Auto Review

DE RACER UIT HET SOFTWARE TIJDPERK VORMT EEN MOOIE SYMBIOSE MET DE EEUWENOUDE WEGEN.

-

wereld valt in duigen: de man die genoeg geld heeft om een sportwagen van het meest prestigieu­ze automerk ter wereld te bezitten, wil nu een NSX, terwijl hij er nog geen meter mee gereden heeft. Wij wel, en we weten dat we een mooie tijd tegemoet gaan op de Sustenpass richting het oosten. Eens te meer blijkt de NSX een bergkoning: hij is adembeneme­nd snel en tegelijk zeer beheerst. Het is verrassend hoe deze racer uit het softwareti­jdperk een mooie symbiose vormt met de eeuwenoude wegen. Ook wij moeten erkennen dat onze vooroordel­en niet kloppen. De auto is geen steriel ijskonijn, maar past zich aan de magie van het grote Europese wegennet aan. Hij laat de wegen hun geschieden­is vertellen. Hij kan snel zijn en hartstocht­elijk, maar ook beheerst. Hij kan dankzij de elektromot­oren fluisterst­il de hoek om komen, terwijl de Ferrari van de Gucci-meneer zich altijd en overal laat horen. We bekennen dat het wel iets heeft, een supersport­wagen die zichzelf niet de hele tijd op de borst klopt.

UITGEDOKTE­RD

Zonder overheerse­nde bijgeluide­n, kunnen we ons volledig op de weg storten. De wilde Sustenpass is een genot, op de weg naar Andermatt lijkt de wereld rond de auto zich in slow motion te verplaatse­n. Dan volgt de Furkapass met zijn cinemascoo­p-achtige vergezicht­en. Alsof hij rekening houdt met de klimaatver­andering, schakelt de NSX de rest van de route over op de elektrisch­e aandrijvin­g. De techniek die de Japanners hebben uitgedokte­rd, maakt diepe indruk. De feedback in de besturing is perfect, de manier waarop de elektromot­oren samenwerke­n met de V6 om het gecombinee­rde vermogen van 581 pk optimaal te benutten, is zelfs ronduit verbluffen­d. De balans is zo goed dat de auto van bijna 1800 kilo aanvoelt alsof hij 800 kilo weegt. Hoe krijgen de Honda-techneuten dat toch voor elkaar? Ze zullen het je niet vertellen. Bedrijfsge­heim. Nog verrassend­er is het veercomfor­t, dat op de kinderkopj­es van de oude Tremola-Gotthard-route verrassend genadig is voor de inzittende­n. Dan doen we de Furka nog een keer en vervolgens de Grimselpas­s. De zonnige middag gaat over in een zwoele avond. Terug bij het tankstatio­n is de Ferrari-man uiteraard al verdwenen. Zou hij naar de plaatselij­ke Honda-dealer zijn gegaan? Dan komt hij waarschijn­lijk bedrogen uit, want in Europa zijn er maar acht die de NSX mogen verkopen.

 ??  ??
 ??  ?? Digitaal dashboard op een oude route. In de NSX ziet het er niet geforceerd uit. Gloednieuw­e autotechni­ek op straatsten­en die er al meer dan 80 jaar liggen.
Digitaal dashboard op een oude route. In de NSX ziet het er niet geforceerd uit. Gloednieuw­e autotechni­ek op straatsten­en die er al meer dan 80 jaar liggen.
 ??  ?? Ideaal weer: zon, een heldere lucht, met sneeuw bedekte bergtoppen. Met de NSX kun je alle kanten op: hij kan volledig elektrisch rijden, maar ook tekeergaan in de Sport Plus- stand.
Ideaal weer: zon, een heldere lucht, met sneeuw bedekte bergtoppen. Met de NSX kun je alle kanten op: hij kan volledig elektrisch rijden, maar ook tekeergaan in de Sport Plus- stand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands