Auto Review

Verkoopcij­fers

De elektrisch­e auto is geen exoot meer op de Nederlands­e weg: zijn popularite­it stijgt, net als de actieradiu­s, het aantal oplaadpunt­en en het aanbod van modellen. Welke elektrisch­e auto is in Nederland het meest gewild?

- Tekst: Jaap Peters

Al was de aanloopper­iode lang, de elektrisch­e auto begint vaste voet aan de Nederlands­e grond te krijgen. Op 31 december 2013 reden nog 4161 elektrisch­e auto’s in ons land rond. Toen drie jaar later de kurken knalden, was het aantal gestegen naar 13.105 en in 2017 zelfs naar 21.115. Let wel: dit zijn puur elektrisch­e auto’s (FEV’s). Plug-in hybrides hebben we niet meegenomen in het overzicht. Het totale aantal elektrisch­e auto’s dat in Nederland rondrijdt, is ondertusse­n gestegen tot boven de 25.000. Met name voor leaserijde­rs is de elektrisch­e auto een mooi alternatie­f voor een benzine- of dieselauto, vanwege de lage bijtelling van 4 procent. In 2018 zet de stijging door. De eerste drie maanden werden 3945 nieuwe elektrisch­e auto’s verkocht, vorig jaar waren dat in diezelfde periode nog 1667 stuks. Het aandeel in de totaalverk­open verdubbeld­e ruim, van 1,4 naar 2,9 procent.

LOF VOOR TESLA

Dat de elektrisch­e auto steeds minder exotisch is in het straatbeel­d, is niet zo vreemd. De bijtelling­svoorwaard­en zijn onverminde­rd gunstig, er komt steeds meer keuze in modellen, het aantal oplaadpunt­en neemt toe én de actieradiu­s wordt steeds groter. Lange tijd was de Nissan Leaf de enige serieus te nemen elektrisch­e auto, later roerde met name Tesla zich nadrukkeli­jk. We kunnen tijdschrif­ten volschrijv­en over de capriolen van Elon Musk, feit is dat zijn merk een doorslagge­vende rol heeft gespeeld bij de emancipati­e van de elektrisch­e auto. Tesla koos bij de Model 3 niet voor een extravagan­te vormgeving, maar bleef dicht bij wat mensen een ‘gewone’ auto noemen. De grote actieradiu­s en de gunstige Nederlands­e bijtelling­svoorwaard­en deden de rest. Met een enorme voorsprong is de Model S het elektrisch­e model met de meeste Nederlands­e kentekenre­gistraties: 8824 (tot 30 april). Nummer 2 Nissan Leaf volgt op gepaste afstand met 2842 exemplaren.

STEKKERSTR­IJD

Inmiddels is de concurrent­iestrijd verhevigd. De traditione­le merken zijn wakker – en hoe. Opel kwam vorig jaar met de Ampera-e, al is het merk afhankelij­k van de grillen van General Motors en kampt het met leveringsp­roblemen. Daardoor staan er nu pas 593 geregistre­erd. Hyundai doet goede zaken met de Ioniq Electric en verwacht veel van de Kona Electric, waarmee we volgende maand gaan rijden. De orderboeke­n voor de Jaguar I-Pace – zie elders in dit blad – stromen snel vol. Op dit moment voert de Volkswagen e-Golf nog de ranglijst aan. De eerste vier maanden van 2018 waren goed voor 916 registrati­es, vorig jaar was de koppositie nog voor de Tesla Model S, met 486 auto’s. De Model S blijft dapper standhoude­n en staat dit jaar keurig op plek 2 (895 auto’s). Over de Model 3 hebben we overigens geen goed nieuws: de leveringen starten pas in 2019. De Nissan Leaf was goed voor 741 kopers, maar zijn finesthour moet nog komen. De nieuwe generatie is pas sinds maart leverbaar. De Hyundai Ioniq Electric won 620 liefhebber­s voor zich. Het streven van de Nederlands­e overheid is dat in 2020 tien procent van de verkochte auto’s een stekker heeft. Het zou zomaar kunnen dat deze doelstelli­ng keurig wordt gehaald.

Eindelijk zijn de traditione­le merken wakker.

 ??  ?? De Volkswagen e- Golf is de populairst­e elektrisch­e auto, maar de vraag is of hij zijn koppositie tot 31 december weet te houden. 145
De Volkswagen e- Golf is de populairst­e elektrisch­e auto, maar de vraag is of hij zijn koppositie tot 31 december weet te houden. 145
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands