Auto Review

Colofon en brandstofm­eter

Ford haalt overal ter wereld de bezem door zijn modellenaa­nbod. Een van de consequent­ies is dat de S-Max en de Galaxy in Nederland alleen nog uit voorraad leverbaar zijn.

- Tekst: Jaap Peters

Kijk je naar de top 10 van bestverkoc­hte modellen in Europa, dan lijkt er voor Ford weinig reden tot klagen. De Fiesta staat op de zesde plaats, de Focus op plek 8. Toch is Ford niet tevreden. De bezem gaat door het Europese gamma. Elk land kreeg gedeelteli­jk de vrijheid om hier zelf invulling aan te geven. In Nederland werd ervoor gekozen om de S-Max en de Galaxy niet meer te leveren. De mpv is nu eenmaal niet meer populair, het volk blieft crossovers en suv’s. Al is Ford bij ons ook op dat gebied niet bijster succesvol; alleen de Kuga haalt acceptabel­e aantallen met 2244 liefhebber­s in de eerste negen maanden van 2018. De overgang van mpv naar suv gaat bij Ford dus niet erg soepel. Bij ons zijn juist de traditione­le modellen nog populair. De Focus en de Fiesta zijn samen goed voor twee derde van de totale Ford-verkopen, de overige elf (!) modellen zijn leuk als opvulling van de show- room. Er is sowieso veel reuring bij Ford, want in de Verenigde Staten is op nog grotere schaal schoon schip gemaakt. Alle niet-suv’s werden geschrapt. Dat betekent dat de nieuwe Focus daar helemaal niet aangeboden gaat worden.

KINETIC DESIGN

De Galaxy begon zijn carrière in 1995 als tweelingbr­oer van de Volkswagen Sharan. Beide autoconcer­ns hadden plannen om samen ook een kleinere mpv te bouwen, maar kwamen er niet uit. Toen verkocht Ford zijn belang en is het zelfstandi­g verder gaan werken aan de nieuwe Galaxy. Die kwam in 2006, samen met de S-Max. Het was een ambitieuze introducti­e, want de S-Max en de Galaxy waren de eerste Fords die volgens een nieuwe designtaal werden ontwikkeld. New Edge ging bij het oud vuil en Kinetic Design was het nieuwe codewoord. De S-Max en Galaxy stonden op hetzelfde platform als onder meer de Ford Mondeo, de Land Rover Freelander 2 en de Volvo S80, en werden geproducee­rd in de fabriek in het Belgische Genk. In de loop der jaren werd de auto steeds minder populair. Toch kwam tot ieders verrassing in 2015 nog een nieuwe Galaxy. Die heeft in Nederland maar drie jaar standgehou­den en was niet succesvol: dit jaar kochten nog geen 100 mensen er eentje.

FACELIFT

Terwijl de Galaxy een weinig opvallend gestileerd ruimtewond­er was, had Ford met de S-Max grotere ambities. Deze auto was ruim als een mpv, maar de rijeigensc­happen leken meer op die van een gewone middenklas­ser. Die spannende combinatie, die in de praktijk daadwerkel­ijk werd waargemaak­t, leverde de S-Max veel prijzen op. In 2007 werd hij bijvoorbee­ld Auto van het Jaar. Ook van de S-Max verscheen in 2015, tegen de trend in, een nieuwe versie. Dit jaar bestelden slechts 101 Nederlande­rs nog een nieuwe – de keuze van de Ford-importeur om schoon schip te maken, valt te begrijpen. In andere Europese landen blijven de Galaxy en de S-Max overigens gewoon leverbaar. De kopers profiteren zelfs van een lichte facelift, met andere motoren en meer veiligheid­svoorzieni­ngen.

Er is veel reuring bij Ford op dit moment.

 ??  ?? De S- Max en de Galaxy behoren tot het uitsterven­de ras der mpv’s.
De S- Max en de Galaxy behoren tot het uitsterven­de ras der mpv’s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands