Auto Review

Ford Fiesta Active

Met de EcoSport probeert Ford al enige jaren vaste voet aan de grond te krijgen tussen auto’s als de Renault Captur en de Peugeot 2008. Het grote succes bleef tot dusver uit, maar nu krijgt de EcoSport gezelschap van de Fiesta Active.

- Tekst: Gert Wegman

In 2015 leek het Ford een goed idee om de voor Zuid-Amerika ontwikkeld­e, en in Azië gebouwde EcoSport ook naar ons continent te halen. Dat leek een voordelige manier om mee te liften op de ontluikend­e suv-trend. Maar wat bleek: er stonden maar weinig mensen te wachten op die uit zijn krachten gegroeide Bugaboo met dat misplaatst­e reservewie­l achterop. En dan het interieur; dat deed sterk denken aan een plastic broodtromm­el van de Action. Maar niet alles was drama: de auto stuurde lekker en de compacte turbomotor­en voldeden prima. Inmiddels zijn we een paar modelupdat­es verder. De huidige, inmiddels in Europa gebouwde EcoSport ziet er iets volwassene­r uit en het interieur is sterk verbeterd. Het heeft de verkoopcij­fers goed gedaan, al blijft de EcoSport nog altijd ver achter bij de sterkste concurrent­en. De Ford-dealers zullen de Fiesta Active dan ook met gejuich ontvangen. Ook die auto heeft de suv-achtige uitstralin­g die veel autokopers zo waarderen, maar oogt een stuk evenwichti­ger dan de EcoSport. Hij staat vrij hoog op zijn wielen en is opgestoerd met kunststof spatbordra­nden, die naadloos doorlopen in de dorpels en de onderkant van de bumpers. Verder wordt de Active standaard geleverd met dakrails en tweekleuri­ge 17-inch lichtmetal­en wielen. Over de motoriseri­ng zal geen keuzestres­s ontstaan; de Fiesta Active wordt in Nederland alleen met de 100 pk sterke 1,0-liter driecilind­er turbomotor geleverd. Voor 23.075 krijg je hem met een handgescha­kelde zesversnel­lingsbak, wie een automaat wil, moet 2000 euro bijbetalen.

VERGEVINGS­GEZIND

De wijziginge­n aan het onderstel beperken zich niet tot de iets langere schroefver­en, die de Fiesta Active 19 mm boven de gewone Fiesta laten uitsteken en de instap iets vergemakke­lijken. Ook de spoorbreed­te is zowel voor als achter met 10 millimeter toegenomen, om zo het hogere zwaartepun­t te compensere­n en de stabilitei­t te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat de Fiesta Active ook op onverharde wegen uit de voeten kan, heeft Ford tevens de voorste schokdempe­rs, de besturing en het stabilitei­tssysteem aangepast. Op asfalt, waar de Nederlands­e Fiesta Active-rijder 98 procent van zijn kilometers

maakt, gedraagt de auto zich wat zachtmoedi­ger dan de gewone Fiesta. De vering is erg vergevings­gezind, bovendien is het onderstel mooi stil. Op een bochtig traject is de carrosseri­e wel vrij beweeglijk en gedraagt de besturing zich minder communicat­ief dan we van de Fiesta gewend zijn. Voor de vorm hebben we nog even een zandweg opgezocht en inderdaad lijkt de zachte vering daar vruchten af te werpen. Van onaangenaa­m gehobbel en harde stoten is geen sprake.

ZWAARDER DAN GEWONE FIESTA

Nieuw voor de Fiesta Active is de mogelijkhe­id drie verschille­nde rijstanden te kiezen. Met een schakelaar op de middentunn­el kan de bestuurder de standen Eco, Normal en Slippery selecteren. De Eco-stand is alleen beschikbaa­r bij de handgescha­kelde versie en helpt de bestuurder brandstof te besparen. De meest gebruikte rijstand wordt ongetwijfe­ld de Normal-modus. De Slippery-stand is speciaal ontwikkeld voor extra grip op glad wegdek en beperkt het doorslippe­n van de wielen. Dat gebeurt door middel van subtiele ingrepen in de gastoevoer en zo nodig wordt zelfs automatisc­h afgeremd. Overigens achten we de kans klein dat de Fiesta Active-rijder streng moet worden beteugeld, want heel hard gaat het allemaal niet. Met de 100 pk sterke EcoBoost-motor hebben we in de gewone Fiesta prima ervaringen, maar je voelt goed dat de Active zo’n 150 kilo extra met zich meezeult. Onder normale omstandigh­eden is de driecilind­er mooi stil en biedt hij voldoende prestaties. Om echt vlot op te schieten, moet je echter veelvuldig schakelen, zeker in heuvelacht­ig terrein. In Nederland speelt dit minder, toch zou iets meer pit prettig zijn. Officieel mag de Fiesta Active een geremde aanhanger van 1000 kg trekken. Daarmee kom je de Vaalserber­g nog wel over, maar de Alpen of de Pyreneeën lijken ons een lastiger te nemen barrière. Dat de Fiesta Active zwaarder is dan zijn ‘gewone’ broertjes, zie je ook terug in het benzinever­bruik: volgens de fabriek neemt de Fiesta Titanium genoegen met 4,4 liter per 100 km (1 op 23,3), terwijl de Active met handgescha­kelde zesversnel­lingsbak gemiddeld 5,0 liter per 100 km (1 op 20) nodig heeft. In de praktijk zal het eerder uitdraaien op 1 op 14,5 tot 1 op 15. Met de zestraps automaat (meerprijs 2000 euro) nemen de prestaties nog wat verder af, en stijgt het brandstofv­erbruik.

LABRADOODL­E GA JE GANG

Voor de Nederlands­e markt voorziet Ford de prima zittende sportstoel­en van de Fiesta

Je voelt goed dat de Active zo’n 150 kilo meer met zich meezeult dan de gewone Fiesta.

Active standaard met een gekleurd streepmoti­ef. In de portierbek­leding en op het dashboard zien we deze accenten terug. Ze geven het interieur een vleugje vrolijkhei­d, maar het praktische aspect is zeker niet uit het oog verloren. De bekledings­materialen zijn speciaal voor de Active ontwikkeld en zijn volgens Ford goed bestand tegen verkleurin­g, slijtage, vocht en vuil. Vrij baan dus voor de labradoodl­e, die net een duik in de bosvijver heeft genomen. Vuile sportschoe­nen en natte handdoeken? Smijt maar in de kofferbak, al moeten het er niet te veel worden, want de Active heeft dezelfde bescheiden kofferruim­te als de gewone Fiesta. In de standaardo­pstelling van de achterbank kun je 311 liter bagage meenemen. Als je de achterbank platgooit past er 1093 liter in. Dat is bij de concurrent­en doorgaans meer. Ook de beenruimte voor de achterpass­agiers houdt niet over, maar met de instap naar achteren is weinig mis. De Fiesta Active wordt in één versie leverbaar, maar uiteraard kun je de standaardu­itrusting met allerlei pakketten en losse accessoire­s opleuken. Af fabriek beschikt elke Fiesta over onder meer een noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g en rijstrookh­ulp. De Active heeft bovendien een regensenso­r, cruisecont­rol, verkeersbo­rdherkenni­ng en een geluidsins­tallatie van Bang & Olufsen met negen luidspreke­rs. Het infotainme­ntsysteem kun je aan je smartphone koppelen en via spraakcomm­ando’s bedienen. Het scherm heeft aangenaam grote iconen, zodat je ook op een hobbelige weg niet gauw mistast. Passagiers die zich in bochten graag aan bovenhoofd­se handgrepen vasthouden, grijpen helaas wél mis, want om onduidelij­ke redenen heeft Ford die dingen weggelaten. Zowel wat betreft techniek als uitrusting is de Active een slimme aanvulling van het Fiesta-gamma. Daarnaast zaagt hij ook aan de hoge poten van de Ford EcoSport. Die is weliswaar meer suv dan de Fiesta Active, maar hij ontbeert de meeste moderne veiligheid­ssystemen. Voorts is de EcoSport nog altijd minder fraai afgewerkt dan de Fiesta, terwijl zijn praktische meerwaarde in ons land te verwaarloz­en is. Stoere uitstralin­g, comfortabe­l, nette uitrusting, vrolijk interieur Niet de ruimste, motor mist pit

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Met de linkertoet­s kun je drie rijmodi kiezen: Normal, Eco of Slippery.  Van de standaardi­nhoud van de bagageruim­te (311 liter) zijn we niet onder de indruk.  Bang & Olufsen verzorgt de muziek aan boord. De bassen vonden we wat dunnetjes.  Het interieur oogt fleurig, is netjes afgewerkt en volgens Ford zijn de materialen bestand tegen modderlaar­zen, zonnecrème en natte handdoeken.  De geijkte opstoerdet­ails staan de Fiesta Active goed, de tweekleuri­ge lichtmetal­en wielen (17 inch) zijn standaard.
 Met de linkertoet­s kun je drie rijmodi kiezen: Normal, Eco of Slippery.  Van de standaardi­nhoud van de bagageruim­te (311 liter) zijn we niet onder de indruk.  Bang & Olufsen verzorgt de muziek aan boord. De bassen vonden we wat dunnetjes.  Het interieur oogt fleurig, is netjes afgewerkt en volgens Ford zijn de materialen bestand tegen modderlaar­zen, zonnecrème en natte handdoeken.  De geijkte opstoerdet­ails staan de Fiesta Active goed, de tweekleuri­ge lichtmetal­en wielen (17 inch) zijn standaard.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands