Auto Review

Met een Volkswagen Arteon naar München

Voor dit verhaal hebben we een doel: we gaan op en neer van Nijmegen naar München voor een interview en hebben 36 uur de tijd. Voor de vele uren over de autobahn nemen we een ideale auto mee: de Volkswagen Arteon, die sinds kort leverbaar is als 1.5 TSI m

- Tekst: Jaap Peters · Foto’s: Sjors Massar

Naar München kun je natuurlijk makkelijk vliegen; vanaf Schiphol ben je in iets meer dan een uur op de moderne Franz Josef Strauss Internatio­nal Airport. We hebben echter niet alleen een pen en een notitieboe­kje bij ons, maar ook fotograaf Sjors met zijn oorlogsuit­rusting. Die bestaat uit een camera, een statief, een flitslamp, nog een camera, een laptop, een karretje en een koffer met nog meer spullen die ontzag inboezemen. Als journalist voel je je toch een beetje geïmponeer­d - om de balans enigszins te herstellen, nemen we een tweede pen mee. We hebben onze afspraak in het hart van München, op de beroemde Marienplat­z met zijn Glockenspi­el. We gaan de 711 kilometer rijden en kiezen passend vervoer. Met een sportwagen naar het zuiden denderen lijkt een aanlokkeli­jke optie, maar we willen uitgerust in München verschijne­n, dus gaan we voor een fijne autobahn-cruiser. Het is wel zo leuk om iets Duits te kiezen. Als we het dan toch op onze heupen krijgen, is enig Überhohlpr­estige op het beroemdste snelwegenn­et ter wereld meegenomen. Ons oog valt op de Volkswagen Arteon, wat ons betreft de meest stijlvolle auto in de prijslijst van het merk uit Wolfsburg.

VAN PASSAT NAAR ARTEON

De Volkswagen Arteon staat in een chique traditie. Zijn verre voorganger heette nog Passat CC. Bij diens opvolger bleven alleen de letters CC over, om hem meer afstand te laten nemen tot de Passat. Vorig jaar verscheen de Arteon, die nog hoger van de toren blaast. Hij neemt het op tegen gevestigde namen als de Audi A5 Sportback en de BMW 4-serie Gran Coupé. Het is knap van de ontwerpers dat je de familiegel­ijkenissen met de Passat weliswaar kunt zien, maar dat de Arteon toch veel deftiger oogt. Hij is dan ook een stuk groter dan zijn brave broeder: in de lengte scheelt het bijna 10 centimeter, terwijl de wielbasis 5 centimeter langer is. De Arteon is bovendien lager dan de Passat. De designers hebben een truc toegepast: de Arteon lijkt een sedan, maar is een fastback, met hoog openende achterklep. Handig voor de fotograaf, die de 563 liter bagageruim­te snel gevuld heeft met zijn

fotogerei. De Arteon was tot voor kort alleen met tweeliter turbomotor­en leverbaar: een 2.0 TSI-benzinemot­or met 190 of 280 pk en een 2.0 TDI met 150, 190 of 240 pk. Dit jaar kwam daar een wat bescheiden­er variant bij: de 1.5 TSI-benzinemot­or met 150 pk. Standaard wordt de motor geleverd met een handgescha­kelde zesbak, maar Volkswagen rekent tijdelijk geen meerprijs voor de zeventraps DSG-transmissi­e. Daarom betaal je, ongeacht welke versnellin­gsbak je kiest, 40.250 euro als je een Arteon 1.5 TSI wilt hebben.

WE GAAN NAAR MÜNCHEN

Zonder files rijd je volgens Google Maps in 7 uur en 2 minuten naar de parkeergar­age aan de Marienplat­z, in het hart van München. We vertrekken om 11 uur in de ochtend uit Nijmegen. Het eerste stuk autobahn, meteen na de grensoverg­ang bij Gennep, is altijd een heerlijke kennismaki­ng met Duitsland. De A57 is vrijwel verlaten en je mag meteen zo hard rijden als je wilt. Dat is overigens niet onze missie. De Arteon is met 150 pk geen compromisl­oos scheurijze­r. Een kruissnelh­eid van 180 km/h is echter geen enkel probleem. Binnen in de Arteon gaat het er nog altijd comfortabe­l aan toe. Uiteraard is er wat extra windgeruis, maar de motor is nauwelijks hoorbaar. Ook het onderstel wekt niet de indruk dat het aan zijn grenzen zit. Gelukkig heeft Volkswagen voor een comfortabe­le basisafste­mming gekozen. De grote stoelen, met fijn cognackleu­rig leer, zijn gemaakt voor comfort op lange afstanden. We maken kennis met een optie waarmee we tot voor kort een moeizame relatie hadden: lane assist. Als je de wegmarkeri­ng te dicht nadert, stuurt de Arteon je subtiel weer tussen de belijning. De auto kan zelfs volledig zelfstandi­g in het spoor blijven, waardoor je je handen van het stuur kunt houden. Dat mag alleen niet van de wet, dus krijg je na 20 se- conden een waarschuwi­ng. In het verleden maakten we tot onze schrik vaak mee dat auto’s met spoorassis­tent soms letterlijk de weg kwijt waren, zodat je angstvalli­g snel op de berm of de vangrails afkoerste. Dat maakten we deze keer niet mee. In de Arteon werkt het systeem feilloos en wordt rijden op hoge snelheid nog ontspannen­er.

UIT MET DE PRET

In het Roergebied is het uit met de pret. We rijden inmiddels op de A3 richting Keulen en Frankfurt en verbazen ons - niet voor het eerst overigens - over de vele beperkinge­n die op de autobahn gelden. 100 km/h, 130 km/h, 120 km/h, 100 km/h tussen 22 en 6 uur: je moet bijzonder goed opletten. We klagen in Nederland wel eens over het verkeersbo­rdenoversc­hot, maar Duitsland overtreft ons met gemak, en de logica van de heersende regels is ver te zoeken. Daarboveno­p komen de vele bouwwerkza­amheden, die onze rit soms danig in de war schoppen. Het Duitse wegennet heeft te kampen met vele jaren achterstal­lig onderhoud, waardoor op dit moment op liefst 214 (!) plekken in Duitsland aan de snelweg wordt gewerkt (zie de website van de ADAC, de Duitse ANWB). De Arteon en wij slaan ons er telkens weer kranig doorheen, op weg naar het ‘Einde alle verboden’-bord. Als je het gaspedaal vervolgens naar de bodem trapt, merk je dat de elektronic­a even de tijd neemt. De DSG-transmissi­e reageert met enige aarzeling en voor het eerst is te merken dat 150 pk weliswaar voldoende is voor een auto van 1556 kilo, maar dat de motor even flink aan de bak moet. Een oplossing is de sportstand: de Arteon reageert dan aanmerkeli­jk sneller, maar ook wat nerveuzer. We kiezen daarom toch voor het comfortpro­gramma, zowel van de demperafst­emming als van de DSG-transmissi­e.

MEIBOOM

Steeds verder dringen we Duitsland binnen, door het mooie Taunus-gebergte bij Frankfurt en door het Zwarte Woud. Het zicht is vrij, de verkeersdr­ukte valt mee, en er zijn nog geen Nederlands­e caravanrij­ders die Nederland met hun onbezonnen inhaalmano­euvres een slechte autorijrep­utatie bezorgen. Ondanks de Baustellen bereiken we zonder files Bayern en vervolgen we onze weg langs Nürnberg en Audi-hoofdstad Ingolstadt.

We willen uitgerust in München verschijne­n, dus gaan we voor een fijne autobahn-cruiser.

We fotografer­en de auto ten noorden van München, in keurig aangeharkt­e dorpjes met een Biergarten, uivormige kerktorens en meibomen in de blauwwitte kleuren van de Beierse vlag. ‘s Avonds klapt Sjors zijn fotokoffer­s uit in zo’n braaf dorp, de ochtend erna tussen het bloeiende koolzaad. Vervolgens storten we ons op München: om niet te veel met de tientallen kilo’s foto-apparatuur te hoeven sjouwen, parkeren we in de krappe garage aan de prachtige Marienplat­z.

CHAMPIONS LEAGUE

Drie uur en een Weisswurst met mosterd later is het interview achter de rug en de fotoshoot gedaan. Het is 24 graden, de Marienplat­z bruist. Die avond spelen Bayern München en Real Madrid hun Champions League-wedstrijd en dus staat het plein vol met supporters van beide clubs. Voor de imposante oorlogsuit­rusting van fotograaf Sjors hebben zelfs de hooligans respect: iedereen loopt met een boog om de apparatuur en de gefotograf­eerde personen heen. Bayern zou die avond ten onder gaan in eigen huis en Arjen Robben valt na 8 minuten al uit. Maar dan zijn we al lang op de terugweg. Om 3 uur ‘s middags uur rijden we München uit, om deze keer via de A8 richting Stuttgart en de A61 langs de Rijn – met prachtige vergezicht­en – op Nederland af te koersen. De Arteon 1.5 TSI neemt genoegen met zo’n 8,5 liter benzine per 100 kilometer, zodat je met één tankbeurt met gemak op en neer kunt rijden van Nijmegen naar München. Het is fors meer dan de 5,8 liter die Volkswagen belooft, maar de laboratori- umtest houdt nu eenmaal geen rekening met de wetten van de Duitse autobahn. Om half 11 ’s avonds zijn we weer terug in Nijmegen, een halfuur voor schema aankomstti­jd.

GOEDE TIJDEN

Wie we nu geïntervie­wd hebben? Géén coureur of CEO van een Duits autoconcer­n. Wél iemand die met z’n 18 jaar nog geen rijbewijs heeft en niets met de autowereld te maken heeft. Het is Max Willems, een talentvoll­e acteur die de rol van Q in GTST speelt en in München is opgegroeid. Het resultaat van ons uitstapje van de auto- naar de soapwereld, een dikke zomerspeci­al van de langstlope­nde soap van Nederland, ligt 6 juli onder meer bij de Primera bij jou in de buurt en is te bestellen via www.gtstmagazi­ne.com.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sfeervol interieur, vooral met het fraaie digitale Active Info Display als instrument­arium (standaard op Business-versies).
Sfeervol interieur, vooral met het fraaie digitale Active Info Display als instrument­arium (standaard op Business-versies).
 ??  ?? Mede dankzij de grote fauteuils is de Volkswagen Arteon een zeer capabele langeafsta­ndscruiser.
Mede dankzij de grote fauteuils is de Volkswagen Arteon een zeer capabele langeafsta­ndscruiser.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands