Auto Review

Honda NSX

220 kilometer door Zwitserlan­d rijden: bij een duur land, past een dure auto. Daarom kiezen we de hightech Honda NSX. Op het eerste gezicht lijkt het een klinische sportwagen, maar houdt die gedachte stand als je de Alpen te lijf gaat?

- Tekst: Johannes Riegsinger, Jaap Peters • Foto’s: Frank Ratering

Het Zwitserse hart van de Alpen is ruig. Grijze rotsen, grote brokken steen die meer dan duizend meter vanuit de aardkorst omhoog zijn gekomen. Alleen in de groene dalen heeft de mens iets te zoeken, de grotere hoogten zijn onherbergz­aam. Op de steile rotspartij­en en het permanente ijs heeft de mens nog altijd geen grip. Al eeuwen hebben de bewoners van de Alpen een haat-liefdeverh­ouding met de bergen. Ze zijn afhankelij­k van de grillen van de natuur, maar verdienen er ook hun dagelijks brood mee. In welke richting je ook kijkt, alles herinnert je eraan dat de mens klein, onbeduiden­d en sterfelijk is. De bergen zijn er over honderd jaar nog, alle mensen in de Zwitserse dorpjes waarop we uitkijken niet meer. Daar helpt geen referendum aan. De mens legt zich niet graag neer bij zijn nietigheid. De jagers in de steentijd waagden zich aan de randen van de groene velden. Handelaren gingen in de paar zomerse weken waarin het mogelijk was met gevaar voor eigen leven van noord naar zuid de bergen over. In de Romeinse tijd trok Hannibal met zijn olifanten door de Alpen. In de Middeleeuw­en begonnen de mensen de bergen als instrument te zien: ze waren handig als tolgrens of als militair bolwerk in de strijd tussen de verschille­nde regio’s. Langzaam maar zeker werden de paden wegen en de wegen routes. In zijn grootheids­waanzin heeft de mens de bergen uiteindeli­jk gedeelteli­jk afgetroefd.

IJSKRISTAL

De wegen van de Alpen hebben al sinds de pioniertij­d een grote aantrekkin­gskracht op de automobili­st. Al aan het einde van de negentiend­e eeuw stortten waaghalzen zich in hun primitieve gemotorise­erde voertuigen op de onherbergz­ame bergketen. Het oude Europa omarmde de auto en het oversteken van de Alpen was een avontuur dat je nu kunt vergelijke­n met een wereldreis zonder pinpas. Tegenwoord­ig gaat het anders: bijna iedereen kiest voor de snelwegen, die in de zomeren winterspor­tvakanties dan ook helemaal dichtslibb­en. Toch zijn er ook nog liefhebber­s die de klassieke route over de bergen nemen. Dat prikkelt de zintuigen meer dan een file voor de Gotthardtu­nnel. Dan helpt het als je een auto rijdt die het ritme van de bergen perfect in zich opneemt. De Honda NSX lijkt wel uit een baan om de aarde geslingerd. Hoekig als een ijskristal en met techniek die om door een ringetje te halen is. Een buitenaard­se auto. De V6 met twee turbo's maakt het welbekende dreunende geluid, bij de voor- en achteras heeft de NSX elektromot­oren. Je zou hem de beter uitgedacht­e BMW i8 of de budget-versie van de Porsche 918 Spyder kunnen noemen, maar daarmee doe je de NSX zwaar tekort. De benadering is zo ingenieus dat hij alleen maar in Japan bedacht kan zijn: bizarre techniek, een humorloos design en tegelijk een ongekende dynamiek.

GUCCI

Bij het tankstatio­n staat een man met een Ferrari, die zijn creditcard trekt uit een portemonne­e van Louis Vuitton, een polo draagt van Louis Vuitton en schoenen van Gucci. Hij ziet de Honda en is sprakeloos. Zijn ideale

 ??  ??
 ??  ?? De Val Tremona bij de Gotthard: bochtenspa­ghetti en een oeroude weg vol kinderkopj­es.
De Val Tremona bij de Gotthard: bochtenspa­ghetti en een oeroude weg vol kinderkopj­es.
 ??  ?? Als het moet, is de NSX vriendelij­k voor het milieu. Deze Milka- koeien overstemme­n met hun geloei de elektromot­oren van de Honda.
Als het moet, is de NSX vriendelij­k voor het milieu. Deze Milka- koeien overstemme­n met hun geloei de elektromot­oren van de Honda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands