Auto Review

Mitsubishi Outlander PHEV

Jaloersmak­end waren de verhalen van leaserijde­rs en ondernemer­s die de eerste Outlander PHEV reden. Dankzij de zakelijke voordeeltj­es zaten ze voor een dubbeltje op de hoge bestuurder­sstoel. De vernieuwde Outlander PHEV moet het helemaal zelf doen.

- Tekst: Bart Smakman

De vrachtsche­pen konden niet snel genoeg varen, toen de Mitsubishi Outlander PHEV in oktober 2013 naar Europa kwam. Bijna alle exemplaren werden in Nederland op kenteken gezet. Zowel in november als december stond de suv met hybride aandrijfli­jn direct op één in de verkooplij­sten. De verbluffen­de popularite­it had alles te maken met de toen geldende zakelijke bijtelling van 0 procent voor zuinige auto’s. Maar ook in 2014 en 2015, toen de bijtelling naar 7 procent was gestegen, draaide de koffiemach­ine van de Mitsubishi-dealer overuren. In augustus staat de vernieuwde Outlander PHEV in de showroom. Hij komt niet in aanmerking voor zakelijk voordeel. De overheid heeft de regels aangescher­pt en promoot tegenwoord­ig alleen de verkoop van volledig elektrisch­e auto’s. Voor elke auto met een verbrandin­gsmotor hoe zuinig ook betaalt de leaserijde­r het volle pond (22 procent). De particulie­re autokoper gaat er wel op vooruit: hij betaalt evenveel als voorheen (vanaf 35.990 euro) en krijgt een grondig verbeterde auto.

VOORDEEL WAS BIJZAAK

Voor de eerste leaserijde­rs loopt binnenkort het contract af en Mitsubishi is er zeker van dat ze opnieuw de weg naar hun dealerpand­en weten te vinden. Mitsubishi redeneert dat automobili­sten altijd voor de Outlander PHEV hebben gekozen omdat het zo’n goede auto is. Het zakelijk voordeel was een bijzaak. Als bewijs voert de Japanse automaker de Europese verkoopcij­fers van concurrere­nde plugin hybrides aan. Hoewel de Volvo V60 PHEV en de Volkswagen Golf GTE en Passat GTE ook voor matsprijze­n werden aangeboden, was de Outlander PHEV het bestverkoc­hte model in Engeland, Noorwegen en Spanje. In Zweden stond hij op twee, in Duitsland op drie.

NIEUWE AANDRIJFLI­JN

De wijziginge­n aan de buitenkant zijn snel aan te wijzen: koplampen, mistlampen, spoiler en wielen. De nieuw ontworpen koplampen zien er indringend­er uit en de mistlampen zijn voortaan rechthoeki­g. Alle versies krijgen een iets grotere achterspoi­ler en staan met uitzonderi­ng van het basismodel op nieuw 18-inch lichtmetaa­l. Het grootste nieuws zit onderhuids: een nieuwe aandrijfli­jn. De Outlander PHEV wordt nog steeds aangedreve­n door een verbrandin­gsmotor en twee elektromot­oren, maar er zijn grote veranderin­gen doorgevoer­d. Zo heeft de oude 2,0-liter benzinemot­or plaats gemaakt voor een geüpsizede variant van 2,4 liter. Met 135 pk vermogen en 211 Nm koppel is hij krachtiger dan de oude 2.0 met 121 pk en 190 Nm. Dus hoeft hij minder zwaar aan de bak. Dat is koren op de molen van een motor die werkt volgens het Atkinson-principe: hij gaat extra efficiënt te werk zolang hij niet hard hoeft te werken.

GROTERE ACCU

De Outlander PHEV heeft nog altijd geen versnellin­gsbak. Dat scheelt gewicht en onderdelen. Tot snelheden van 65 km/h rijdt de Outlander puur elektrisch, pas daarboven kan de verbrandin­gsmotor de voorwielen direct aandrijven. De overbrengi­ng is te vergelijke­n met die van een vijfde versnellin­g. De elektromot­or die de voorwielen voor zijn rekening neemt, blijft 82 pk sterk, terwijl de elektromot­or die de achterwiel­en aandrijft er 13 pk bij krijgt en op 95 pk uitkomt. Het accupakket werd vergroot van 12 naar 13,8 kWh. Omdat de batterij van een elektrisch­e auto in de zomer beter presteert dan in de winter, blaast de vernieuwde Outlander

PHEV warme lucht door het accupakket. Met een volle accu kan de plug-in hybride ruim 40 kilometer op stroom rijden. Aangezien je tegenwoord­ig op de snelweg 130 km/h mag, is de elektrisch­e topsnelhei­d verhoogd van 125 naar 135 km/h.

KILOWATTS EN LITERS

De samenwerki­ng tussen de drie motoren verloopt soepel. Bovendien is het leuk om op het multimedia­scherm te bekijken welke motor wat doet, en af te lezen hoeveel kilowatts en liters erdoorheen gaan op een bepaald moment. Je kunt er ook invloed op uitoefenen. Met een druk op de Save-knop instrueer je de auto om stroom te bewaren voor een naderend stadscentr­um. Daar aangekomen laat je hem met een andere knop puur elektrisch rijden. En als je vooraf bedenkt dat de accu hiervoor niet vol genoeg zit, dan sommeer je de aandrijfli­jn om de accu al rijdend bij te laden. Dit spelletje hoef je trouwens alleen te spelen als je daar zin in hebt – er is ook een normaalsta­nd.

GOEDAARDIG­E LOBBES

Nu de auto krachtiger is geworden, vond Mitsubishi de tijd rijp voor een sport-knop. Het maximale koppel is eerder voorhanden en de besturing is een fractie directer. Evengoed moet je na het intrappen van het gaspedaal even geduld hebben. Wij zien in de forse suv voornameli­jk een goedaardig­e lobbes met lichte besturing die verkeersdr­empels beantwoord­t met een deinende cabine. In snelle bochten en op rotondes helt hij bovendien zo duidelijk over dat je dat je snel bochtenwer­k voortaan wel uit je hoofd laat. Het is de Outlander PHEV direct vergeven dat hij niet uitblinkt in besturing en dynamiek dat doet bijna geen enkele suv – maar het rijgedrag kan absoluut beter. Met het overweldig­ende aanbod van nieuwe suv’s, hoef je niet lang te zoeken naar een model met een beter onderstel en een fijnere besturing. De Outlander met stekker is wel een prima reisauto. De hoge zitpositie geeft je duidelijk zicht naar voren en dankzij de grote buitenspie­gels zie je ook wat er naast en achter de auto gebeurt. De enkele keer dat je de verbrandin­gsmotor hoort aanzwellen, wordt het geluid al snel gemaskeerd door het zachte geruis van de wind die tegen de hoge carrosseri­e en voorruit botst. De bestuurder­sstoel is uitgebreid verstelbaa­r, zodat een fijne zitpositie snel gevonden is. De bijrijder kan zijn zitting vreemd genoeg niet aanpassen. Er zijn nog enkele eigenaardi­gheden: de menu’s van de boordcompu­ter en het multimedia­scherm zien er ouderwets uit, net als sommige knoppen. Veel erger: in het menu is nergens een navigaties­ysteem te bekennen. Daarvoor moet je een smartphone verbinden. Dat kan weliswaar met behulp van Apple CarPlay of Android Auto, maar het past niet bij een suv waarvoor je de volle mep betaalt.

Nu de Outlander PHEV krachtiger is geworden, vond Mitsubishi de tijd rijp voor een Sport-knop.

 ??  ??
 ??  ?? Mooi leer op de prima stoelen en de deurpanele­n bij de uitvoering­en Instyle en S- Edition. De menu’s zijn informatie­f, maar verouderd. Een efficiënte 2,4- liter viercilind­er met een bescheiden vermogen van 135 pk en 211 Nm. De Sport-knop is nieuw, net als de Sneeuw-stand.
Mooi leer op de prima stoelen en de deurpanele­n bij de uitvoering­en Instyle en S- Edition. De menu’s zijn informatie­f, maar verouderd. Een efficiënte 2,4- liter viercilind­er met een bescheiden vermogen van 135 pk en 211 Nm. De Sport-knop is nieuw, net als de Sneeuw-stand.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands