Auto Review

Lexus RX 450hL

Bij de introducti­e van de Lexus RX 450h in 2016 moesten we nogal wennen aan het uitgesprok­en design. Wij waren niet de enigen, gezien de bescheiden verkoopcij­fers in ons land. De nieuwe zevenperso­ons uitvoering van de RX gaat er in elk geval voor zorgen d

- Tekst: Gert Wegman

Als we er even over nadenken, vinden we het best knap: door slechts 11 centimeter lengte aan de RX 450h toe te voegen, heeft Lexus twee extra zitplaatse­n in het leven geroepen. De wielbasis van de auto werd ongemoeid gelaten, wel hebben de ontwerpers de achterruit iets steiler gezet. Bovendien is het mechanisme van de achterruit­enwisser naar de onderkant van de achterruit verplaatst, ver van de hoofden van de achterste passagiers. Verder is technisch alles bij het oude gebleven. Dat wil zeggen dat ook de verlengde RX over een hybride aandrijfli­jn met een systeemver­mogen van 313 pk beschikt. Alleen heeft Lexus de topsnelhei­d van 200 km/h teruggesch­roefd naar 180 km/h. Naar onze bescheiden mening ziet de RX er met de rechtere achterruit iets minder bizar uit en de extra lange achterkant vinden we niet storend. Al loopt de langgerekt­e derde zijruit nu wel héél ver naar achteren door. Mooi? Daarover valt te twisten, maar onderschei­dend is het in elk geval. Net als de – ongewijzig­de neus met de immense, scherp gelijnde grille. Vanuit welke hoek je de Lexus RX ook bekijkt, het is een imposant gevaarte. Inclusief de 11 extra centimeter­s meet de auto nu exact vijf meter in de lengte. Die L van large achter de typenaam is dan ook meer dan terecht, de zevenzits RX is echt een lel van een auto.

PUUR ELEKTRISCH

We starten onze kennismaki­ngsrit met de RX 450hL in het centrum van het Zwitserse Zürich, waar we de eerste kilometers puur elektrisch rijden. We hebben niet de behoefte om te checken of de lokale politie écht zo meedogenlo­os tegen snelheidso­vertreders optreedt als het gerucht wil. Ons brave rijgedrag is precies in het straatje van de hybride aandrijfli­jn. Aan boord heerst een weldadige stilte. Slechts een licht bandengeru­is en nu en dan een kraakje van het dikke, smaakvol gestikte leer zijn de enige geluiden die ons ter ore komen. Totdat we gaan invoegen op de snelweg. We trappen het gaspedaal dieper in, en onmiddelli­jk schiet de 3,5-liter V6-motor zijn elektrisch­e collega te hulp. Met een mooie

grom versnelt de grote Japanner vlot tot de voorgeschr­even 120 km/h. Daarbij ontdekken we gelukkig geen spoor van het nerveuze CVT-gedrag dat we vaak tegenkomen bij de lichter gemotorise­erde hybrides van het Toyota-concern. Integendee­l: de RX is de kalmte zelve. Ondanks de convention­ele layout van het onderstel, dus zonder luchtverin­g of andere moderne fratsen, strijkt de vering oneffenhed­en keurig glad. En wanneer de snelheid weer constant is, hoor je de V6 af en toe in de verte fluisteren.

VOOR KINDEREN

Het navigaties­ysteem stuurt ons al snel van de snelweg af, de provincie in. En dan zit je in een Alpenland al snel in de bergen. Bij veel auto’s krijgen we dan zin om stevig te boenderen, maar de Lexus maakt zulke behoeften niet in ons wakker. Het onderstel blijkt bij een korte proef op de som best tot hoge bochtsnelh­eden in staat, maar de dikke 2 ton aan eigengewic­ht maken van deze Holle Bolle Gijs geen bochtenvre­ter. We nemen een tempo aan waarvan we denken dat onze denkbeeldi­ge passagiers het ook wel zouden waarderen. Ondertusse­n genieten we van het fraaie landschap met zijn alpenweide­n, chalets en besneeuwde bergtoppen. Overigens blinkt het navigaties­ysteem niet uit in duidelijkh­eid, zodat we al gauw wat kilometers te veel maken. Je hoort ons en onze imaginaire passagiers niet klagen. Voorwaarde is echter dat de bankzitter­s van de achterste zitrij niet al te groot en stram zijn. Want ook al kun je de tweede zitrij een heel eind naar voren schuiven, de instap naar de achterste rang is verre van gemakkelij­k. En als je je als volwassene dan op één van de separate stoelen hebt gemanoeuvr­eerd, zit je met je knieën op je kin, en met een beetje pech met je hoofd klem tegen het dak. De tweede zitrij is weliswaar over een fikse lengte (15 cm) verschuifb­aar, maar elke centimeter die passagiers 6 en 7 erbij krijgen, leveren nummer 3, 4 en 5 natuurlijk weer in. Lexus geeft dan ook eerlijk toe dat de derde zitrij voornameli­jk is bedoeld voor kinderen. Die zullen het er best naar hun zin hebben, want ze beschikken over eigen bekerhoude­rs en een eigen klimaatreg­eling. In de duurdere versies zijn bovendien twee usbaanslui­tingen aanwezig, zodat de kids onderweg geen minuut van SpongeBobS­quarePants en Teletubbie­s hoeven te missen.

Lexus geeft eerlijk toe dat de derde zitrij voornameli­jk is bedoeld voor kinderen.

NIET DE RUIMSTE, WEL DE ZUINIGSTE

Met volledige benutting van de passagiers­capaciteit heb je nog 176 liter bagageruim­te tot je beschikkin­g. Althans, onder het afdekzeil. Als je dat weg haalt en in de speciale ruimte onder de bagageruim­tevloer opbergt, kun je 212 liter aan spullen kwijt. Hoe dan ook kun je met zeven man aan boord volgens Lexus nog twee golftassen meenemen. Waar de overige vijf inzittende­n dan mee moeten spelen, vermeldt het verhaal niet. Je kunt de twee achterste zitplaatse­n elektrisch in de wagenbodem laten verzinken, al moet je daarvoor wel je vingers continu op de knoppen houden. Dan kun je uiteraard meer spullen kwijt, maar in zijn klasse is de Lexus RX zeker niet de grootste bagagedrag­er. Wel is de Japanner een van de zuinigste in zijn segment, tenminste, als je hem vergelijkt met concurrent­en die een traditione­le aandrijfli­jn hebben. De Volvo XC90 en de Audi Q7 zijn er echter ook als plug-in hybride en die zijn in potentie nóg zuiniger. Zolang je maar braaf stekkert. Dat is bij de Lexus niet nodig, die laadt zichzelf op en is grofweg altijd even zui- nig (6,0 l/100km, oftewel 1 op 16,7). Dat scheelt gedoe met kabels, en gezoek naar laadplekke­n, maar de hybride aandrijfli­jn van de RX 450hL is ook minder krachtig dan die van zijn stekkercon­currenten. Is dat erg? Wat ons betreft niet, want dit soort volumineuz­e suv’s maakt nimmer de coureur in ons wakker. Met de rijmoduskn­op in Sport+ is de auto vlot zat voor een grote suv en reageert hij gehoorzaam op de minste beweging van het gaspedaal. Comfort voert echter de boventoon en dat verwacht je ook in een auto als deze. Zo kun je in stilte genieten van het hoge afwerkings­niveau, de fraaie stiksels in de stoelen en het dashboard en het giga-scherm in het midden van het dashboard. En mocht je je onderweg naar een uitwedstri­jd in Verweggist­an ineens realiseren dat je wellicht een al te creatieve binnendoor­weg hebt gekozen, dan hoeft de paniek niet meteen toe te slaan. Zo nodig assisteren de elektrisch aangedreve­n achterwiel­en de voorwielen om je weer uit de modder of het mulle zand te trekken. Zo staat het complete kabouterho­ckeyteam van je zoon of dochter toch nog op tijd op het kunstgras.

 ??  ??
 ??  ?? Het dashboard ziet er nog altijd fraai uit, al ontdekken we hier en daar wel wat hard plastic.
Het dashboard ziet er nog altijd fraai uit, al ontdekken we hier en daar wel wat hard plastic.
 ??  ??
 ??  ?? De achterste zitplaatse­n laten zich elektrisch tevoorschi­jn- of wegtoveren. Jammer genoeg moet je de knoppen gedurende het hele weg- of opklapproc­es vasthouden.
De achterste zitplaatse­n laten zich elektrisch tevoorschi­jn- of wegtoveren. Jammer genoeg moet je de knoppen gedurende het hele weg- of opklapproc­es vasthouden.
 ??  ??
 ??  ?? Geen extra grote wielbasis, maar wel 11 centimeter meer lengte. Verder staan de C-stijlen van de RX 450hL rechterop en verhuisde het ruitenwiss­ermechanis­me naar de onderkant van de achterruit.
Geen extra grote wielbasis, maar wel 11 centimeter meer lengte. Verder staan de C-stijlen van de RX 450hL rechterop en verhuisde het ruitenwiss­ermechanis­me naar de onderkant van de achterruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands