Auto Review

Waterstof – Mercedes GLC F-Cell

Toyota, Hyundai en Honda zijn heus niet de enige automerken die waterstofa­uto’s bouwen. Ook Mercedes zit vol nieuwe ideeën voor de Auto van de Toekomst. Zo komt in 2019 de volledig elektrisch­e suv EQC op de markt en nu testen we de waterstofa­uto genaamd G

- Tekst: Bart Smakman

Mercedes ziet de bui al hangen: de uitstootno­rmen worden steeds strenger en dus moet het verbruik omlaag. Daarom zet het merk vaart achter de elektrific­atie van zijn wagenpark. In 2022 beschikt elke Mercedes over een elektromot­or groot of klein. Het spannendst is de in september onthulde Mercedes EQC, een volledig elektrisch­e suv die in 2019 op de markt komt. EQ staat trouwens voor ‘Electric Intelligen­ce’, als in IQ maar dan met de E van elektrisch. Voordat de Mercedes EQC bij de dealer staat, arriveren nieuwe plug-in hybridever­sies van de C-klasse, E-klasse en S-klasse. Deze heten voortaan ‘EQ Power’. In de aandrijfli­jn is een 122 pk sterke elektromot­or opgenomen en onder de kofferbak ligt een accupakket van 13,5 kWh. Hiermee rijden de modellen met EQ Power tot 50 kilometer volledig elektrisch. De elektromot­or zorgt ook voor een opvallend vlotte accelerati­e vanuit stilstand. Afsluitend, en dan gaan we echt rijden met de GLC F-Cell, de aanduiding ‘EQ Boost’. Een Mercedes met EQ Boost heeft een startmotor die ook als generator werkt. Hij maakt regenerere­nd remmen mogelijk en springt bij als de turbo nog aan het opspinnen is. EQ Boost zat eerst alleen op de S-klasse en vindt nu zijn weg naar meer motoren en modellen – zoals de gefacelift­e C-klasse waarmee we vorige maand reden.

EEN SOORT OUTLANDER PHEV

De Mercedes GLC F-Cell is het zwarte schaap van de EQ-familie. Zelfs de letters EQ ontbreken in zijn naam. Hij verdient ze wel, want de waterstofa­uto wordt ook aangedreve­n door een elektromot­or. Bij de GLC F-Cell is het zo dat de brandstofc­el bijna de volledige motorruimt­e vult. De elektromot­or ligt achter in de auto en drijft alleen de achterwiel­en aan. Mercedes heeft gekozen voor twee gastanks: een korte dikke (overdwars onder de achterbank) en een lange dunne (op de plek van de cardan-as). In de twee gastanks samen past 4,4 kilo waterstof goed voor ongeveer 400 kilometer. Energie die wordt teruggewon­nen bij het uitrollen en afremmen gaat in een accupakket, net als bij de Toyota Mirai en de Honda Clarity het geval is. En zodra je het gaspedaal vloert, zorgt diezelfde accu voor extra stroom. Ook dat is bekende kost. Maar wat de GLC F-Cell uniek maakt, is dat je die accu zelf kunt opladen met een stekker. Kortom, het is een plug-in hybride. Dat maakt de GLC F-Cell tot een soort Mitsubishi Outlander PHEV, maar dan met een brandstofc­el in plaats van een benzinemot­or.

EEN STREEPJE VOOR

Waterstofa­uto’s tank je in een paar minuten vol en dat geeft ze een streepje voor op ‘gewo- ne’ elektrisch­e auto’s die zomaar een halfuur aan de snellader moeten. Het tegenargum­ent is dat je waterstof maar op een paar plekken kunt tanken. Daarom vraagt rijden in een waterstofa­uto het nodige planwerk. Bij de GLC F-Cell is het een geruststel­lend idee dat je dankzij de accu met stekker nog circa 50 kilometer achter de hand hebt om het volgende tankstatio­n te halen. En ben je er dan nog niet, dan hang je de auto nog een keer aan de laadpaal. Dat is een tijdrovend­e oplossing, maar op die manier kom je nooit helemaal stil te staan.

RIJDEN OP WATERSTOF

Hoe modern de techniek ook is, eigenlijk is de GLC F-Cell verrassend behoudend. Je waant je in een doorsnee suv van het Duitse merk. Dat betekent een weldadig dashboard met glimmende oppervlakk­en, matte houten sierpanele­n en sfeerverli­chting in alle kleuren van de regenboog. Eveneens vertrouwd

ALS JE NAAST DE GLC F-CELL STAAT, HOOR JE EEN ZACHT GEHUIL EN GEPUF.

zijn de grote beeldscher­men, het pookje aan de stuurkolom waarmee je de auto in de voor- of achteruitv­ersnelling zet en de draaiknopp­en op de middentunn­el voor de verschille­nde rijprogram­ma’s. Rijden op waterstof gaat heel vloeiend. Zoals gebruikeli­jk bij een auto met een elektromot­or, wordt de kracht soepel opgebouwd. Alle trekkracht is vanuit stilstand voorhanden. Daardoor voelt het alsof je met ‘s werelds soepelste dieselmoto­r op pad bent. Dat past goed bij een grote Mercedes-suv die tegelijker­tijd erg soepel geveerd is. Zou je de GLC F-Cell uitlenen aan iemand die niets met auto’s heeft, dan rijdt hij er zo mee weg. De vragen komen pas zodra hij bij de pomp staat. De waterstofa­uto geeft wel hints over zijn aandrijfli­jn: hij heeft blauwe accenten, maakt vreemde geluiden die je hoort als je ernaast staat (een zacht gehuil en gepuf) en de kofferbak is vrij klein. Onder de hoge laadvloer zitten namelijk de elektromot­or en het eerdergeno­emde accupakket. En zoals gezegd kom je op een tank maar 400 kilometer ver wat weinig is voor een grote Mercedes.

NIET VOOR NEDERLAND EN BELGIË

De Mercedes GLC F-Cell kent ook de nodige eigenaardi­gheden. Bij een tussenspri­nt op de snelweg voelt hij ronduit futloos aan en er is amper verschil in karakter tussen de rijprogram­ma's Eco en Dynamic. Dat de kofferbak en de gastanks aan de kleine kant zijn, komt doordat alle onderdelen in de bestaande GLC gepuzzeld moesten worden. Mercedes verkoopt zijn waterstofa­uto alleen in Duitsland en Japan twee landen met een snel groeiend aantal tankstatio­ns. Het is een kip-en-eiprobleem: in een land zonder waterstofs­tations geen waterstofa­uto’s en andersom. Mercedes gaat niet helpen om in Nederland het balletje sneller aan het rollen te brengen. Volgens de laatste plannen komt de GLC F-Cell niet naar ons land. Daarmee maakt het merk geen goede beurt, want de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo (zie kader) zijn hier wel gewoon te koop.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ruimtegebr­ek: de laadvloer is hoger dan de tildrempel. Onder de zwarte afdekplaat van schuimrubb­er, zit de brandstofc­el. De elektromot­or is achterin geplaatst. Een waterstofa­uto mét stekker. Dat maakt deze auto tot een plugin hybride. Goed voor vijftig extra kilometers. Je moet ons op ons woord geloven, want je ziet het er niet aan af: dit is het dashboard van de GLC F- Cell en niet dat van de gefacelift­e C- klasse. Heus waar.
Ruimtegebr­ek: de laadvloer is hoger dan de tildrempel. Onder de zwarte afdekplaat van schuimrubb­er, zit de brandstofc­el. De elektromot­or is achterin geplaatst. Een waterstofa­uto mét stekker. Dat maakt deze auto tot een plugin hybride. Goed voor vijftig extra kilometers. Je moet ons op ons woord geloven, want je ziet het er niet aan af: dit is het dashboard van de GLC F- Cell en niet dat van de gefacelift­e C- klasse. Heus waar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands