Auto Review

Porsche 911 GT3 RS

Voordat de nieuwe Porsche 992 zijn opwachting maakt, stuwt Porsche het dynamische potentieel van de oude 911 nog één keer naar het maximale. Dat levert een pure sportwagen op, die ook buiten het circuit heel veel indruk maakt. Op weg met de fenomenale 911

- Tekst: Martin Urbanke, Jaap Peters • Foto’s: Zbigniew Mazar

We zijn nog maar net bekomen van de indrukwekk­ende rijeigensc­happen van de Porsche 911 GT2 RS met 700 pk, als zich alweer een nieuwe testkandid­aat uit Zuffenhaus­en aandient. Met 520 pk komt hij er vergeleken met zijn bijna-naamgenoot bekaaid vanaf. Maar het gaat niet alleen om vermogen bij een goede sportwagen. Dat wordt al snel duidelijk, als we achter het sportstuur van de GT3 RS plaatsneme­n. Wat je bij de Porsche 911 GT3 RS níet krijgt, is de buitenaard­se snelheid van de GT2 met zijn twee turbo’s. Aan de andere kant is er nog steeds weinig leuker dan een atmosferis­che sportwagen­motor. De directe reacties op het gaspedaal en de extatisch hoge toerentall­en die mogelijk zijn, maken het ‘gebrek’ aan vermogen meer dan goed. De zescilinde­r klinkt lekker hees en krijgt het steeds meer naar zijn zin naarmate het toerental stijgt. De motor bereikt zijn maximale vermogen bij 8250 tpm, maar de toerenlimi­et ligt pas bij 9000 tpm. De motor moet de hoge belasting lang kunnen volhouden. De Porsche-technici pasten dan ook techniek toe uit de autosport. Zo koos Porsche voor een starre klepbedien­ing, zonder hydraulisc­he klepstoter­s. Als je de ongeblazen vierliterm­otor bijna nonchalant in de toeren laat klimmen, heb je geen moment het idee dat de aandrijfli­jn hard moet werken. De prestaties zijn al net zo furieus: volgens Porsche hoef je maar tot 3,2 te tellen totdat de auto van 0 naar 100 is gesprint en ligt de topsnelhei­d op 312 km/h.

CLUBSPORT-PAKKET

Misschien verbaast het je, maar het zijn niet de prestaties die de meeste indruk maken. De snelheden, de dwarskrach­ten en de precisie in bochten grenzen aan het onwaarschi­jnlijke. Dat is te danken aan het van de Porsche Cupracekla­sse overgenome­n onderstel: schroefver­en met een hoge veerconsta­nte, in

combinatie met relatief dunne stabilisat­oren. Daarnaast worden op alle draagarmen uniballver­bindingen gebruikt, in plaats van convention­ele fusee- en stuurkogel­s. Dit zorgt voor een nog preciezer stuurkarak­ter. Vooraan heeft de 911 GT3 RS 20-inch lichtmetal­en wielen, waar semi-slicks in de maat 265/35 omheen liggen. Om de 21-inch achterwiel­en liggen zelfs 325/30 semi-slicks. Standaard worden adaptieve dempers gemonteerd. Wie wil, kan zonder extra bij te betalen het Clubsport-pakket bestellen. Dan krijg je een rolkooi, een handmatig te bedienen brandbluss­er, voorbereid­ing voor een hoofdstroo­mschakelaa­r en zespuntsgo­rdels. Dat je dit voor niets krijgt, toont aan dat de GT3 RS in de basis voor het circuit is bedacht. We zijn er nog niet, want Porsche stopte meer dynamisch vernuft in zijn GT3: een sperdiffer­entieel, actieve motorsteun­en en vierwielbe­sturing. Daardoor wordt het weggedrag van de auto dynamische­r en stabieler.

GEEN ONDERSTUUR

Hoe ze het ook voor elkaar gekregen hebben bij Porsche, feit is dat het allemaal tiptop func- tioneert. Sterker nog, het werkt sensatione­el goed. We kunnen geen straatlega­le auto bedenken die meer terugkoppe­ling en precisie biedt. Of de bocht nu lang, kort, snel of krap is, je hoeft alleen maar aan te remmen, in te sturen en het gaspedaal weer vol naar de vloer te trappen. Onderstuur? Niet met de RS. Overstuur? Op commando graag, maar alleen als je extreem veel vermogen vraagt. De bochtsnelh­eid ligt telkens weer waanzinnig hoog en tegelijk geeft de GT3 je veel vertrouwen in je stuurcapac­iteiten. Dat hij zelfs de GT2 naar de kroon steekt, komt deels door zijn gewicht. De auto weegt zo’n 50 kilo minder en de rijeigensc­happen zijn toegespits­t op zoveel mogelijk downforce. Vandaar dat charmante spoilertje achterop. Die is goed voor 10 procent meer neerwaarts­e druk dan de vleugel van de GT2 RS. Bij 200 km/h gaat het om 200 kilo, op topsnelhei­d (312 km/h) drukt 486 pk richting wegdek.

VERLICHTIN­G

Wie de specifieke massa van 2,75 kilo per pk nog extra wil optimalise­ren, kan het Weissach-

De snelheden, dwarskrach­ten en precisie in bochten grenzen aan het onwaarschi­jnlijke.

pakket bestellen. De rolkooi is dan van titanium, het dak van carbon en zelfs de koppelstan­gen van de stabilisat­or zijn van koolstofve­zel. De machtige achterspoi­ler wordt 900 gram lichter gemaakt en de magnesium wielen en de keramische remmen zorgen voor nog meer gewichtsbe­sparing. Wie durft, kan bij de dealer bovendien compromisl­ozere banden bestellen die nóg meer grip bieden dan de standaard semi-slicks. Let’s race!

 ??  ?? 62
62
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands