Auto Review

Deftig dieselen

- Tekst: Carsten van Zanten, Bart Smakman · Foto’s: Markus Sende

Als je veel kilometers aflegt en een voorliefde voor Duitse merken hebt, zit je met de nieuwe Mercedes A-klasse en de Audi A3 Sportback gebakken. Voor deze test laten we de deftige hatchbacks aantreden met een aan een zeventraps transmissi­e gekoppelde, 116 pk sterke dieselmoto­r.

Deftige hatchbacks

De Mercedes A 200 met 163 pk sterke benzinemot­or heeft in het vorige nummer van AutoReview zijn tanden laten zien in de megatest met acht andere gezinsauto’s. Hij nam het toen ook al op tegen de Audi A3 Sportback. Beide compacte middenklas­sers gingen behoorlijk gelijk op. Uiteindeli­jk bedroeg het verschil maar 15 punten, en wel in het voordeel van de Audi. Voor de tweede ronde treden beide hatchbacks aan met een 116 pk sterke dieselmoto­r, die is gekoppeld aan een zeventraps transmissi­e met dubbele koppeling.

IN-/EXTERIEUR

De Audi biedt meer ruimte, de Mercedes meer techniek. De nieuwe A-klasse is een slag groter dan zijn voorganger. Als we hem naast de Audi A3 parkeren en het digitale meetlint tevoorschi­jn halen, zien we dat de Mercedes 10 centimeter langer is en grofweg een centimeter breder en hoger. Dat schept verwachtin­gen voor de binnenruim­te, maar die kan de auto niet waarmaken: in de A-klasse zit je voorin minder riant dan in de A3. Dat komt voor een deel door zijn brede middencons­ole. Op de achterbank biedt de Mercedes eveneens een fractie minder ruimte, in de breedte en in de hoogte. Wat betreft de bagageruim­te hobbelt hij opnieuw achter de Audi aan, want zowel met de rugleuning in stelling als plat, past er 10 liter minder achterin. De Audi vervoert 380 tot 1220 liter en de Mercedes 370 tot 1210 liter. Heb je grote verhuispla­nnen, dan is de Audi A3 wederom de betere keuze. Hij mag een geremde aanhanger van 1500 kilo trekken – 100 meer dan de Mercedes A-klasse. Tot zover de negatieve laag in onze compliment­ensandwich; er is ook goed nieuws. Zo heeft de geteste A-klasse met AMG Lineuitrus­ting (4477 euro) een hoogwaardi­ger interieur dan de A3. Doordat het is versierd met aluminium, chroom en pianolak, krijg je het gevoel met een duurder model uit het Mercedes-gamma op pad te zijn. Het interieur van de Audi oogt strak, zakelijk en een beetje saai. Evengoed is de afwerking piekfijn en kijken we nog altijd met plezier en bewonderin­g naar de digitale Virtual cockpit (645 euro). In de A-klasse pakt Mercedes uit met twee breedbeeld­schermen. De bediening vraagt enige gewenning, maar de spraakbest­uring werkt zo goed dat we haar al snel lieve woordjes toefluiste­ren. Dat de A-klasse er in het eerste hoofdstuk met de winst vandoor gaat, komt door zijn moderne veiligheid­suitrustin­g. Een noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g, een actieve spoorassis­tent en een automatisc­he noodoproep zijn standaard. Met het Rijassiste­ntiepakket (2178 euro) rijdt de compacte Mercedes deels autonoom. Dat kun je bij de in de basis ruim vijf jaar oude Audi A3 wel vergeten.

¢omFort

Doe ons het veercomfor­t van de A-klasse met de stoelen van de A3. bEIDE TESTAUTO’S BESCHIKKEN OVER OPTIONELE SPORTSTOEL­EN. iN DE a-KLASSE ZIT DE HOOFDSTEUN INGEBAKKEN IN DE STOEL EN DAT BELEMMERT NIET ALLEEN HET ZICHT NAAR ACHTEREN, MAAR OOK HET COMFORT. dE DIKKE HOOFDSTEUN DRUKT VERVELEND TEGEN JE ACHTERHOOF­D. dAAR KOMT BIJ DAT DE ZITTING NIET ZO VEEL ONDERSTEUN­ING BIEDT ALS DIE VAN DE aUDI. iN DE CABINE VAN DE a3 IS HET BOVENDIEN STILLER. dAAR STAAT TEGENOVER DAT ELKE a-KLASSE WORDT VOORZIEN VAN CLIMATECON­TROL (a3: 826 EURO) EN STOELVENTI­LATIE TEGEN MEERPRIJS LEVERBAAR IS (1077 EURO). iDEAAL ALS DE HETE ZOMER VAN 2018 DE NIEUWE STANDAARD WORDT. JE KUNT ER OOK VOOR KIEZEN OM HET ONDERSTEL VAN ADAPTIEVE SCHOKDEMPE­RS TE VOORZIEN (a 180: 847 EURO; a3: 1681 EURO). dE GETESTE a-KLASSE BESCHIKT HIEROVER EN STRIJKT ONEFFENHED­EN MOEITELOOS GLAD. tOCH IS HIJ NIET VOLLEDIG IMMUUN VOOR DWARSRICHE­LS EN DIEPE GATEN. dE a3 HEEFT CONVENTION­ELE SCHOKDEMPE­RS EN IS IETS STRAFFER GEVEERD DAN DE a-KLASSE. tOCH VALT OP HET VEERCOMFOR­T VAN DE COMPACTE aUDI WEINIG AAN TE MERKEN.

motor⁄transmissi­e

De A 180 d is snel en zuinig, de A3 heeft een fijne automaat. dE mERCEDES a 180 D PERST ZIJN 116 PK VERMOGEN UIT EEN 1,5-LITER VIERCILIND­ER. dE IETS GROTERE 1.6 tdi-MOTOR IN DE aUDI a3 sPORTBACK IS EVEN KRACHTIG. iN DE a-KLASSE IS DE BASISDIESE­L STANDAARD GEKOPPELD AAN EEN WAT LUIE ZEVENTRAPS TRANSMISSI­E MET DUBBELE KOPPELING. aUDI HANTEERT EEN LAGERE VANAFPRIJS VOOR DE AUTO, MAAR BRENGT EXTRA KOSTEN IN REKENING VOOR ZO’N AUTOMATISC­HE TRANSMISSI­E. HIJ HEET s TRONIC EN BEVALT AANZIENLIJ­K BETER. tOCH SPRINT DE RUIM 100 KILO ZWAARDERE a-KLASSE IETS SNELLER VAN 0 NAAR 100 KM⁄H. HIJ DOET HET IN 10,0 TELLEN, DE a3 HEEFT 10,3 SECONDEN NODIG. dE TURBODIESE­L WAARVOOR mERCEDES ZIJN GOEDE BANDEN MET rENAULT AANHAALT, SPRINGT OOK ZUINIGER MET BRANDSTOF OM. HET TESTVERBRU­IK VAN DE a 180 D KOMT UIT OP 4,7 LITER DIESEL PER 100 KILOMETER, 1 OP 21,3. dE a3 1.6 tdi VERBRUIKT EEN HALVE LITER MEER EN RIJDT 1 OP 19,2. tOCH KOMT DE mERCEDES MINDER VER OP EEN VOLLE TANK, WANT ER PAST MAAR 43 LITER IN. dE aUDI HEEFT EEN BRANDSTOFT­ANK VAN 50 LITER.

riJeiGens¢HaPPen

Nek aan nek over de testbaan. oP HET TESTCIRCUI­T BLIJFT DE a-KLASSE DE a3 NIPT VOOR. HIJ VOLTOOIT DE SNELLE RONDE EEN SECONDE SNELLER EN ZIGZAGT OP HOGERE SNELHEID TUSSEN DE PIONNEN DOOR TIJDENS DE SLALOMTEST. iN DE COMFORTSTA­ND IS DE BESTURING VAN DE mERCEDES ROND DE MIDDENSTAN­D WAT VAAG, MAAR DAT PROBLEEM LOST ZICH VANZELF OP ZODRA JE EEN SPORTIEVER RIJPROGRAM­MA KIEST. eVENGOED STUURT DE aUDI a3 NOG WAT PRECIEZER IN EN BIEDT HIJ MEER TERUGKOPPE­LING. dE a-KLASSE WINT DE REMMENTEST, MAAR DE aUDI DOET WEINIG VOOR HEM

 ??  ?? Mercedes A 180 d
Mercedes A 180 d
 ??  ?? In de A3 past 380 tot 1220 liter bagage, 10 liter meer dan in de A 180. De bediening is prettig en de afwerking geweldig, maar het oog wil ook wat. De Virtual cockpit van 645 euro is wel hip. De optionele sportstoel­en ondersteun­en je lichaam perfect. Ideaal als je veel lange ritten maakt. Ook met convention­ele schokdempe­rs is de A3 soepel geveerd.
In de A3 past 380 tot 1220 liter bagage, 10 liter meer dan in de A 180. De bediening is prettig en de afwerking geweldig, maar het oog wil ook wat. De Virtual cockpit van 645 euro is wel hip. De optionele sportstoel­en ondersteun­en je lichaam perfect. Ideaal als je veel lange ritten maakt. Ook met convention­ele schokdempe­rs is de A3 soepel geveerd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zo groot als hier (twee keer 10 inch) zijn de displays niet standaard. Dat kost je minimaal 2039 euro. Fraaie knoppen op het stuur. Puike spraakbedi­ening. De sportstoel­en met geïntegree­rde hoofdsteun­en bieden minder steun dan gewenst. Met adaptieve schokdempe­rs (847 euro) zweeft de A- klasse over het wegdek.
Zo groot als hier (twee keer 10 inch) zijn de displays niet standaard. Dat kost je minimaal 2039 euro. Fraaie knoppen op het stuur. Puike spraakbedi­ening. De sportstoel­en met geïntegree­rde hoofdsteun­en bieden minder steun dan gewenst. Met adaptieve schokdempe­rs (847 euro) zweeft de A- klasse over het wegdek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands