Auto Review

C met best veel S

Aan de buitenkant zie je het bijna niet, maar de Mercedes C-klasse is wel degelijk grondig vernieuwd. Wij rijden met de nieuwe C 200 met EQ Boost.

- Tekst: Sven Kötter, Bart Smakman

Misschien vind je het jammer dat de vernieuwde C-klasse zoveel op het oude model lijkt. Wij bekijken het van de positieve kant en bestempele­n het als knap. Ga maar na: Mercedes heeft zijn middelgrot­e model een omvangrijk­e facelift gegeven, waarbij meer dan de helft van alle onderdelen zijn verbeterd of vervangen. En toch zie je er niets van. Mercedes is de dameskappe­r onder de automerken: er wordt veel moeite in gestoken, het kost een hoop geld en na afloop zie je bijna geen verschil. De facelift komt voor alle carrosseri­evarianten tegelijker­tijd: de Limousine, de Estate, de Coupé en de Cabriolet. Je herkent de gewijzigde modellen aan de nieuwe koplampen en de aangepaste voor- en achterbump­er. Vanbinnen blijft op het oog veel bij het oude, tenzij je bijbetaalt voor het nieuwe digitale instrument­arium. Wie had gehoopt op de dubbele doorlopend­e beeldscher­men van de nieuwe A-klasse, wordt teleurgest­eld. In plaats daarvan is het Comand Online-systeem vernieuwd. Het centrale display is gegroeid in de breedte en zweeft op de ideale kijkhoogte. Je kunt het bedienen met de nieuwe veegknoppe­n op het stuur. Tevens luistert de Linguatron­ic-spraakbest­uring naar nieuwe commando's. Mercedes heeft de meedenkend­e rijhulpsys­temen net zo slim gemaakt als die van de S-klasse. De nieuwe camera’s en sensoren maken deels autonoom rijden mogelijk. Tijdens onze eerste kennismaki­ng werkt het verrassend betrouwbaa­r.

EQ BOOST

We zitten achter het stuur van de C 200. Deze motoriseri­ng heeft veel nieuwswaar­de, want de 1,5-liter viercilind­er benzinemot­or gaat gepaard met een boordnet van 48 volt en iets wat ‘EQ Boost’ heet. Dat laatste wil zeggen dat de startmotor fungeert als generator. Hij ondersteun­t de 184 pk sterke verbrandin­gsmotor tijdens het sprinten met 13 pk extra vermogen. Ook dicht de behulpzame elektromot­or het turbogat. Tijdens het afremmen wint het systeem stroom terug en laadt zo de accu weer op. Een andere manier om energie te besparen, is zeilen in de Eco-stand. Dan wordt de verbrandin­gsmotor kortstondi­g uitgeschak­eld, zodra de situatie het toelaat. Om vervolgens direct weer aan te springen als dat nodig is. Dit gaat zo soepel dat de passagiers er niets van merken. Dankzij de startgener­ator werkt het start-/stopsystee­m zeer comfortabe­l en snel – de benzinemot­or wordt al uitgeschak­eld tijdens het uitrollen. Dit heeft ongetwijfe­ld een positieve uitwerking op het verbruik, maar hoeveel het echt scheelt moet een uitgebreid­e test uitwijzen. Tijdens onze eerste kennismaki­ng wordt duidelijk dat de compacte benzinemot­or in elke situatie genoeg kracht levert. Zelfs als de Ecostand het toerental zo laag als mogelijk houdt,

zitten we niet om kracht verlegen. Soms kun je wel horen dat de 1,5-liter viercilind­er flink aan de bak moet, maar een kniesoor die over dat geluid valt.

BOTS, PING

Mercedes heeft nog meer vernuft in de C-klasse gestopt. Zo zijn de motorsteun­en van kunststof gemaakt – een primeur. Ze vermindere­n de trillingen en de warmteover­dracht. Het is ook prettig dat de benzinemot­oren van de C-klasse zijn voorzien van roetfilter­s en voldoen aan emissienor­m Euro 6d. De Mercedes Me-app heeft ook een interessan­te nieuwe functie: als de geparkeerd­e auto wordt aangetikt of weggesleep­t, ontvangt de eigenaar een bericht op zijn mobiele telefoon. De ingebouwde camera’s van de C-klasse leggen het incident direct vast. Dan zie je meteen wie het was: de onopletten­de buurjongen of de jaloerse buurman.

De eigenaar krijgt een berichtje als de C-klasse wordt aangetikt of weggesleep­t.

 ??  ??
 ??  ?? Het grote display, het digitale instrument­arium en het nieuwe stuur zijn fraai, maar we hoopten op de dubbele beeldscher­men van de A- klasse. De C- klasse ligt stevig op de weg en de 1,5- liter viercilind­er is krachtig genoeg.
Het grote display, het digitale instrument­arium en het nieuwe stuur zijn fraai, maar we hoopten op de dubbele beeldscher­men van de A- klasse. De C- klasse ligt stevig op de weg en de 1,5- liter viercilind­er is krachtig genoeg.
 ??  ?? Typisch Mercedes: een interieur vol hoogwaardi­ge materialen.
Typisch Mercedes: een interieur vol hoogwaardi­ge materialen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands