Auto Review

Bavo Galama gaat naar de autocross

Als je het buurtschap K kherne kent, ben je diep doorgedron­gen in het platteland van Noord-Nederland. Hier vermaken de platteland­ers zich op een andere manier dan in de grote stad: met een autocross.

- Tekst en foto’s: Bavo Galama

Kûkherne ligt in de buurt van Noordbergu­m en dat ligt weer ergens ten oosten van Leeuwarden. Het halve dorp is een week eendrachti­g in de weer geweest om een groot stuk weiland van boer Jan Douwe met shovels en tractoren om te ploegen tot een circuit voor de jaarlijkse autocross. De Stichting Autocross Noordbergu­m heeft een wedstrijd voor het Nederlands Kampioensc­hap toegewezen gekregen, een weekend later vinden de clubwedstr­ijden plaats. Daarna komen de vrijwillig­ers met hun trekkers en landbouwvo­ertuigen het weiland weer egaliseren, aanstampen en inzaaien. Over een maand ziet geen mens meer dat hier de modderklui­ten tot hoog boven de blauwe benzinedam­pen de hemel in werden geschoten door opgevoerde Kevers en zelf in elkaar gelaste racemonste­rs. Dan wordt het circuit weer toegedekt met een deken van rustiek groen. Maar onder het gras ligt de geheime passie van het platteland te wachten op het volgende jaar: autocross!

VOOR HET HELE GEZIN

Autocross is vooral populair buiten de Randstad. Als ik rondloop, zie ik dat het een familiegeb­euren is. De rennerskwa­rtieren wor- den niet alleen bevolkt door de coureurs. Overal zie je moeders, oma’s en rondrennen­de kleuters die ook deel uitmaken van het raceteam. Terwijl de mannen tussen de manches door koortsacht­ig zitten te sleutelen, smeren de vrouwen de bammetjes, schenken ze koffie en doen ze een poging om de crossauto te ontdoen van modderplag­gen, koeienstro­nt en andere viezigheid. Dit is een sport voor het hele gezin! Overal waar mannen met steeksleut­els en slijptolle­n aan de gang gaan, verschijne­n al snel omstanders die de nerveuze monteurs op hun gemak eens lekker op de vingers gaan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands