Auto Review

De andere optie

Als je een compacte suv zoekt en goed in de slappe was zit, kom je algauw uit bij auto’s als de BMW X1 en de Volvo XC40. Met de nieuwe UX biedt Lexus een spannend alternatie­f.

- Tekst: Klaus Uckrow, Bart Smakman

Lexus houdt voet bij stuk: ook de UX krijgt geen dieselmoto­r. Dat de BMW X1 en de Volvo XC40 wél leverbaar zijn met zo’n zuinige krachtbron deert de Japanners blijkbaar niet. In plaats daarvan vertrouwt het luxemerk op een hybride-aandrijfli­jn om zijn eerste compacte suv een laag verbruik te bezorgen. Van een laadsnoer is geen sprake, de UX 250h laadt zichzelf op tijdens het rijden. Je kunt ook kiezen voor de UX 200, met alleen een benzinemot­or.

LEXUS UX 200

De Lexus UX 200 is het instapmode­l en zijn viercilind­er benzinemot­or is nieuw. Er wordt 171 pk opgetromme­ld uit een cilinderin­houd van twee liter. Daarbij krijgt de motor géén hulp van een turbo. Lexus communicee­rt een gemiddeld verbruik van 5,6 liter per 100 kilometer (1 op 17,9). Tijdens onze eerste testrit rondom de Zweedse hoofdstad Stockholm kunnen we dat niet toetsen. De maximale trekkracht van 205 newtonmete­r wordt pas bij 4800 tpm bereikt. Tijdens een sprintje loopt het toerental sowieso flink op: de traploze transmissi­e zorgt voor een typische ‘elastische’ accelerati­e en een ietwat huilend motorgelui­d. Maar je moet een wel heel onrustige rechtervoe­t hebben wil dat storend zijn. De nieuwe Multidrive CVT heeft een eerste versnellin­g met een vaste overbrengi­ng die benut wordt tijdens het wegrijden vanuit stilstand, waarna de CVT al snel het stokje overneemt. Wat de UX 200 gaat kosten, is nog niet bekend.

LEXUS UX 250H

Veel boeiender is de UX 250h met hybrideaan­drijving, waarbij twee elektromot­oren de benzinemot­or ondersteun­en. Zijn viercilind­er lijkt op die van de UX 200, maar werkt hier volgens het brandstofb­esparende Atkinsonpr­incipe met variabele zuigerslag. Daardoor wordt het vermogen teruggebra­cht tot 146 pk. Geen man overboord, want in combinatie met de twee elektromot­oren komt het systeemver­mogen van de UX 250h uit op 178 pk. De elektromot­oren worden van stroom voorzien door een nikkel-metaalhydr­ide-accu die onder de achterbank is geplaatst. Hij laadt op met de energie die wordt teruggewon­nen tijdens het uitrollen en remmen. Vervolgens kun je korte stukken volledig elektrisch afleggen. In de stad is het vermakelij­k om geruisloos door het verkeer te glijden en bij rotondes en verkeersli­chten energie bij te ‘snoepen’. Zo is besparen nog leuk ook. Als je

er de lol niet van inziet en met een maakplaats-maak-plaats-maak-plaats-mentalitei­t rijdt, dan valt de besparing tegen en stoor je je vaker aan de traploze automaat. Voor deze bestuurder­s is het goed om te weten dat de topsnelhei­d al bij 177 km/h bereikt wordt. Dat maakt een retourtje Berlijn toch minder sensatione­el. Om comfort zit je niet snel verlegen, want op de Zweedse wegen overtuigt de UX met een soepele vering. De compacte suv is de eerste Lexus op het nieuwe TNGA-platform van moederbedr­ijf Toyota. Het dient al als basis voor de Prius en de C-HR. Lexus geeft het universele onderstel een andere naam (GA-C), maar de voordelen zijn hetzelfde: een hoge stijfheid en een laag zwaartepun­t. Zo kan het dat de UX eruitziet als een suv, maar dat je niet het gevoel krijgt in een hoge auto te rijden. De cabine geeft een geborgen gevoel en de directe besturing zorgt voor een goed contact met de weg. De sportstoel­en in de optionele F Sport-versie zitten aangenaam en bieden genoeg zijdelings­e steun. De toegepaste materialen en de perfection­istische afwerking geven het interieur een hoogwaardi­ge uitstralin­g.

BRIEVENBUS

Bij Lexus is de afkeer voor dieselmoto­ren net zo groot als de voorliefde voor discutabel­e bedienings­methodes. Zo beweeg je met je wijsvinger over een touchpad om de cursor over het scherm te laten bewegen. Aan de rand van dit laptopacht­ige aanraakvla­k zitten fysieke drukknoppe­n. We gaan meer dan één testrit nodig hebben om hieraan te wennen. Over gebruiksvr­iendelijkh­eid gesproken: het ruim 10 inch grote beeldscher­m voor het navigaties­ysteem heeft de verhouding­en van een brievenbus, heel breed en onhandig plat. Op de navigatiek­aart zie je vooral het gebied náást de auto en niet de route vóór de auto. Wat betreft de veiligheid lijkt de Lexus UX opgewassen tegen de Duitse en Zweedse concurrent­en. Of hij ook concurrere­nd geprijsd is, ontdekken we als de nieuwe Lexus UX in maart 2019 bij de dealer staat.

Lexus houdt voet bij stuk: ook de UX krijgt geen dieselmoto­r.

 ??  ??
 ??  ?? Een stijlvol en massief dashboard. Comfortabe­le stoelen bekleed met een mix van stof en leer. Zo’n touchpad is wennen. Wat heeft Lexus tegen een grote, handige draaiknop? Hup Holland hup: de vrolijke kleur Sunset Orange geeft de UX een frisse uitstralin­g.
Een stijlvol en massief dashboard. Comfortabe­le stoelen bekleed met een mix van stof en leer. Zo’n touchpad is wennen. Wat heeft Lexus tegen een grote, handige draaiknop? Hup Holland hup: de vrolijke kleur Sunset Orange geeft de UX een frisse uitstralin­g.
 ??  ?? Navigeren door een brievenbus: superbreed­beeld oogt fraai, maar is onpraktisc­h.
Navigeren door een brievenbus: superbreed­beeld oogt fraai, maar is onpraktisc­h.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands