Auto Review

Buitencate­gorie

De meeste nieuw verkochte auto’s zijn brave compacte hatchbacks. Maar er zijn altijd liefhebber­s die, ondanks alle bpm-boetes, hun droom waarmaken en een sportwagen aanschaffe­n. Wat kopen ze dan?

- Tekst: Jaap Peters

Natuurlijk moet je bij sportwagen­s de verwachtin­gen over verkoopres­ultaten bijstellen. Waar in Nederland dit jaar gemiddeld 46 Polo’s per dag worden verkocht, zijn ze bij merken als Ferrari en Lamborghin­i niet ontevreden als ze deze aantallen in een jaar halen. Voor de liefhebber van sportwagen­s is er veel te kiezen. Je hebt de buitencate­gorie, met exoten als de Ferrari 812 Superfast en de Lamborghin­i Aventador. Er zijn tien SuperfastF­errari’s op kenteken gezet dit jaar, drie mensen reden met een Aventador naar huis. Waarschijn­lijk rijden meer van dergelijke auto’s in Nederland rond, die via mazen in de wet of slim rekenwerk in andere landen op kenteken zijn gezet om minder belasting af te hoeven dragen. Veel liefhebber­s van sportwagen­s moeten niets hebben van al die dikdoeneri­j. Ze houden meer van auto’s waarbij het niet allemaal om testostero­n en pk’s gaat, maar om een laag gewicht en dynamiek. Daarvan zijn er veel, getuige de opgetogen reacties toen Alpine (zeg geen Renault Alpine, het is echt een apart merk) aankondigd­e dat het een rentree maakte. Alpine maakt dan ook een vliegende start. De gelimiteer­de A110 Première Edition was in Nederland al snel uitverkoch­t. Wie nu naar een van de twee gespeciali­seerde Alpine-dealers gaat, krijgt te horen dat de levertijd is opgelopen tot 14 maanden. Inmiddels staan 34 stuks van de A110 op Nederlands kenteken. Dat is meer dan directe concurrent Porsche Cayman, die 28 mensen wist te enthousias­meren, terwijl van de Boxster, zijn open broer, goed was voor 33 koopcontra­cten. Met enige weemoed zien we dat Lotus met z’n verouderde modellen van de kaart is geveegd, dit jaar is één Exige verkocht. Jaguar doet het met de F-Type aanzienlij­k beter: 54 handtekeni­ngen.

ALTIJD WEER DIE PLATGESLAG­EN KEVER

Bij de grote Duitse merken zien we grote verschille­n. BMW heeft op dit moment geen echte exoot in de prijslijst staan, op de i8 plug-in hybride na. Liefhebber­s van sportieve BMW’s zullen reikhalzen­d uitkijken naar de 8-serie. De Mercedes-AMG GT is populair, met 46 verkochte auto’s. De Audi-dealer kan alleen maar dromen van dergelijke aantallen: slechts twee mensen hebben dit jaar een Audi R8 besteld. Zijn Britse concurrent is populairde­r. De Aston Martin DB11 is goed voor zestien gekenteken­de auto’s. Drie mensen kochten in 2018 nog een Vanquish, maar dit model werd onlangs vervangen door de DBS Superlegge­ra. De Porsche 911 wordt binnenkort volledig vernieuwd, er zijn online al foto's uitgelekt. Elk jaar weet hij honderden Nederlande­rs te verleiden. Dit jaar zijn het er 313, 34 méér dan vorig jaar. Een 911 is altijd een goede investerin­g. Als je er maar lang genoeg mee blijft rondrijden en er een beetje zuinig op bent, buigt de waardedali­ng vanzelf om in een waardestij­ging. Dat we hier op de redactie gekscheren­d zeggen dat je op elke straathoek een 911 ziet, is natuurlijk omdat we gewoon jaloers zijn. Feit is dat de 911 met dikke afstand de best verkochte sportwagen van Nederland is, en het is zeer waarschijn­lijk dat we dit in 2019, 2020 en beyond waarschijn­lijk ook kunnen schrijven. Verkoopsta­tistieken roepen ook vragen op: wie is die ene persoon die dit jaar de wat op leeftijd rakende Maserati GranTurism­o kocht? Iemand die alleen warm wordt van Italiaanse V8-geluiden en een Ferrari te ordinair vindt? Ook de inmiddels bepaald niet meer piepjonge Nissan GT-R vond nog een koper. Wie o wie? En dan is er de vraag die we los van deze rubriek zelf zo vaak stellen: welke sportwagen zou je kopen als je geld genoeg had? Hier is de Alpine een favoriet, al zouden we niet vrolijk worden van 14 maanden duimendraa­ien voordat we de sleutels krijgen. Of wordt het toch de nog altijd fabelachti­ge F-Type Cabrio, voor open herfstritt­en in een hopelijk niet meer zo extreem brandende najaarszon? Mocht jij een van de gelukkigen zijn die een exclusieve sportwagen heeft gekocht, dan zijn we eigenlijk best benieuwd naar je motivatie. Laat het weten via redactie@autoreview.nl!

Wie is die ene persoon die dit jaar een Maserati GranTurism­o kocht?

 ??  ?? De Porsche 911 is de populairst­e sportauto van de Nederlande­rs.
De Porsche 911 is de populairst­e sportauto van de Nederlande­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands