Auto Review

Uitzwaaier

Wanneer komt het nog voor dat een auto 13 jaar in productie is? De huidige Fiat Punto hoort tot dit selecte gezelschap, maar het doek lijkt nu echt te gaan vallen. Daarmee nemen we afscheid van een auto met een indrukwekk­ende staat van dienst.

- Tekst: Jaap Peters

Alle jaren waarin de huidige Punto over ’s heren wegen scheurde, heeft hij ook nog eens een aantal naamsveran­deringen ondergaan. In 2005 kwam hij als Grande Punto op de markt. Na de facelift van eind 2009 heette hij Punto Evo, en na een tweede bijslijpse­ssie ging Fiat terug naar de oude naam. Als Punto brengt de compacte Fiat nu de herfst van zijn carrière door. De Grande Punto werd in 2005 zeer welwillend ontvangen. Niet alleen was hij 20 centimeter groter dan zijn voorganger, ook het ontwerp en de afwerkings­kwaliteit kregen de handen op elkaar. De designstud­io van Giugiaro had andermaal puik werk afgeleverd. De techniek werd samen met General Motors ontwikkeld. Ook op veiligheid­sgebied zette de Punto maatstaven: hij haalde de maximale score bij de Euro NCAP-test. De financiële afdeling van Fiat beleefde goede tijden, want al in het eerste kwartaal van 2006 werd de Grande Punto de bestverkoc­hte auto van West-Europa. Een daverende entree voor de Grande Punto dus.

PIEKENDE VERKOPEN

Het kroonjaar in Nederland was 2011. De Grande Punto was gefacelift, al was het resultaat niet tot ieders tevredenhe­id. Vooral de voorkant, met de verchroomd­e grille, riep gemengde gevoelens op. Vanaf dat moment heette de auto Punto Evo. De Nederlands­e overheid zorgde ervoor dat de verkoopcij­fers van de Punto Evo de lucht inschoten. De zuinige 1,3-liter MultiJet-dieselmoto­r was vrijgestel­d van wegenbelas­ting en dat leverde in 2011 10.340 Nederlands­e orders op. Een jaar later verdween het belastingv­oordeel en zakte de Punto Evo langzaam weg in de vergetelhe­id. In de rest van Europa vielen de verkoopres­ultaten van de Evo toch al behoorlijk tegen en daarom werd in Turijn besloten om de auto voor de tweede keer te faceliften. In 2012 verscheen de gewijzigde Fiat, die weer gewoon Punto heette en meer leek op de succesvoll­e Grande Punto. Grootste motorische nieuws was de komst van de TwinAir-tweecilind­er.

DE HERFST

Zes jaar geleden was de Fiat Punto eigenlijk al op leeftijd geraakt. Fiat speelde ooit een voortrekke­rsrol in dit segment, maar is inmiddels aan alle kanten ingehaald door moderne concurrere­nde modellen. Sergio Marchionne zei het niet met zoveel woorden toen hij begin juni de toekomstpl­annen van Fiat ontvouwde, maar waarschijn­lijk is het laatste uur van de Punto geslagen. Een opvolger komt er niet. Fiat gaat zich vooral richten op de 500 en de nieuwe Panda. De balans voor alle generaties van de Punto, die in 1994 verscheen als opvolger van de Uno, is positief. Meer dan 130.000 Nederlande­rs hebben er een gekocht en de auto zette bij zijn debuut en later bij de komst van de Grande Punto nieuwe maatstaven op het gebied van ruimte, rijeigensc­happen en veiligheid. Het is niet zomaar een auto die uit de prijslijst­en verdwijnt, maar eentje die een grote rol heeft gespeeld in het volwassen worden van de compacte auto.

Het is niet zomaar een auto die uit de prijslijst­en verdwijnt.

 ??  ?? Nieuwe modellen worden altijd met veel tamtam aangekondi­gd. Modellen die uit productie gaan, verdwijnen daarentege­n met stille trom via de achterdeur. In de rubriek Uitzwaaier brengen we die ‘afdankertj­es’ nog één keer onder de aandacht. In plaats van een plak cake en een bakkie slappe koffie.  De Punto is van groot belang geweest voor de comingofag­e van de compacte auto.
Nieuwe modellen worden altijd met veel tamtam aangekondi­gd. Modellen die uit productie gaan, verdwijnen daarentege­n met stille trom via de achterdeur. In de rubriek Uitzwaaier brengen we die ‘afdankertj­es’ nog één keer onder de aandacht. In plaats van een plak cake en een bakkie slappe koffie.  De Punto is van groot belang geweest voor de comingofag­e van de compacte auto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands