Auto Review

Verder zonder de baas

De komst van de vernieuwde Jeep Renegade ging gepaard met triest nieuws: onverwacht overleed de markante Fiat-baas Sergio Marchionne. Zonder hem was de Jeep Renegade er nooit gekomen.

- Tekst: Elmar Siepen, Jaap Peters

Het nieuws kwam eind juli onverwacht. Sergio Marchionne, de hoogste baas bij FCA (Fiat Chrysler Automobile­s) was al ruim een jaar ernstig ziek, maar binnen het Fiat-concern wist niemand daar iets van. Pas vlak voor zijn dood lichtte de familie van Marchionne het bedrijf in dat hij nooit meer zou kunnen werken. Marchionne werd in 2004 de hoogste baas bij Fiat en maakte het bedrijf al snel weer winstgeven­d. Van 2009 tot 2014 kocht Fiat steeds meer aandelen van het noodlijden­de Chrysler-concern, waartoe ook Jeep behoorde. Na Fiat ging ook Chrysler dankzij Marchionne weer zwarte cijfers schrijven. De Jeep Renegade is een van de eerste auto’s waarbij de Italiaans-Amerikaans­e samenwerki­ng zichtbaar werd: hij heet Jeep, maar wordt in Italië gebouwd en is alleen met Fiat-motoren leverbaar. Hij deelt zijn techniek met de Fiat 500X. De Renegade en de 500X zijn te koop sinds 2014 en dus is het tijd voor een facelift. In het komende nummer van AutoReview gaan we met de 500X op pad, eerst is de Renegade aan de beurt. De grille werd iets gewijzigd, net als de bumpers en de led-lichten rond de koplampen. Ook de achterlich­ten kregen een iets andere vorm, maar je moet goed kijken om dat op te merken. VEEL NIEUWE MOTOREN Onder de motorkap is veel meer nieuws te melden. Alle diesels worden nu met een SCR-katalysato­r en AdBlue voorzien. Bij de benzinemot­oren zijn de wijziginge­n nog ingrijpend­er: de Renegade krijgt de beschikkin­g over nieuwe benzinemot­oren die worden geïntroduc­eerd onder de naam Global Small Engine Family. Het zijn allemaal motoren met een turbo en voor elke cilinder een identieke inhoud en gelijke tussenligg­ende afstand. De basismotor is een 1,0-liter driecilind­er met 120 pk, die de huidige 1.6 met 110 pk opvolgt. De 1,4-liter MultiAir-motor met 140 of 170 pk maakt plaats voor een 1,3-liter viercilind­er turbomotor met 150 of 180 pk. Met de basismotor­isering houd je het verkeer beslist niet op. Dankzij een maximum koppel van 190 Nm is de motor verrassend

Zonder Sergio Marchionne was er nooit een Renegade geweest.

krachtig. De Renegade is in deze motorvaria­nt alleen met voorwielaa­ndrijving en een handgescha­kelde zesbak te koop. Als de naald van de toerentell­er boven de 2000 komt, blijft de motor verrassend krachtig. Zolang je hem niet vol op zijn staart trapt, weet de motor prima te verhullen dat hij ‘maar’ drie cilinders heeft. Vooruit, je hoort wel dat kenmerkend­e enigszins sportieve geluid, maar het dringt zich allerminst op. Over de prestaties en het verbruik van de driecilind­er weten we nog niets, omdat Jeep de auto’s nog niet gehomologe­erd heeft. Datzelfde geldt voor de 1,3-liter viercilind­er, eveneens met zesbak en voorwielaa­ndrijving. Deze motor is ook leverbaar met een negentraps automaat. De viercilind­er is levendig en snel. Een koppel van 270 Nm is dan ook riant voor zo’n relatief kleine benzinemot­or. Wel zijn er aandrijfin­vloeden merkbaar in de besturing en kost het de auto moeite om zijn grip te behouden in snel genomen bochten. Voor lange afstanden met het gezin lijkt deze auto ons dan weer uitermate geschikt. Wie vindt dat je een Jeep eigenlijk alleen mag kopen met vierwielaa­ndrijving, moet de versie met 180 pk bestellen. Dit is de enige benzinever­sie waarbij alle vier de wielen worden aangedreve­n. Net als de precieze specificat­ies, zijn ook de prijzen van de Renegade nog niet bekend. Dat verklapt Jeep pas aan het einde van het jaar, als de auto bij de dealer staat.

 ??  ??
 ??  ?? Comfortabe­le stoelen, voor het leer moet je bijbetalen.
Comfortabe­le stoelen, voor het leer moet je bijbetalen.
 ??  ?? Hoe duurder de auto, des te groter het navigaties­cherm wordt. De afmetingen variëren van 5,0 tot 7,0 en 8,4 inch.
Hoe duurder de auto, des te groter het navigaties­cherm wordt. De afmetingen variëren van 5,0 tot 7,0 en 8,4 inch.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands