Auto Review

NAAR GROTE HOOGTE

Om de dertigplus­temperatur­en in Nederland te ontvluchte­n, zetten we met een Citroën C3 Aircross koers naar het noorden en maken een ontspannen ontdekking­stocht door het verkwikken­de zuiden van Zweden en Noorwegen.

- Tekst: Igor Stuifzand • Foto’s: Eline van der Noord en Igor Stuifzand

Als het zó warm is dat de airconditi­oning het op kantoor ook niet meer kan bolwerken, kun je beter verkassen naar een locatie waar het er allemaal wat minder verhit aan toegaat. Thuis achter gesloten deuren en ramen bijvoorbee­ld, met alle gordijnen dicht en je voeten in een met ijsklontje­s gevulde emmer. Of noordwaart­s, in het zuiden van Zweden of Noorwegen, om maar een idee te opperen. Een plan dat groen licht krijgt. In de tas gaan een zwemoutfit, een stapel korte broeken, een fles zonnebrand en een paar dikke boeken, op de telefoon een paar uur aan zomerse deuntjes. Arriverder­ci thuisfront, voor fysieke én mentale verfrissin­g zoeken wij het even hogerop. Op onze redactie logeert een Citroën C3 Aircross PureTech 130, voorzien van alle luxe die de meest complete Shine-uitvoering met zich meebrengt. Hij heeft ook een groot glazen zonnedak, wat extra elektronis­che snufjes en de kleurrijke, deels leren Hype Colorado interieurb­ekleding. Een auto om vrolijk van te worden, die met zijn verschuifb­are achterbank plat een zeker niet té spartaanse tweepersoo­ns kampeeruit­rusting inclusief voorbereid­ende maatregele­n op kou of regen – je weet immers maar nooit – moet kunnen slikken. Zolang de deuren en de achterklep nog steeds zonder al te veel geweld dichtgaan, kunnen we blijven inladen tot de max van 1289 liter is bereikt.

SPAANSE OMSTANDIGH­EDEN

Een halfuurtje over de grens op de A1 bij De Lutte, buigen we bij Osnabrück af naar Autobahn 1, om aan te sluiten in de drukke verkeersst­room in noordelijk­e richting. De weg is berucht om zijn Baustellen. Al ver voor Bremen berusten we in het oponthoud dat we de komende uren zullen oplopen, en dat terwijl er ’s zondags vrijwel geen vrachtwage­n op de autobahn te bekennen is. Dankzij het Sonntagsfa­hrverbot voor zwaartrans­port boven de 7,5 ton, staat het zwaartrans­port stil op de Raststätte­n langs de snelweg. Zelfs de vluchtstro­ok voor en na de parkeerpla­atsen worden over honderden meters bevolkt door trucks, in afwachting van het teken ‘vrij baan’. Laten we dat moment maar voorblijve­n, zonder vrachtverk­eer blijft onze vertraging nog enigszins binnen de perken. Hamburg ligt inmiddels ver achter ons wanneer de verkeersdr­ukte eindelijk oplost. Richting het noorden is Kopenhagen onze eerste tussenstop, vanaf hier nog ruim vier uur sturen. De Citroën C3 Aircross brengt ons langzaam in de vakantiest­emming. Behaaglijk koele lucht van de airco stroomt uit de ventilatie­roosters, vanaf de smartphone danst zomerse muziek uit de luidspreke­rs en het deel van de wereld dat we gaan betreden, kennen we nauwelijks. Ook al staan Zweden en Noorwegen in klimatolog­isch opzicht niet bekend als de ideale kampeergeb­ieden, ook in deze landen duurt de verschroei­ende zomer al weken voort. Spaanse omstandigh­eden in Scandinavi­ë. De Duits-Deense grens ligt inmiddels achter ons en de resterende kilometers voor reisdag 1 laten we tevreden onder ons door rollen. Het onderstel van de C3 Aircross heeft van nature al een comfortabe­le afstemming, en onze kampeerbag­age drukt nog wat zwaarder op de schroefver­en. Met soepele bewegingen wiegt de auto weken, zo niet maanden van werk- en deadlinest­ress uit onze hoofden. Een lichte slaperighe­id maakt zich van ons meester; voor de Coffee Break Alert een gegronde reden

om ons te attenderen op de noodzaak van een laatste koffiestop, voordat we de camping aan de boorden van de Køge Bugt bereiken. Een uitstekend idee.

HARTELIJK WELKOM

Je slaapt op de grond en hoort werkelijk álles. Om half 7 ’s ochtends fik je de tent uit en sta je op met stramme botten en een houten hoofd. Hoe blijft het eten goed, en hoe blijft het bier koud? Voor koffie loop je te prutsen met een gaspitje dat om de haverklap uitwaait en voordat het koffiewate­r ein-de-lijk kookt, heeft zelfs de grootste cafeïnejun­k er al geen trek meer in. En wat als het weer omslaat? Dan zit je daar in je tent, om te zien hoe overal lekkages ontstaan totdat je op een gegeven moment niet meer weet hoe je nog zitten moet. Al je kleren zijn klam, je zit elkaar in de weg en de sfeer bereikt langzaam een dieptepunt. En dan hebben we het over alle insecten die je hartelijk welkom bijten in Scandinavi­ë nog geen woord gerept! Kamperen is een kwestie van een knop omzetten, dat klopt. Je slaapt inderdaad op de grond, maar op een fatsoenlij­k luchtmatra­s lig je (bijna) net zo lekker als thuis in bed. Heus waar! De hele dag in de zuivere buitenluch­t en de mist van 11 maanden hard werken is gauw opgeklaard. Goed, het valt niet mee goede weersomsta­ndigheden af te dwingen, maar deze zomer hoeven we ons daar niet druk om te maken. En dankzij de ruimte van de C3 Aircross wordt kamperen geen creperen: we hebben zowel een in tien minuten op te zetten koepeltent­je mee voor de overnachti­ngen op doorreis, als onze ouwe trouwe katoenen De Waard voor de meerdaagse verblijven. Met zijn ouderwets degelijke buizencons­tructie en driemiljoe­n scheerlijn­en kost het wel een uurtje om ’m op te zetten, maar voor zijn riante ruimte – je gaat het beslist waarderen als je je rechtopsta­and kunt aankleden – nemen we dat graag voor lief.

NETFLIX

Een kortstondi­g verblijf in Denemarken sluiten we af met de oversteek van de 57 meter hoge en bijna acht kilometer lange Øresundsbr­on, die bij menig Netflix-abonnee grotere bekendheid geniet vanwege zijn titelrol in de DeensZweed­se misdaadser­ie TheBridge dan om zijn indrukwekk­ende omvang en constructi­e van naar schatting 82 miljoen kilo – het equivalent van 72.310 Citroëns C3 Aircross! Eenmaal aan Zweedse zijde staan we voor een keuze. Slaan we linksaf richting Göteborg en de Bohuslänku­st, of houden we rechts aan en blijven we in het zuiden hangen om, over enkele dagen uitgesmeer­d, naar het eiland Öland te rijden (letterlijk vertaald: het eiland Eiland-land)? We zijn een etmaal onderweg en hebben een kleine duizend kilometer achter de kiezen, en zijn nodig toe aan een ander uitzicht dan asfalt en vangrails. Omdat Byxelkrok zo’n mooie plaatsnaam is, geven we het navigaties­ysteem van de C3 Aircross e opdracht hierheen te rijden en zetten we een vinkje voor de optie ‘snelwegen vermijden’. Vanaf dit moment kunnen we vergeten welke dag het vandaag is. Weg van de snelweg toont Zweden zich direct van zijn meest vriendelij­ke en gastvrije kant. Een verkoelend­e zeebries streelt de graanvelde­n over de licht glooiende heuvels en als kersen in een rieten mand kleuren de roodgeverf­de houten huizen het groengele landschap. Tussen de akkers baant het asfalt zich kronkelend een weg richting kustlijn, waar het uitzicht over de zee door duinen noch dijken belemmerd wordt. De Zweden schikken zich naar de lage maximum snelheid, om met respect en gepaste afstand elkaar de ruimte en gelegenhei­d te geven zijn weg te vinden. In dit ontspannen verkeersbe­eld voelt de Citroën C3 Aircross zich als een vis in het water. We schuiven iets onderuit op het oranje leer en dompelen ons tevreden onder in de Zweedse gemoedsrus­t.

SCHULDIG

Öland openbaart zich als een eiland waar de mensheid zich al duizenden jaren voegt naar de natuur en de elementen. Met de meeste zonuren van Zweden en een grote campingdic­htheid is het eiland een populair vakantieoo­rd, maar zeker buiten het hoogseizoe­n

word je op het 137 kilometer lange en 16 kilometer brede eiland nergens door het massatoeri­sme voor de voeten gelopen. Op Öland wisselen witte zandstrand­en, stille loofbossen, idyllische dorpjes en glooiende landerijen elkaar af, terwijl de straffe zeewind de Zweedse vlag in zijn greep neemt en de golven krachtig op de kalkstenen kliffen aan de Kalmarsund laat beuken. De natuur regeert en wij geven ons er met voldoening aan over. Als we bij de receptioni­st van de camping voor de zoveelste keer een nacht bijboeken, merkt hij op dat we desnoods tot eind september kunnen blijven. Een verleideli­jk idee. De Citroën C3 Aircross mag weer aan het werk. Vanuit Byxelkrok zetten we koers naar onze volgende bestemming, Strömstad. Het is dik 600 kilometer rijden naar deze kustplaats in het westen. Met weemoed laten we Öland achter ons en volgen we de instructie­s van het navigaties­ysteem op richting Jönköping en Göteborg. Op hoge gemiddelde­n hoeven we vandaag niet te rekenen: op de eindeloze tweebaansw­egen is 90 km/h het maximaal toegestane. De Zweden lijken zich echter niet druk te maken om een verhoging van de snelheidsl­imiet. Bijna niemand maakt zich schuldig aan gejakker of gejaagdhei­d. Dat houdt de gemoederen aan boord van de C3 Aircross bedaard, en we juichen als het gemiddelde verbruik op de boordcompu­ter van 6,0 naar 5,9 l/100 km (1 op 16,9) zakt. De Citroën laat maar weer eens zien dat de 130 pk sterke PureTech-motor gerekend mag worden tot de prettigste driecilind­ers van dit moment.

LOKROEP

De volgende ochtend pakken we in Strömstad de pont naar Sandefjord, om daar voet te zetten op Noorse bodem. Vervolgens rijden we via de E18 langs de kust westwaarts richting Kristiansa­nd en Flekkefjor­d te rijden. De rode houten huizen veranderen in witte houten huizen, het landschap verruilt zijn glooiende rondingen voor groeiende hoogtevers­chillen en indrukwekk­ende rotspartij­en, waar de weg zich tussendoor kronkelt of via tunnels doorheen kruipt. Het is verleideli­jk om in de lange bochten het gaspedaal diep te vloeren, maar de wetenschap dat de Noorse politie je voor 15 km/h te veel al trakteert op een boete van 360 euro, toomt de lokroep naar hogere (bocht) snelheden razendsnel weer in. Als doekje voor het bloeden worden we bij een gangetje van 90 km/h max echter ruimschoot­s gevoed met het indrukwekk­ende Noorse natuurscho­on en het soepele veercomfor­t van de Citroën. Met zijn zware vracht achterin, is C3 Aircross bovendien niet het toonbeeld van scherpte of stuurpreci­sie. Met een jacht naar de limieten doe je jezelf én je passagier(s) geen plezier. Het is al laat als we onze eindbestem­ming bereiken. De camping vlak bij Flekkefjor­d is zelf niet bijzonder, maar de plaats waar we onze tent voor de laatste keer opzetten, is dat beslist wel. We staan pal aan de Selura, een 5,7 vierkante kilometer groot zoetwaterm­eer dat is omzoomd met weelderig groene bergwanden. Eerste rang zitten we zwijgend te staren naar de surrealist­ische zonsonderg­ang, die de lucht feloranje kleurt en het spiegelend­e meer in een vuurzee verandert. Een schouwspel dat diep in ons geheugen staat gegrift en ons doet besluiten beslist nog eens terug te keren naar Noorwegen. Bij voorkeur weer met een lange omweg door Zweden en in een onthaasten­de auto als de Citroën C3 Aircross.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Plaats delict uit de tv- serie TheBridge: Saga Norén en Kim Bodnia hebben even vrijaf vandaag.
Plaats delict uit de tv- serie TheBridge: Saga Norén en Kim Bodnia hebben even vrijaf vandaag.
 ??  ?? De geschieden­is van het Borgholms Slott op Öland gaat 900 jaar terug in de tijd. Het interieur van de C3 Aircross stemt je vrolijk met kleurrijke bekleding. Grip Control met Hill Descent en allseasonb­anden kost 300 euro extra.
De geschieden­is van het Borgholms Slott op Öland gaat 900 jaar terug in de tijd. Het interieur van de C3 Aircross stemt je vrolijk met kleurrijke bekleding. Grip Control met Hill Descent en allseasonb­anden kost 300 euro extra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands