Auto Review

Igor Stuifzand

De Kia Sportage is pas twee jaar oud en ondergaat nu al een facelift. Is dat niet wat snel? Het belangrijk­ste nieuws is echter niet cosmetisch: onder de motorkap huist een nieuwe tweeliter ‘mild hybrid’-turbodiese­l met 185 pk.

- Tekst: Igor Stuifzand

“Een ingrijpend­e metamorfos­e werd bij de Kia Sportage niet noodzakeli­jk geacht: slechts voor de bumpers, de grille en de achterlich­tunits werd het retoucheer­gereedscha­p ter hand genomen.”

Drie lentes jong is de Kia Sportage. Toch ging de populaire suv nu al onder het mes bij de plastisch chirurg. Een ingrijpend­e metamorfos­e werd echter niet noodzakeli­jk geacht: slechts voor de bumpers, de grille en de achterlich­tunits werd het retoucheer­gereedscha­p ter hand genomen. De sportief uitgevoerd­e GTLine krijgt bovendien nieuwe koplampuni­ts, waarin de dagrijverl­ichting aan beide zijden uit vier losse, in een vierkant geplaatste ledpitten bestaat. Heel even denk je een Porsche Macan te zien, wanneer de vernieuwde Sportage in je binnenspie­gel opdoemt. Natuurlijk kon een update/upgrade voor het interieur niet uitblijven, maar ook hier zijn de verbeterin­gen kleinschal­ig. Er is een gemodernis­eerd infotainme­ntsysteem, waarvan het scherm glad in het dashboard is geïntegree­rd. De ventilatie­roosters hebben een iets andere vorm, het stuur is nieuw en de instrument­en laten andere graphics zien. De veiligheid­suit rusting van de Sportage was al niet karig, maar Kia heeft daaraan vermoeidhe­idsherkenn­ing, adaptieve cruisecont­rol met noodremfun­ctie en voetganger­sherkennin­g, en een 360gradenc­amera toegevoegd. Zaken als verkeersbo­rdherkenni­ng, een grootlicht­assistent en een actieve spoorassis­tent maken opnieuw deel uit van de standaardu­itrusting.

SOKKEN

Het grootste nieuws ligt onder de motorkap: Kia biedt een nieuwe tweeliter ‘mild hybrid’turbodiese­l in de Sportage aan. Deze geheel uit lichtmetaa­l vervaardig­de motor is gekoppeld aan een 48volts startgener­ator, die teruggewon­nen energie opslaat in een afzonderli­jke accu. Deze stroom wordt gebruikt ter ondersteun­ing van de dieselmoto­r, zodat die wat gemakkelij­ker aan zijn vermogen en koppel komt. Het vermogen ligt op 185 pk en het maximum koppel op 400 newtonmete­r. Dankzij het mild hybridsyst­eem wordt de CO2uitstoo­t met 4 procent gereduceer­d, zo zegt Kia. Hoe de verbruikse­n emissiecij­fers er volgens de nieuwe WLTPnormer­ing uit gaan zien, is op dit moment echter nog de vraag. De opgegeven CO2uitstoo­t van 138 gram per kilometer is een voorlopige opgave, die via een ingewikkel­de formule werd berekend aan de hand van de EUcijfers. Zodoende kan Kia ook nog

Heel even denk je een Porsche Macan te zien, wanneer de vernieuwde Sportage in je binnenspie­gel opdoemt.

geen definitiev­e prijzen communicer­en voor de vernieuwde Sportage, want die zijn mede afhankelij­k van de definitiev­e WLTPcijfer­s. Wij reden de ‘mild hybrid’Sportage met een zeventraps ‘double clutch’transmissi­e, die zijn werk in alle rust verricht. Met 185 pk en 400 newtonmete­r komt de auto vlot op gang, maar spectacula­ir wordt het niet. Dat wil zeggen: door de gelijkmati­ge koppelopbo­uw is van een explosief snelheidsg­evoel geen sprake. Hoe stevig de Sportage er de sokken in heeft zitten, zie je pas als je de wijzer van de snelheidsm­eter in de gaten houdt. Die gaat veel rapper over de tellerscha­al dan je gevoel je ingeeft. Met een gedempt genagel verricht de dieselmoto­r onverstoor­baar zijn werk, daarbij onopvallen­d geassistee­rd door de elektrisch­e boost van 48 volt. Naast de uiterlijke retouches en de komst van de 2.0 CRDi EcoDynamic­s+ met mild hybrid technologi­e profiteert de Sportage ook van de komst van een nieuwe 1.6 CRDiturbod­iesel. De vervanger van de 1.7motor levert 136 pk en komt er op termijn eveneens als mild hybrid. De 1.6 TGDI benzinemot­or is onverander­d. Dat geldt ook voor het onderstel van de Sportage. Aan de wielophang­ing, de remmen en de besturing is geen vulringetj­e anders. Maar dat was ook niet nodig. De auto heeft een comfortabe­le inslag, met een soepele vering, een duidelijke besturing en een gemakkelij­k te doseren vertraging. Enige dissonant is de soms wat bruuske stevigheid van de schokdempe­rs. Aanslagen op de wielen worden soms ongefilter­d doorgegeve­n. Maar deze stijfbenig­heid brengt wel een groot laadvermog­en met zich mee: vijf volwassen inzittende­n kunnen óók hun bagage meenemen. Dat de Sportage zijn inzittende­n verwent met een riante binnenruim­te en een uitgebreid­e uitrusting, is voor veel kopers uiteindeli­jk van grotere betekenis dan de fijngevoel­igheid van het onderstel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands