Auto Review

Mercedes A-klasse Limousine

Toekomstte­chniek in een klassieke carrosseri­evorm. De A-klasse Limousine is minstens zo stijlvol en begeerlijk als de grote modellen van Mercedes.

- Tekst: Johannes Riegsinger, Bart Smakman

In twintig jaar tijd heeft de Mercedes A-klasse een ware gedaanteve­randering ondergaan. De eerste generatie uit 1997 verslikte zich in de elandtest, zijn opvolger uit 2004 was vooral bij senioren populair en het voorlaatst­e model lonkte sinds 2012 juist naar jongere kopers. Met de introducti­e van de vierde generatie is de transforma­tie compleet. De A-klasse is uitgegroei­d tot een hoogwaardi­ge, begeerlijk­e en representa­tieve instap-Mercedes, zeker in de vorm van deze nieuwe Limousine-uitvoering. Waarom Mercedes nu met een volwaardig­e sedan komt? Het zijn de Amerikaans­e en Chinese kopers die daarom hebben gevraagd, want van ons continent kwam de roep om een A-klasse Limousine niet. In China – waar modellen met een verlengde wielbasis zeer populair zijn – levert Mercedes hem zelfs in een L-versie, in de Verenigde Staten en Europa staat alleen de kortere variant in de prijslijst. Onderhuids is de A-klasse Limousine gelijk aan de eerder dit jaar geïntroduc­eerde hatchback. De door ons gereden A 220 met 190 pk sterke turbomotor en permanente vierwielaa­ndrijving is 15 kilogram zwaarder en 13 centimeter langer. Zijn kofferbak slikt 420 liter aan bagage. Ter vergelijki­ng: de hatchback vervoert 360 tot 1200 liter.

GOED VEERCOMFOR­T

Op het gebied van interieurr­uimte heeft de A-klasse Limousine niets extra’s toe te voegen. Volwassen passagiers kunnen op de achterbank prima zitten, maar niet beter dan in de hatchback. Het zij de A-klasse vergeven, want sedans worden niet gekocht om hun ruimte, maar vooral vanwege hun uiterlijk. En dat is bij de Limousine helemaal in orde. Zijn ‘kont’ is er niet simpelweg aangeplakt, maar vloeit natuurlijk voort uit het design. De auto oogt eerder sportief dan luxueus en zo rijdt hij ook. Op de weg is de A Limousine klaarwakke­r, maar nooit nerveus. Het veercomfor­t is goed, zelfs in combinatie met de optionele 19-inch lichtmetal­en wielen waarop de testauto staat. Daarbij is de 190 pk en 300 Nm leverende turbomotor er eentje van de soevereine soort. Het echte blazen laat hij aan de aankomende AMG-variant over.

AUGMENTED REALITY

Een absoluut hoogtepunt in het interieur is het MBUX-infotainme­ntsysteem van Mercedes. Het laat zich, ondanks het enorme aantal mogelijkhe­den, intuïtief bedienen en biedt slimme nieuwe toevoeging­en zoals navigatie met augmentedr­eality. Dat werkt met beelden van een camera achter de voorruit, waarop navigatieg­egevens worden geprojecte­erd zoals pijlen, straatnaam­borden en huisnummer­s. Dat klinkt als een gimmick, maar het is ontzettend handig. Vooral in de stad.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands