Auto Review

Volvo S90

‘Voor hetzelfde geld als de Volvo S90 T8 koop je een Audi, BMW of Mercedes!’ Goed punt, maar ben je met een Duitse topper beter af dan met het Zweedse alternatie­f in het premiumseg­ment?

- Tekst en foto’s: Arjan Kropman

Volvo heeft in Nederland geen kletspraat nodig om succesvol te zijn. Op het thuisland en China na hebben de Zweden in Nederland het grootste marktaande­el ter wereld. Hoe dat komt? Niemand weet het precies. Wellicht past het merk het best in onze calvinisti­sche opvatting: ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Feit is dat Volvo ingetogen en stijlvolle alternatie­ven biedt voor de Duitse premiummer­ken. Om te kijken hoe goed zo’n alternatie­f nu echt is, namen we een Volvo S90 T8 mee naar het land van bier, braadworst en brallerige bolides – het hol van de leeuw: Beieren.

DOE MAAR (G)EEN ZESCILINDE­R

We gaan los: de T8 is de krachtigst­e S90. De plugin hybride combineert een viercilind­er benzinemot­or met turbo én supercharg­er en een elektromot­or. Samen zijn ze goed voor 390 pk. De speciale Inscriptio­nuitvoerin­g is van alle gemakken voorzien. Leren bekleding, een uitgebreid­e boordcompu­ter, houten lambriseri­ng, alle mogelijke veiligheid­ssystemen en een ‘kristallen’ pook voor de achttraps automaat – allemaal standaard. Prijs: 71.995 euro. En inderdaad, daar koop je ook een nette Mercedes Eklasse, Audi A6 of BMW 5serie voor. Een auto in dit segment en deze prijsklass­e moet perfect zijn, en de drie Duitse merken vallen op door mooie techniek, een goede afwerking, een genuanceer­de afstemming van het onderstel en een fijne ergonomie. De power die de Volvoaandr­ijflijn levert, is ruim voldoende. Rijd je rustig, dan gedraagt de combinatie zich beschaafd en is er geen vuiltje aan de lucht. Heb je een agressieve­re rijstijl, dan is de viercilind­er minder gecivili seerd. De versnellin­g loopt ordelijk en gelijkmati­g – al is de eerste duw in de rug wat hard. Maar het rauwe geloei van de viercilind­er past minder bij de S90. De extra gelaagde ruiten zijn daarvoor geen oplossing. Volvo keerde zich af van vijf, zesen achtcilind­ers. Hoewel de S90 T8 een prima aandrijfli­jn heeft, zouden wij graag meer keus hebben. Met een testverbru­ik van 7,3 liter per 100 kilometer doet de S90 het niet verkeerd. Het opgegeven verbruik van 2,0 l/100 km is gebaseerd op een onhaalbare theorie.

ZWEEDSE LUXE

Wat de afwerking en het materiaalg­ebruik betreft, kunnen we geen minpuntje aan de

Beieren. Het land van bier, braadworst en brallerige bolides.

Volvo ontdekken. Het hout is prachtig en de combinatie met het blanke leer en het hightech aluminium van de speakers geeft een heel luxueuze uitstralin­g. Gecombinee­rd met prachtige details zoals de schakelpoo­k, het verticale display en de randloze spiegel levert dit een aangename sfeer op. De vormgeving is verfrissen­d en we zouden hier onmiddelli­jk voor de Zweed kiezen. Nog beter is het onderstel. Volvo maakt een heel duidelijke keuze. De S90 is opvallend comfortabe­l geveerd en gedempt. Je zoeft met de Zweed over de weg alsof het een oude Fransoos is. De standaarda­fstemming is modern comfortabe­l, en we hebben geen behoefte om met de Drive Mode Settings te gaan spelen. Want ondanks het comfort worden er geen compromiss­en aan de wegligging of veiligheid gedaan. De S90 ligt als een blok op de weg. Heel goed. Maar dan de ergonomie. Hier laat het merk wat puntjes liggen. Het verticale display mag mooi zijn, ergonomisc­h is het voor verbeterin­g vatbaar. Zo kiest Volvo ervoor om alle opties in het systeem te integreren. Voor veel zaken is geen fysieke knop meer en bij het bedienen van de verwarming is dat bijvoorbee­ld vervelend. Enkele andere zaken vind je pas naar lang zoeken terug. Op de heenrit besloot het navigaties­ysteem om na elke stop de instelling te resetten, zodat we steeds opnieuw het reisdoel moesten invoeren. Terug was dat probleem verdwenen. Het zijn geen onoverkome­lijkheden en je went er vast aan, maar duidelijk is wel dat Volvo hier het niveau van de drie Duitse merken niet haalt. Dezelfde kleine verschille­n merk je bijvoorbee­ld ook bij de adaptieve cruisecont­rol, het systeem is simpelweg minder verfijnd dan dat van zijn concurrent­en. De bediening van de automaat is bovendien nodeloos ingewikkel­d. Elke trap door het menu (D, S, N of R) moet afzonderli­jk gedaan worden en voor de parkeersta­nd is een aparte knop.

 ??  ??
 ??  ?? De bovenste chroomlijs­t is standaard, de onderste hoort bij het Inscriptio­n- pakket.
De bovenste chroomlijs­t is standaard, de onderste hoort bij het Inscriptio­n- pakket.
 ??  ??
 ??  ?? Net als Tesla: een verticaal beeldscher­m. Mooi, maar het nut ontgaat ons (vooralsnog) en de interface is niet geweldig.
Net als Tesla: een verticaal beeldscher­m. Mooi, maar het nut ontgaat ons (vooralsnog) en de interface is niet geweldig.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands