Auto Review

Een compacte suv uit de begintijd van de Qashqai

Wil je een compacte suv en heb je ruim 20.000 euro op je bankrekeni­ng? Dan verwijzen we je graag door naar de vergelijke­nde test op pagina 82. Voor wie goedkoper uit wil zijn, zoeken we op Marktplaat­s.nl naar een occasion uit de beginperio­de van de Nissan

- Tekst: Bart Smakman

Als de Nissan Qashqai in 2007 op de markt komt, weet iedereen wat het niét is. Het is geen hatchback, maar ook geen mpv en je kunt het ook geen suv noemen. Toen waren we nog van mening dat een suv moet lijken op een terreinaut­o, maar dat doet de Qashqai niet echt. De vorm van de carrosseri­e doet meer denken aan een hatchback dan aan een Land Rover. Tot overmaat van ramp is vierwielaa­ndrijving niet eens standaard en worden in de folder meer pagina’s besteed aan het comfort en de luxe, dan aan de aan- en afloophoek­en. Maar in plaats van een nieuwe aanduiding te bedenken, verandert de betekenis van de term ‘suv’ door de jaren heen in wat de Qashqai is: een hatchback met de hoge zit en semi-stoere uitstralin­g van een terreinwag­en en de ruimte en het praktische gemak van een mpv. Dat klinkt een beetje ingewikkel­d, maar ondertusse­n zijn we eraan gewend. Net als aan de gekke naam: kashkaai.

ALS EEN BOM

Toch is de Nissan Qashqai niet de eerste in zijn soort. Voor zijn komst doen Hyundai en Kia al goede zaken met de Tucson en de Sportage. Ze kosten niet de hoofdprijs, zien er stoer uit en hebben voorwielaa­ndrijving. De Zuid-Koreaanse suv’s zijn echter niet zo verfijnd: de besturing is gevoelloos, het rijcomfort is matig en de tweeliter benzinemot­or loopt nogal rauw. We weten het in 2006 nog niet, maar we verlangen naar een verfijnder model. Nissan is daar wel van op de hoogte en werkt al sinds 2002 aan een model waarvan zij denken dat het publiek erop zit te wachten. Nissan krijgt gelijk: de Qashqai slaat in als een bom. In 2007 schiet hij direct naar de vijfentwin­tigste plaats in de verkooplij­sten, ruim boven de Sportage en de Tucson (plek 43 en 45). In het eerste jaar verkoopt Nissan in Europa bijna 100.000 exemplaren – ruim 5000 daarvan in Nederland. In totaal kopen meer dan 30.000 Nederlande­rs een Qashqai van de eerste generatie. Daarvan staan ongeveer 500 tweedehand­s exemplaren te koop op Marktplaat­s.nl. Ze hebben vrijwel allemaal airconditi­oning, cruisecont­rol en lichtmetal­en wielen. Bijna de helft is voorzien van een trekhaak.

PAKWEG 10.000 EURO

Als we denken aan de beginperio­de van de Qashqai – van 2007 tot pakweg 2010 – schieten ons meer compacte suv’s te binnen. Wat te denken van de Skoda Yeti uit 2009 met de herkenbare ronde lampen op zijn neus. Of van de Tiguan van Volkswagen, die in 2007 wordt aangepreze­n als het kleine broertje van de Touareg. Peugeot komt in 2009 met de 3008 op de markt: de mollige voorloper van de huidige Peugeot 3008 SUV die er wél stoer uitziet. In hetzelfde jaar vult BMW zijn suv-assortimen­t aan met een compact model: de X1. Op de volgende pagina’s zoeken we van elk model een fraai exemplaar uit. Het liefst in een vrolijke kleur, want het Nederlands­e straatbeel­d is al grijs genoeg. Het budget is redelijk flexibel: 10.000 euro plus of min 2 mille.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands