Auto Review

SCHULDIGE AUTO’S

-

Voor veel mensen was het een zomer om in te lijsten: elke dag meer dan 25 graden. Ikzelf heb dat niet zo. Na een maandje was ik wel klaar met alle transistor­radio’s op standje maximum, de niet altijd even aantrekkel­ijke schaars geklede mensen en de verzengend­e hitte. Na twee maanden bood ook de natuur geen uitweg meer: alles is zo verdord dat een wandeling op de Veluwe verwordt tot een treurigmak­ende exercitie.

Het zet je toch aan het denken. Is dit een omgekeerde zondvloed? Veertig dagen lang stortregen­de het volgens de Bijbel, waarna de aarde 150 dagen met water was bedekt. Nu lijkt het andersom: drie maanden geen regen met een uitgedroog­d land tot gevolg. Heel voorzichti­g sijpelden de onheilspel­lende berichten de kranten binnen: wordt dit de norm, de komende zomers? Is er nog genoeg water? Uiteraard werd de extreme zomer aan menselijk handelen gekoppeld: ons consumptie­gedrag heeft dramatisch­e gevolgen voor de aarde en die worden nu zichtbaar. Wordt het niet eens tijd dat we minder gaan vliegen?

Ik heb er ook regelmatig aan gedacht en weet ook niet wat het ei van Columbus is. En voor je in de pen klimt: ook ik vlieg soms (vrijwel altijd voor werk), ga op vakantie en rijd uiteraard regelmatig auto, dus ben net zo schuldig als ieder ander. Wél groeide, aangewakke­rd door de droogte, mijn aversie tegen een segment waar ik toch al nooit warm voor liep: de grote suv. Welbeschou­wd is het vreemd dat dergelijke zware, niet-aerodynami­sche en niet zuinige auto’s aan een onstuitbar­e opmars bezig zijn. Ze belichamen alles wat niet goed is voor het milieu. De Audi Q8 elders in dit blad weegt 2145 kilo. Dat zou vertaald naar menselijke proporties een persoon zijn met obesitas; iemand die dringend wordt aangeraden zijn levensstij­l te veranderen omdat zijn gezondheid op het spel staat.

Ook praktisch hebben de Q8 en zijn concurrent­en geen nut: niemand gaat voor z’n lol met zo’n auto in een krappe binnenstad rijden. Ruimer dan een stationwag­on zijn ze nauwelijks en geen koper rijdt er offroad mee. Als ze dat al zouden willen, want veel suv’s hebben niet eens vierwielaa­ndrijving. Het zijn overbodige, dure auto’s die alleen gedijen bij een overuren draaiende marketingm­achine.

Misschien is dat een begin: dat we door deze mythes heen prikken en ons afvragen of het nu echt nodig is om zo’n mastodont aan te schaffen. Hoe het ook kan? Ik heb met bewonderin­g gezien hoe de Suzuki Swift presteert in een vergelijke­nde test elders in dit blad. Deze lichte, zuinige en praktische auto rechtvaard­igt zijn bestaan in de huidige tijd meer dan de zoveelste corpulente suv.

Jaap Peters Brand Manager

jpeters@fnl.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands