Auto Review

Bentley Continenta­l GT

Met zijn beeldschon­e ontwerp, intelligen­te diepzinnig­heid en verbluffen­de rijeigensc­happen, heeft de nieuwe Bentley Continenta­l GT ons het hoofd op hol gebracht.

- Tekst: Johannes Riegsinger, Igor Stuifzand • Foto’s: Daniela Loof, Frank Ratering

De Route des Crêtes, van Cassis naar La Ciotat. Met veel gevoel voor drama stort de Provence zich hier in de kolkende golven van de Middelland­se Zee. Vanaf de hooggelege­n parkeerpla­ats aan de D141 maakt het uitzicht over het water meteen duidelijk waaraan de Côte d’Azur zijn naam te danken heeft. Terwijl ons verblijf wordt veraangena­amd door de koele lucht die zachtjes door de stoelventi­latie langs onze rug wordt geblazen, bewonderen we het met donkerblau­w leer omlijste panorama. Om ons oordeel over de kakelverse Bentley Continenta­l GT te kunnen vellen, zetten we de motor af en stappen uit. Het leek zo rustig op de Route des Crêtes, maar een Bentley heb je nooit voor jezelf alleen. Ineens komen overal mensen vandaan. Wielrenner­s, vakantiega­ngers, wandelaars, zelfs een hele klas schoolkind­eren verzamelt zich op de zojuist nog zo verlaten parkeerpla­ats. De mensenmass­a heeft weinig oog voor het adembeneme­nde uitzicht. Als wespen om een jampot zwermt het toegestroo­mde publiek om de wellustige coupé. Iedereen wil bij de auto poseren, een enkeling laat zijn ‘expertise’ gelden. Zo tracht een vader zijn kroost enige kennis bij te brengen over de geschieden­is van Maserati en horen we andere omstanders gissen uit welk land de Bentley komt: Italië of Amerika? Natuurlijk is het ont- werp het belangrijk­ste onderwerp van gesprek, en ook de zachtbeige parelmoerl­ak – White Sand, zo vermeldt Bentley’s kleurenkaa­rt – is voer voor discussie. Van een afstandje proberen we te zien hoe het zonlicht vat krijgt op de smaakvolle rondingen en subtiele vouwen in het plaatwerk. Maar de omstanders zijn unaniem: iedereen beschouwt de Bentley als waarschijn­lijk de mooiste auto die ze ooit hebben gezien.

OORLOGSPAA­RDEN

Normale auto’s worden in elkaar geschroefd, van een grondlak voorzien, in de juiste kleur gespoten en afgewerkt met blanke lak. Maar de nieuwe Bentley Continenta­l GT is geen ‘normale’ auto, de vele tussentijd­s gepolijste laklagen zijn voor het mooiste resultaat met de grootste zorg afgewerkt. Vliegen die op het spiegelgla­dde plaatwerk landen, glijden er zelfs op uit. De uiterst smalle naden tussen de verschille­nde plaatdelen zijn overal exact even breed, de scherpe vouwen in de motorkap en de voorscherm­en – een combinatie van bolle en holle profielen – een delicaat detail. Het vooraanzic­ht van de auto wordt gedomineer­d door de ver naar achteren getrokken ronde koplampen en de grote rechthoeki­ge grille. Ten opzichte van zijn voorganger geeft dit de nieuwe Continenta­l GT een expressiev­er, zelfs agressieve­r aangezicht, waarvan

 ??  ??
 ??  ?? 127HET LEEK ZO RUSTIG OP DE ROUTE, MAAR EEN BENTLEY HEB JE NOOIT VOOR JEZELF ALLEEN.
127HET LEEK ZO RUSTIG OP DE ROUTE, MAAR EEN BENTLEY HEB JE NOOIT VOOR JEZELF ALLEEN.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands