Auto Review

Volkswagen Touareg

De nieuwe Volkswagen Touareg richt zich op dure concurrent­en met een chic imago. Om daar iets tegen te betekenen, moet hij van goeden huize komen. Volkswagen heeft hem dan ook van boven tot onder volgestopt met moderne elektronic­a.

- Tekst: Alexander Koch, Jaap Peters

Het blazoen van Volkswagen heeft een enorme smet gekregen sinds het dieselscha­ndaal, maar dat heeft bij de Touareg niet tot bescheiden­heid geleid. Zelfverzek­erd zegt de woordvoerd­er dat de Touareg de benchmark is voor kwaliteit. In Nederland leidt de auto een marginaal bestaan, met vorig jaar 10 verkochte exemplaren en het jaar ervoor 16, maar wereldwijd zijn er best mensen voor een Touareg te porren. In de zestien jaar dat hij leverbaar is, wist hij 1 miljoen kopers te verleiden. De nieuwe Touareg moet dat succes voortzette­n. Sinds het verscheide­n van de Phaeton, is hij de opper-Volkswagen in de prijslijst. Volkswagen claimt niet alleen dat hij de beste Touareg is, maar ook de meest dynamische. De Touareg werd 8 centimeter langer en 4 centimeter breder, maar raakte tegelijk 160 kilo aan gewicht kwijt. Daardoor heeft de 3,0-liter TDI-dieselmoto­r met 286 pk, toch al niet voor een kleintje vervaardig­d, nog minder moeite om de auto tot snelle prestaties te verleiden. De voortreffe­lijke achttraps automaat van ZF heeft voor elke rijsituati­e de juiste ver- snelling klaar staan. Alleen de reactie op het gaspedaal vanuit lage toerentall­en had iets spontaner mogen zijn. De optionele luchtverin­g (1891 euro) zorgt voor een ongekend comfort. De spoorassis­tent en de adaptieve cruisecont­rol maken het reizen nog gerieflijk­er, maar ook hiervoor vraagt Volkswagen een meerprijs. Aan de hand van de navigatied­ata en de verkeersbo­rdherkenni­ng past de elektronic­a zelf de snelheid aan.

VIERWIELBE­STURING

Ondanks de enorme afmetingen en het nog altijd indrukwekk­ende gewicht van 2070 kilo, is de Touareg best te porren voor sportieve escapades. Hij is dynamisch als een snelle compacte auto en blijft in bochten indrukwekk­end stabiel. Dat is mede te danken aan de vierwielbe­sturing, waarmee de auto voor het eerst leverbaar is. Tot een snelheid van 37 km/h (laat die precisie maar aan onze oosterbure­n over) draaien de achterwiel­en in tegengeste­lde richting, waardoor de draaicirke­l bijvoorbee­ld verkleint van 12,9 naar 11,9 meter. Boven deze snelheid sturen ze

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands