Auto Review

Porsche Cayenne E-Hybrid

Efficiënti­e speelde een grote rol bij de eerste generatie plug-in hybrides van Porsche. Voor een rit in de nieuwe Cayenne E-Hybrid kun je de geitenwoll­ensokken thuis laten.

- Tekst: Thomas Geiger, Bart Smakman

Soms denken we dat Porsche de Cayenne E-Hybrid speciaal voor Nederland heeft gemaakt. De gewone Cayenne kost bij ons 111.100 euro, maar je mag de E-Hybrid meenemen voor 102.800 euro dankzij het theoretisc­h lage verbruik van de hybride aandrijfli­jn. Bovendien krijg je meer vermogen: de 340 pk sterke V6 wordt bijgestaan door een elektromot­or met 136 pk. Samen zijn ze goed voor een systeemver­mogen van 462 pk en een maximale trekkracht van 700 newtonmete­r. Kortom, je betaalt minder euro’s en krijgt meer pk’s. In de landen om ons heen is de E-Hybrid bedoeld als interessan­t alternatie­f voor de Cayenne Diesel. Dat model zit nog in het vat, maar loopt het risico te verzuren. Elk negatief krachtenar­tikel over de zoveelste terugroepa­ctie of emissievri­je binnenstad, maakt de komst van de Cayenne met V8-turbodiese­l in 2019 minder interessan­t. Daarom knikt de Porsche-verkoper in de showroom nu al hintend naar de plug-in Cayenne.

700 NEWTONMETE­R

De 136 pk sterke elektromot­or wordt van stroom voorzien door een accupakket van 14,1 kWh. Dat wordt in het beste geval in twee uur volgeladen en geeft de potige suv een elektrisch­e actieradiu­s van 44 kilometer. De eerste generatie plug-in hybrides van Porsche was toegespits­t op zuinig rijden, maar bij de nieuwe lichting wordt meer emotie aan de mix toegevoegd. Daarvoor heeft Porsche – net als bij de huidige Panamera E-Hybrid – de aansturing afgekeken van de 918-supersport­wagen. De elektromot­or komt niet alleen bij een ferme kickdown in actie, maar verleent al vanaf de eerste meters elektrisch­e ondersteun­ing. Die veranderin­g is duidelijk merkbaar en wordt door ons met open armen ontvangen. De harmonisch­e krachtsexp­losie doet niet onder voor die van een V8-diesel. En net als

Soms denken we dat Porsche de Cayenne E-Hybrid speciaal voor Nederland heeft gemaakt.

bij een dieselmoto­r, is de indrukwekk­ende trekkracht al bij lage toerentall­en voorhanden (700 Nm bij 1000 tot 3750 tpm).

WELKE 300 KILO?

Je voelt niet dat de hybride aandrijfli­jn 300 kilo zwaarder is dan de normale V6. Op het rechte stuk krijg je er niets van mee doordat de E-Hybrid zo verrekte krachtig is. In bochten worden gewicht en formaat dankzij de nieuwe vierwielbe­sturing gevoelsmat­ig zoveel kleiner, dat het lijkt alsof je in een Macan rijdt. Hoe serieus Porsche het zalige zuinige rijden neemt, blijkt wel uit de keuze om een sportuitla­at aan te bieden. Zo klinkt de E-Hybrid bij vlagen als een Cayenne S. Het EU-verbruik van 3,2 liter per 100 kilometer doet wonderen voor de verkooppri­js, maar zegt weinig over het werkelijke verbruik. Ook al rij je de eerste 44 van de 100 kilometers uitstootvr­ij op de accu, dan nog heb je meer dan 3,2 liter benzine nodig om de rest van afstand af te leggen. Evengoed is het wel aantrekkel­ijk om veel te stekkeren, want de E-Hybrid rijdt tot 135 km/h puur elektrisch. Zo kun je zelfs een korte snelwegrit uitstootvr­ij afleggen.

 ??  ??
 ??  ?? Bij het stoplicht zal het groene opschrift ‘e- hybrid’ voor verwarring zorgen: van 0 naar 100 in vijf seconden. Vijf ronde, grotendeel­s digitale klokken met onder in de centrale toerentell­er aandacht voor ‘E- Power’ en ‘Charge: de in- en uitgaande stroom.
Bij het stoplicht zal het groene opschrift ‘e- hybrid’ voor verwarring zorgen: van 0 naar 100 in vijf seconden. Vijf ronde, grotendeel­s digitale klokken met onder in de centrale toerentell­er aandacht voor ‘E- Power’ en ‘Charge: de in- en uitgaande stroom.
 ??  ?? Hoogwaardi­g interieur met mooie materialen en een groot multimedia­scherm. Aan de tiptoetsen op de middentunn­el moeten we even wennen.
Hoogwaardi­g interieur met mooie materialen en een groot multimedia­scherm. Aan de tiptoetsen op de middentunn­el moeten we even wennen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands