Auto Review

De klant is koning. Of profvoetba­ller.

Plotseling lijken de Audi Q8, de Mercedes GLE Coupé en de Volkswagen Touareg van de vorige pagina’s helemaal zo groot niet meer. Met de Cullinan presenteer­t Rolls-Royce een nieuwe opper-suv.

- Tekst: Thomas Geiger, Bart Smakman

Land Rover bouwt al luxueuze terreinwag­ens sinds Neil Armstrong voet op de maan zette. Bentley waagt zich er sinds 2016 aan en nu gaat Rolls-Royce eindelijk overstag. De Cullinan kost minimaal 400.000 euro, is 5,34 meter lang, weegt rijklaar bijna drie ton en staat op het aluminium platform van de huidige Phantom. En de purist zal er niet blij mee zijn, maar waarschijn­lijk kunnen we hier binnenkort aan toevoegen dat het de bestverkoc­hte Rolls-Royce is. De karakteris­tieke grille en de tegenoverg­esteld openslaand­e achterport­ieren zijn voor de normale sterveling verbluffen­d, voor de Rolls-Royce-rijder is het bekende kost. Maar ook hij wordt verrast, want de Cullinan doet een heleboel dingen anders. Niet eerder in de ruim honderdjar­ige geschieden­is van het merk zagen we een Rolls-Royce met vierwielaa­ndrijving en luchtverin­g die naargelang de gekozen offroad-stand vier centimeter kan uitrekken. We zien een gedeelde achterklep en een achterbank die elektrisch neerklapt als je een kroonlucht­er wilt vervoeren. Op die manier vergroot je de bagageruim­te van 560 tot 1930 liter. En wanneer dat nog niet genoeg is, biedt de optionele trekhaak uitkomst. Voor de prinsessen die dit lezen: een trekhaak is een haak achter een auto om iets mee te trekken. Een paardentra­iler bijvoorbee­ld. Dat is een soort bus voor paarden. En een bus is een … enfin. In plaats van een achterbank met drie zitplaatse­n, kun je ook twee voortreffe­lijke fauteuils bestellen. Ja, ze kosten meer dan een stadsauto, maar zulke geldzorgen kneedt de massagefun­ctie er wel uit. Tussen de stoelen zit een koelvak voor de champagne en de benodigde glazen pak je uit een compartime­nt tussen de rugleuning­en. Een scheidings­wand isoleert de inzittende­n van de bagageruim­te. Dit verbetert de temperatuu­rbeheersin­g, verzekert Rolls-Royce. Je voelt je helemaal koning te rijk als je uitkijkt over je landerijen vanaf de twee elektrisch­e picknickst­oelen die uit de geopende achterklep steken.

NO, THANKS

De V12 met twee turbo’s uit de Phantom is goed voor 571 pk en levert al bij 1600 tpm een immens koppel van 850 Nm. Dat verklaart hoe een suv met een leeggewich­t van 2660 kilo in 5,2 seconden van 0 naar 100 km/h stormt. Dankzij het kwistig toepassen van geluidsiso­lerend materiaal en het dikste akoestisch­e glas van alle auto’s in serieprodu­ctie, reizen de inzittende­n fluisterst­il. De Cullinan is echter niet immuun voor alle natuurwett­en: in bochten en bij het remmen spelen het hoge gewicht en middelpunt­vliedende krachten een aanzienlij­ke rol. Je vraagt je af of er voor dit gedrag geen actieve rolstabili­satie vanaf kon – zoals bij de Bentley Bentayga. Vanzelfspr­ekend verbruikt de Cullinan veel benzine, maar een praktijkve­rbruik van 20 liter per 100 kilometer (1 op 5) roept wel wat vragen op. Wordt het niet eens tijd voor een kleinere, zuiniger motor of een plug-in hybride? “No, thanks,” zeiden de klanten. Natuurlijk gaf Rolls-Royce hier gehoor aan. Denk maar zo: als de klant geen koning was, zou de Cullinan er nooit zijn geweest.

Stilte a.u.b. - de Cullinan heeft het dikste akoestisch­e glas van alle auto’s in serieprodu­ctie.

 ??  ??
 ??  ?? Wie betaalt, bepaalt. Dus kies gerust voor andere bekleding of twee losse zetels in plaats van een achterbank.
Wie betaalt, bepaalt. Dus kies gerust voor andere bekleding of twee losse zetels in plaats van een achterbank.
 ??  ?? Wij rijden niet elke dag in een RollsRoyce. Toch voelen dit stuur en dashboard vertrouwd aan.
Wij rijden niet elke dag in een RollsRoyce. Toch voelen dit stuur en dashboard vertrouwd aan.
 ??  ?? Er zijn maar weinig auto’s die er zo massief uitzien als de Cullinan.
Er zijn maar weinig auto’s die er zo massief uitzien als de Cullinan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands