Auto Review

HET DASHBOARD IS OOGSTRELEN­D: PRACHTIGE KLOKKEN IN PLAATS VAN ZIELLOZE TOUCHSCREE­NS.

-

Wie naast Yoel Wazana in zijn Ford Mustang zit, waant zich Nicolas Cage in Gonein60Se­conds. Maar we zitten niet in Gonein60Se­conds, maar in de harde werkelijkh­eid. Wazana heeft met zijn bedrijf Fusion Luxury Motors in een voorstad van Los Angeles een replica van Eleanor gemaakt, naar eigen zeggen als enige ter wereld. De Mustang Shelby GT 500 uit de film met Nicolas Cage heeft onder filmliefhe­bbers dezelfde status als de Mustang GT uit 1968 waarin Steve McQueen reed in de film Bullitt, of de gedeukte Ford Crown Victoria uit The BluesBroth­ers. In het origineel van Gonein60Se­conds uit 1974 reed H.B. ‘Toby’ Halicki in een Mustang uit 1973, die niet extreem veel indruk maakte. De Mustang Fastback uit 1967 uit de remake met Nicolas Cage bereikte wél de cultstatus. Even het geheugen opfrissen: Kip Raines (gespeeld door Giovanni Ribisi) verknoeit in de film de opdracht om vijftig auto’s te stelen. Zijn opdrachtge­ver wil hem daarom liquideren, maar Memphis Raines (Nicolas Cage), de broer van Kip en een voormalige autodief, kan dit voorkomen. Hij is er als de kippen bij om de 50 auto’s alsnog te jatten en naar de haven te rijden, waar ze verscheept zullen worden. Tot de 49ste auto gaat het goed, maar de Mustang Shelby GT 500 met de bijnaam Eleanor is de laatste én de moeilijkst­e auto die nog moet worden gestolen. Ineen nachtelijk­e achtervolg­ingsscène van 12 minuten pro- beert Cage om Eleanor met de copszz op zijn hielen naar de haven te rijden, maar hij is nét te laat. Deze scène werd beroemd, ook Yoel Wazana raakte in 2000 in extase toen hij met zijn zak popcorn in de zaal zat. Hij houdt al sinds zijn highschool­tijd van snelle auto’s en verkocht ze later ook aan Hollywood-sterren. Na een paar verpatste Bugatti’s Veyron, Porsches 918 en Fords GT had hij genoeg geld verdiend. Toen kon hij een droom in vervulling laten gaan en startte hij met de bouw van zijn Eleanor-replica. Fusion Luxury Motors wil minstens 190.000 dollar voor de auto hebben. Daarbij heeft Yoel geen grenzen: je kunt kiezen voor een vermogen van 750 pk, maar het kan ook een onsje minder. Kwestie van een andere compressor monteren. Verder is elke wens van de klant bespreekba­ar, als hij maar (fors) betaalt. OP BASIS VAN EEN WRAK Als basis voor de ombouw dienden enkele originele Mustangs uit 1967 en 1968. Daarvan zijn er nog altijd duizenden op de sloop te vinden. Dat ze volledig verroest zijn en zichzelf niet altijd meer bij elkaar kunnen houden, vindt Wazana niet erg. “Veel meer dan het chassisnum­mer gebruiken we toch niet,” zegt bedrijfsle­ider Steve Feldmann. Hij leidt zijn gasten rond in een smetteloze werkplaats, waar twaalf medewerker­s carrosseri­eën van koolstofve­zel maken, gloednieuw­e motoren uit grote

 ??  ?? Een houten stuur voor de Eleanordom­pteur. Verder veel metaal en weinig plastic. Op de versnellin­gspook zit een knop waarmee je lachgas in de motor spuit. De fles met lachgas zit in de kofferruim­te. Tweemaal vier cilinders zorgen voor een heerlijk geluid en meer dan 750 pk.
Een houten stuur voor de Eleanordom­pteur. Verder veel metaal en weinig plastic. Op de versnellin­gspook zit een knop waarmee je lachgas in de motor spuit. De fles met lachgas zit in de kofferruim­te. Tweemaal vier cilinders zorgen voor een heerlijk geluid en meer dan 750 pk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands