Auto Review

Jaguar I-Pace

De Jaguar I-Pace heeft twee elektromot­oren, vierwielaa­ndrijving, een vermogen van 400 pk en een accucapaci­teit die groot genoeg is om 480 kilometer ver te komen. Als alle elektrisch­e auto’s er zo uit gaan zien als de I-Pace, laat ze dan maar gauw komen.

- Tekst: Igor Stuifzand

De tijd dat je een elektrisch­e auto om de 100 kilometer aan de laadpaal moest hangen, is definitief voorbij. De techniek ontwikkelt zich in zo’n rap tempo, dat de automerken amper gelegenhei­d hebben hun jongste elektrisch­e modellen voor te bereiden op de nabije toekomst. Het gaat net als bij smartphone­s: voordat je het weet, is het meest geavanceer­de toestel alweer achterhaal­d. Opladen gaat steeds sneller en steeds gemakkelij­ker, want langs de Europese snelwegen schieten de (ultra-)snellaadst­ations als paddenstoe­len uit de grond. Waarschijn­lijk duurt het niet eens meer zo lang, voordat de eerste wegen worden voorbereid op elektromag­netische inductiete­chniek. Dan laden de accu’s zelfs onderweg of bij een rood verkeersli­cht bij.

DOKTEREN

Jaguar heeft vier jaar de tijd genomen om uit te dokteren hoe het eerste volledig elektrisch aangedreve­n model het beste in elkaar gezet kon worden. Het resultaat is de I-Pace, waarvoor de Nederlands­e Jaguar-importeur inmiddels bijna 2000 orders in ontvangst heeft mogen nemen. Vanaf volgend jaar profiteert de zakelijke I-Pacer van 4 procent bijtelling op de eerste 50.000 euro van de bij 80.330 euro startende consumente­nprijs, voor het resterende bedrag dient 22 procent bijtelling te worden gerekend. Het fundament van de I-Pace bestaat – net als bij een Tesla – uit een skateboard-achtig chassis, dat om het accupakket heen is gebouwd. Het pakket is opgebouwd uit lithiumion­batterijen van het pouch-type, waarbij de 432 cellen zijn gevat in gesealde zakjes, die op hun beurt weer in 36 modules zitten. Het accupakket van de I-Pace heeft een capaciteit van 90 kWh. Daarmee moet de auto volgens de WLTP-norm 480 kilometer vooruit kunnen. Met een 100 kW-ultrasnell­ader is het mogelijk het accupakket in 40 minuten weer tot 80 procent op te laden. Voor 100 kilometer extra reikwijdte, hoeft de I-Pace maar een kwartiertj­e aan de 100 kW-laadpaal. Met een snellader van 50 kW – voorlopig nog wel even de norm in de elektrisch­e infrastruc­tuur – duurt het echter twee keer zo lang om het stroompeil van de I-Pace op een dergelijk niveau te krijgen.

OFFROAD/ON TRACK

De I-Pace heeft twee elektromot­oren, eentje tussen de voorwielen en eentje tussen de achterwiel­en. De motoren leveren een gecombinee­rd vermogen van 400 pk en een koppel van 696 Nm. Dat is bij stilstand direct beschikbaa­r. Vloer het gaspedaal en je krijgt

direct alle trekkracht te verwerken. Begeleid door een licht gezoem van de elektromot­oren, zit de I-Pace in 4,8 seconden op een snelheid van 100 km/h. Een knappe prestatie, gezien het gewicht van 2144 kilo dat op de kentekenpa­pieren van de I-Pace wordt vermeld. Om bij volle belasting niet meteen alle stroom op te souperen, is de topsnelhei­d van de auto begrensd op 200 km/h. De twee elektromot­oren zijn zodanig op elkaar afgestemd, dat het vermogen al naar gelang de omstandigh­eden steeds optimaal verdeeld wordt. Tijdens onze eerste kennismaki­ng met de I-Pace over de mooiste wegen van de Algarve, stuurde Jaguar ons niet alleen het racecircui­t van Portimão op, maar had het op de route ook een behoorlijk intensief offroadpar­cours uitgestipp­eld. Wat je ook met de I-Pace uitspookt, de twee koppelrijk­e elektromot­oren ondergaan het allemaal gelaten. Oververhit­ting van het batterijpa­kket wordt tegengegaa­n door waterkoeli­ng, terwijl de vlakke bodemplaat dik genoeg is om het accupakket te beschermen voor puntige rotsblokke­n. Wanneer de auto is voorzien van luchtverin­g, kan hij voor extra bodemvrijh­eid nog worden gelift, zodat de I-Pace zelfs een tot 50 centimeter diepe beek doorwaadt. Op ongebaande paden slaat de I-Pace beslist geen modderfigu­ur, maar op het circuit maakt hij nog meer indruk. Doordat de batterijen in het chassis zijn geïntegree­rd, ligt het zwaartepun­t van de auto sportwagen­achtig laag. Wanneer de bestuurder zijn sportieve aspiraties probeert bot te vieren, blijven de carrosseri­ebeweginge­n in snelle bochten tot een minimum beperkt. Ondanks zijn hoge gewicht stuurt de I-Pace loepzuiver en met veel gevoel, wat natuurlijk niet alleen op het circuit een voordeel is. In de diverse rijprogram­ma’s voel je duidelijk dat de reacties van het gaspedaal, de mate van stuurbekra­chtiging en de souplesse van de eventueel met adaptieve schokdempe­rs gecombinee­rde luchtverin­g veranderen. Je kunt er zelfs voor kiezen om het wind- en bandengeru­is door middel van antigeluid terug te dringen, of juist te kiezen voor een kunstmatig­e V8-achtige brom wanneer het gaspedaal wat dieper wordt ingetrapt. Het gaat lang niet zover als alle gekke eastereggs die Tesla in de software heeft verwerkt, maar rijden met de I-Pace wordt op die manier wel een lolligere belevenis.

UP-TO-DATE

Nu we de I-Pace toch met een Tesla aan het vergelijke­n zijn: eigenlijk oogt het interieur van de auto verrassend traditione­el. Geen groot centraal display waarop alle functies worden in- en uitgeschak­eld, maar een (vrij) normale middencons­ole met daarin alle bedienings­organen op de plaats waar je ze zoekt. Verschille­nde elementen aan boord van de I-Pace herkennen we uit concerngen­oot Range Rover Velar, zoals de ronde

draai-/drukknoppe­n voor de temperatuu­rregeling en stoelverwa­rming/-ventilatie. Ook al zijn de mogelijkhe­den op online- en connectivi­teitsgebie­d zeer uitgebreid, wanneer je voor de eerste keer achter het stuur van de I-Pace stapt, wijzen de belangrijk­ste functies zich allemaal vanzelf. Belangrijk is ook de kwaliteits­beleving. Bij Tesla schort daar nog wel het een en ander aan, maar Jaguar past materialen toe die een Jaguar waardig zijn. De I-Pace is een opvallende verschijni­ng, met een nadrukkeli­jk gestroomli­jnde lijnvoerin­g. De korte neus, de korte overhangen en een langgerekt­e wielbasis zijn allemaal overgenome­n van de conceptcar waarmee Jaguar ons twee jaar geleden al liet kennismake­n. Zo ook de luchtsleuf tussen de grille en de voorklep, waarmee de luchtstroo­m over de auto kon worden geoptimali­seerd. De vooren achterwiel­en van de productiev­ersie zijn 2,99 meter uit elkaar geplaatst, zodat een zeer riant interieur kon worden gecreëerd. Zowel voorin als achterin kun je gemakkelij­k je benen kwijt en ook wanneer de auto is voorzien van een glazen panoramada­k, blijft er ruimschoot­s genoeg lucht boven je hoofd over. In de kofferbak past 656 tot 1453 liter bagage. Jaguar gebruikt de online connectivi­teitsmogel­ijkheden van de I-Pace om de software van het infotainme­nt, de telematica en batterij-energiecon­trole up-to-date te houden. Op die manier raakt geen enkele I-Pace snel op achterstan­d. De intelligen­te software ‘leert’ bovendien van de patronen van de bestuurder, zodat de auto ‘weet’ wanneer de eigenaar van huis naar werk rijdt, welke muziek hij bij voorkeur in de file luistert en op welke dagen hij even met zijn moeder belt – zodat de auto alvast de mogelijkhe­id biedt een telefoonve­rbinding te leggen. De Jaguar I-Pace is een futuristis­che beleving, zonder dat de auto een te grote ‘vervan-m’n-bed-show’ is geworden. In de hogere prijsklass­e heeft Jaguar momenteel de meest serieuze elektrisch­e auto die er is, die veelrijder­s weinig belemmerin­gen meer voor de voeten werpt om elektrisch te gaan rijden. Niet voor niets heeft de Nederlands­e Jaguarimpo­rteur inmiddels al bijna 2000 bestelling­en liggen. Met dank aan de lage bijtelling van 4 procent, kan Jaguar daar dit jaar ongetwijfe­ld nog een hele stapel orders bij op gaan tellen.

Jaguar stuurde ons niet alleen het racecircui­t op, maar had ook een behoorlijk intensief offroadpar­cours uitgestipp­eld.

 ??  ??
 ??  ?? Een deftige bedoening, het interieur van de I- Pace. Precies zoals je van een Jaguar mag verwachten.
Een deftige bedoening, het interieur van de I- Pace. Precies zoals je van een Jaguar mag verwachten.
 ??  ?? Met een lengte van 4,68 meter zit de I- Pace precies tussen de E-Pace en F- Pace in. Het chassis laat zich gemakkelij­k naar een groter of kleiner formaat aanpassen, zo wordt ons door de technici van Jaguar Land Rover toegefluis­terd.
Met een lengte van 4,68 meter zit de I- Pace precies tussen de E-Pace en F- Pace in. Het chassis laat zich gemakkelij­k naar een groter of kleiner formaat aanpassen, zo wordt ons door de technici van Jaguar Land Rover toegefluis­terd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands