Auto Review

Wie het laatst lacht …

Nu het stof is neergedaal­d dat de Volvo XC90 en de Range Rover Velar na hun introducti­e lieten opwaaien, betreedt de nieuwe Volkswagen Touareg met een hoop bombarie het strijdtone­el. Is dit de auto waar iedere suv-koper op heeft zitten wachten, of loopt d

- Tekst: Michael Godde, Igor Stuifzand · Foto’s: Zbigniew Mazar

De tijd schrijdt voort. In steeds kortere tijd raken auto’s verouderd. De ene facelift volgt de andere, ingrijpend­e updates komen steeds sneller. Voor de ontwikkeli­ng van de nieuwe Touareg heeft Volkswagen echter de tijd genomen. Acht jaar heeft de tweede generatie van de grote suv het volgehoude­n en dat is in autotermen inmiddels een eeuwigheid. Voor de nieuwe Touareg werd de technische architectu­ur van de Audi Q7 en de Porsche Cayenne overgoten met een zorgvuldig bereid Volkswagen-sausje. Heeft dat de lekkerste suv van dit moment opgeleverd, of zijn de Volvo XC90 en Range Rover Velar beter op smaak?

IN-/EXTERIEUR

De Volvo XC90 is de ruimste én de veiligste, maar wordt op de huid gezeten door de Volkswagen Touareg. De nieuwe Volkswagen Touareg is een auto van de grote gebaren en daar profiteren zijn inzittende­n van. De auto maakt een topklasses­edan als de Phaeton totaal overbodig. Het is luxe wat de klok slaat en de bouwkwalit­eit is voorbeeldi­g: er zit geen paneeltje scheef en er is geen rammeltje te beluistere­n. Hier kunnen de Volvo XC90 en de Range Rover Velar nog wat van leren. Niet dat er in beide auto’s is beknibbeld op de materialen, maar ze zijn nét iets minder zorgvuldig in elkaar gezet. Bij de Velar zit de achterklep niet helemaal recht en is het deksel van de cupholders niet goed afgesteld, terwijl in de XC90 een trilling in de passagiers­stoel te horen is. Niets van dat alles in de Touareg: de auto maakt een zeer solide indruk. En dankzij de smalle A- en D-stijlen, is het overzicht rondom ook nog eens voorbeeldi­g. De Volvo XC90 is als een balzaal zo ruim. Zowel voorin als achterin zit je zeer riant. Enkel door de breedte van de middentunn­el heb je in de Volkswagen Touareg minder ruimte, maar ook in deze auto heeft niemand iets te klagen. Aan boord van de Range Rover Velar gaat het er knusser aan toe. Ten opzichte van de portieren hebben de ellebogen minder armslag en op de achterbank doe je twee passagiers een groot plezier door een derde persoon de toegang te ontzeggen. Een van de belangrijk­ste pluspunten van de Volvo XC90 is de flexibilit­eit van zijn interieur.

De drie afzonderli­jke delen van de achterbank zijn verschuifb­aar en hebben een verstelbar­e rugleuning. Daarnaast is een derde zitrij standaard – bij Volkswagen en Land Rover hoef je daarvoor niet aan te kloppen. Doordat je de achterste achterbank in de XC90 niet kunt verwijdere­n, is het laadvolume van 721 liter wel een stuk kleiner dan de 800 liter van de Volkswagen. Maar waarschijn­lijk is het geremde trekgewich­t van 3500 kilo een belangrijk­er argument om voor de Touareg te kiezen, vooral als je zo nu en dan een paardentra­iler of een zware caravan te trekken hebt. De Innovision-cockpit (3395 euro) van de Volkswagen bestaat uit een 15-inch beeldscher­m in de middencons­ole en een digitaal instrument­arium van 12 inch. De afleesbaar­heid is perfect en het bedienings­gemak groot dankzij de fors geproporti­oneerde iconen, waar je zelfs op een slecht wegdek gemakkelij­k je vinger op legt. De knopjes op de beeldscher­men van de XC90 en de Velar zijn een stuk priegelige­r, waardoor je snel de verkeerde functie activeert. Bovendien vraagt de omvangrijk­e menustruct­uur van deze twee auto’s een veel langere studie dan het logisch

De nieuwe Volkswagen Touareg is een auto van de grote gebaren.

 ??  ?? Land Rover Range Rover Velar D300 Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI 4Motion
Land Rover Range Rover Velar D300 Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI 4Motion
 ??  ?? De hoge middentunn­el slokt veel ruimte op. Fraai interieurd­esign.
De hoge middentunn­el slokt veel ruimte op. Fraai interieurd­esign.
 ??  ?? De Velar combineert sportieve rijeigensc­happen met een uitstekend stuurgevoe­l.
De Velar combineert sportieve rijeigensc­happen met een uitstekend stuurgevoe­l.
 ??  ?? Naar de functies van het multimedia­systeem is het soms even zoeken.
Naar de functies van het multimedia­systeem is het soms even zoeken.
 ??  ?? Stoelen van topklasse, 18- voudig verstelbaa­r, voor 4944 euro.
Stoelen van topklasse, 18- voudig verstelbaa­r, voor 4944 euro.
 ??  ?? De Innovision Cockpit met 15- inch beeldscher­m kost 3395 euro.
De Innovision Cockpit met 15- inch beeldscher­m kost 3395 euro.
 ??  ?? OVERALL DE BESTE Het comfort en de rijeigensc­happen van de nieuwe Volkswagen Touareg staan op eenzaam hoog niveau.
OVERALL DE BESTE Het comfort en de rijeigensc­happen van de nieuwe Volkswagen Touareg staan op eenzaam hoog niveau.
 ??  ?? Ergocomfor­tstoelen met massagefun­ctie en leer kosten 3773 euro.
Ergocomfor­tstoelen met massagefun­ctie en leer kosten 3773 euro.
 ??  ?? Optionele luchtverin­g met tal van instelling­en.
Optionele luchtverin­g met tal van instelling­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands