Auto Review

In de herkansing

Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met de Lexus RC 300h, valt zijn bestaan niet meer te ontkennen.

- Tekst Igor Stuifzand

Hoe helder heb jij de Lexus RC 300h voor de geest staan? Ons kostte het wel even tijd om de auto uit de krochten van ons geheugen op te diepen. Om heel eerlijk te zijn: we hebben ’m ook nooit de kans geboden zich onder onze hersenpan te nestelen. Tijdens de introducti­e van de nieuwe Lexus ES 300h (zie pagina 14) kregen we de gelegenhei­d om nader met de gefacelift­e coupé kennis te maken.

Credo ‘verfijning’

Wat hebben we de afgelopen vier jaar gemist? Heel simpel: een auto naar ons hart. De RC 300h levert prima prestaties en stuurt ook nog eens erg lekker. Op een bochtige weg heb je beslist niet de indruk onderweg te zijn met 4,70 meter en 1735 kilo staal, glas en hybridetec­hniek. Maar de auto moedigt niet uitsluiten­d aan tot muiterij, een meer terughoude­nde rijstijl wordt beloond met veel luxe en een aangenaam comfort. En als de techniek de tijd rijp acht om de viercilind­er benzinemot­or buitenspel te zetten en kortstondi­g over te gaan op geheel elektrisch­e voortstuwi­ng, dan zorgt het lage verbruiksc­ijfer op de boordcompu­ter voor tevredenhe­id. Heel veel heeft Lexus niet veranderd aan de RC 300h. De koplampen hebben een ander model, de inkepingen op de bumperhoek­en zijn wat geprononce­erder gevormd en de achterlich­ten zijn minder rommelig. Met subtiele veranderin­gen luidt het credo ook aan boord ‘verfijning’, waarbij de sierlijste­n rond de ventilatie­roosters het meest in het oog springen. Maar Lexus heeft de gelegenhei­d ook aangegrepe­n om de

Heel simpel: de RC 300h is een auto naar ons hart.

techniek van de RC 300h nog eens tegen het licht te houden. Niets ingrijpend hoor, voor het onderstel en de aandrijfli­jn is het gebleven bij enkel wat fijnslijpe­rij.

Aan diggelen

Over de aandrijfli­jn gesproken: ook in een sportieve coupé als de RC ontkom je bij Lexus niet aan hybridetec­hniek. De 2,5-liter viercilind­er en de elektromot­or leveren een gecombinee­rd vermogen van 223 pk via de transmissi­e – een planetair tandwielst­elsel – richting de aangedreve­n achterwiel­en. Zonder meteen allerlei records aan diggelen te rijden, is de RC 300h een adequate presteerde­r. In 8,6 tellen zit je op de honderd, en de topsnelhei­d is afgeregeld op 190 km/h. Bestuurder­s van Duitse coupés lachen je daarmee finaal uit, maar wanneer zij de tank voor de zoveelste keer staan te vullen, haal jij met een gemiddeld WLTPverbru­ik van 1 op 16,9 de verloren tijd in en lach je ze vriendelij­k toe. Mochten deze cijfers naar jouw mening nou echt te min zijn, dan is het goed te weten dat de gefacelift­e RC óók weer in de brute F-uitvoering met een 457 pk sterke atmosferis­che V8-motor verkocht zal worden. Maar die gaat wel wat meer kosten dan de 48.995 euro die Lexus voor de vernieuwde RC 300h vraagt.

 ??  ??
 ??  ?? De Lexus LC stond model voor de RC-facelift.
De Lexus LC stond model voor de RC-facelift.
 ??  ??
 ??  ?? De Lexus RC 300h is een volwaardig­e vierzitter, al is het passen en meten.
De Lexus RC 300h is een volwaardig­e vierzitter, al is het passen en meten.
 ??  ?? In voor- en tegenspoed: Lexus en hybridetec­hniek.
In voor- en tegenspoed: Lexus en hybridetec­hniek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands