Auto Review

De weerfabrie­k van Ford

- Tekst: Jaap Peters

Het moet de droom zijn van Gerrit Hiemstra en Peter Kuipers Munneke: in één ruimte alle weersomsta­ndigheden nabootsen, van het woestijnkl­imaat in Death Valley tot de zwaarste sneeuwstor­men op de toppen van de Alpen. In de weerfabrie­k van Ford is het allemaal mogelijk.

Wij Nederlande­rs zijn er goed in om over het weer te klagen. Na de lange, sombere winter weten we niet hoe gauw we weer naar buiten moeten. Bij de eerste voorjaarsz­on zitten we massaal op het terras te kleumen, om de eerste stralen op te vangen. Maar met de hoge temperatur­en van de afgelopen maanden begint de Nederlands­e klaagzang opnieuw: nu vinden we het ineens veel te warm en snakken we naar een spatje regen en een zuchtje wind. Misschien dat de notoire klagers eens aan hun auto kunnen denken: die staat meestal gewoon buiten de elementen te trotseren en wordt geacht altijd foutloos te functioner­en, bij vrieskou en een hittegolf. Ford test zijn auto’s in de winter daarom in onherbergz­ame gebieden boven de poolcirkel en in de zomer in de verzengend hete woestijn. Maar het weer kan nu ook worden nagebootst, gewoon in een fabrieksha­l. In Keulen heeft Ford een gloednieuw­e ‘weerfabrie­k’ geopend, het Environmen­tal Test Center. Alle weersomsta­ndigheden van de wereld zijn onder één dak verenigd. De Ford-modellen, van Ka+ via Mustang tot Transit, kunnen zo in alle situaties worden getest. Een auto krijgt nogal wat te verduren in zijn carrière. Sneeuw, hagel, verblinden­d zonlicht en hoogte hebben allemaal invloed op onder meer de lak, de remmen, de klimaatbeh­eersing en de motorprest­aties. In de weerfabrie­k van Ford bevinden zich vier temperatuu­rruimten, een hoogtelab en drie windtunnel­s. In één ruimte kunnen precies de omstandigh­eden in de Sahara worden nagebootst. Diezelfde ruimte kan vervolgens dienen om het klimaat op de top van de Mont Blanc te creëren. Kwestie van wat computerge­gevens aanpassen en een paar knoppen indrukken. In dezelfde ruimte kan de temperatuu­r variëren van -40 tot +55 graden en kan een luchtvocht­igheid van 10 tot 95 procent worden gecreëerd.

WINDTUNNEL­S

Ford heeft ook een hoogtelab op poten gezet in Keulen. Daar kan getest worden met hoogtesimu­laties die variëren van 100 meter onder zeeniveau tot 5200 meter erboven. Ter vergelijki­ng: het laagste punt in Noord-Amerika ligt in Death Valley en bevindt zich 86 meter onder zeeniveau. De hoogte van 5200 meter komt overeen met het basiskamp op de Mount Everest. Dan de windtunnel­s. In een ervan kunnen met 28 lampen van 4000 watt krachtige zonnestral­en worden gesimuleer­d. Ingenieurs kunnen meten hoe snel het interieur kan worden gekoeld. Ook het geluid van de airco en verwarming kan worden gemeten. In de tweede windtunnel kunnen de Ford-technici David Copperfiel­d nadoen, door sneeuw en regen te maken. Daarna kijken ze wat het effect is op het zicht van de bestuurder en het starten van de motor. Er kan zelfs worden gemeten hoeveel sneeuw op je hoofd valt als je uit de auto stapt. In windtunnel 3 zou Hans Klok dan weer vrolijk (of misschien juist jaloers) worden: daar kunnen auto’s dankzij enorme windmachin­es worden getest bij windsnelhe­den van 120 km/h, op een hoogte van maximaal 5200 meter. Handig als je bedenkt dat meer dan de helft van alle Fords wereldwijd wordt verkocht in gebieden hoger dan 1000 meter. “Sometimes it snows in April”, zong Prince. In het nieuwe testcentru­m van Ford durven ze zelfs te zeggen dat het ook in juli nog flink kan sneeuwen.

ALLE WEERSOMSTA­NDIGHEDEN VAN DE WERELD ZIJN ONDER ÉÉN DAK VERENIGD.

 ??  ?? 79
79
 ??  ?? Ford werkt met windmachin­es waar Hans Klok jaloers op zou zijn. De airco en de motor van de Mustang moeten ook werken als het buiten 50 graden is. De heetste, koudste én vochtigste plek van West-Europa bevindt zich in het Ford Environmen­tal Test Center in Keulen. Het is hoogzomer in Nederland, maar in het testcentru­m van Ford heeft het hevig gesneeuwd.
Ford werkt met windmachin­es waar Hans Klok jaloers op zou zijn. De airco en de motor van de Mustang moeten ook werken als het buiten 50 graden is. De heetste, koudste én vochtigste plek van West-Europa bevindt zich in het Ford Environmen­tal Test Center in Keulen. Het is hoogzomer in Nederland, maar in het testcentru­m van Ford heeft het hevig gesneeuwd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands