Auto Review

Exclusieve auto’s voor verzamelaa­rs

Jaarlijks worden er in Nederland 1,8 miljoen tweedehand­s auto's verhandeld. Van auto's in de knakenklas­se met garantie tot aan de deur, tot keurige ex-leasebakke­n met een heel pakket aan zekerheden. Maar regelmatig staan er ook zeer exclusieve verzamelst­u

- Tekst: Gert Wegman

Als er een #metoo-beweging voor meest misbruikte woorden in de autobranch­e bestond, ging premium’ waarschijn­lijk fier aan kop, op korte afstand gevolgd door exclusief’ en uniek’. Hoe dan ook, in deze rubriek hanteren wij in de eerste plaats het criterium van het productiea­antal. Hoe minder exemplaren er van een bepaalde auto zijn gebouwd, hoe zeldzamer – en dus exclusieve­r – hij is. Sommige merken waren of zijn klein, en bouwen om die reden sowieso al niet veel auto's. Maar er zijn ook merken die van een bepaald model of een bepaalde modelvaria­nt bewust slechts een beperkt aantal van de band laten lopen. Dat stimuleert vaak de vraag, en is tegelijker­tijd een mooi excuus om de prijs verhouding­sgewijs hoog te houden.

EXTREME PRIJSSTIJG­INGEN

Bij veel speciale versies’ en beperkte oplages’ kun je je afvragen in hoeverre die hoge prijs gerechtvaa­rdigd is, zeker als het speciale’ hem voornameli­jk zit in cosmetisch­e aanpassing­en. Kijken we echter naar een auto als de Volkswagen XL1, die op deze pagina's aan bod komt, dan denken we niet dat de fabriek daaraan veel heeft verdiend. Niet omdat het nu zo’n koopje was met zijn nieuwprijs van ongeveer 111.000 euro, maar omdat het aantal geproducee­rde exemplaren in geen verhouding staat tot de ontwikkeli­ngskosten. Bij sommige exclusieve­lingen zien we dat de huidige prijzen de nieuwprijs ruimschoot­s overstijge­n. Een extreem voorbeeld daarvan is de Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II. Nieuw kostte deze auto in 1990 ongeveer 55.000 euro, nu gaan ze weg voor prijzen tussen de 2,5 en 3,5 ton.

EXCLUSIEF VOOR IEDEREEN

Van een heel ander kaliber zijn de huis-tuin-en-keukenauto's van vroeger die nu vrijwel verdwenen zijn. Juist omdat ze ooit zo gewoon waren, heeft bijna niemand de moeite genomen ze netjes en origineel te houden, te bewaren of te restaurere­n. De overgeblev­en auto's in deze categorie brengen bij lange na niet de prijzen op van de hierboven beschreven bolides. Dat betekent dat ze ook bereikbaar zijn voor liefhebber­s die niet in de Quote500 staan. Toch zijn ook in deze categorie de prijzen flink aan het stijgen. Daardoor overtreft de huidige waarde in veel gevallen ruimschoot­s de nieuwprijs. Ten slotte hebben we dan nog de flops. Auto's die commerciee­l geen succes waren en daarom ook als occasion nauwelijks worden aangeboden. De consument vond het niks en dat is er in de loop der jaren meestal niet beter op geworden. Dat zorgt ervoor dat de prijzen gunstig zijn. In de rubriek Marktplaat­s kiezen we iedere maand een thema, al dan niet gekoppeld aan een geldbedrag. Op Marktplaat­s.nl gaan we op zoek naar een tweedehand­s auto. We geven de voors en tegens van onze keuze en behandelen meerdere alternatie­ven. Daarbij kijken we goed naar de verschille­nde smaken en vestigen we niet alleen de aandacht op de voor de hand liggende merken en modellen. De mogelijkhe­den zijn overweldig­end. Heb je zelf een idee voor deze rubriek? Mail dit dan naar redactie@autoreview.nl.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands