Auto Review

DRIE DEGELIJKE DUITSERS

Mercedes C 220 d • Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTI • Audi A4 35 TDI

- Tekst Elmar Siepen, Jaap Peters Foto’s Frank Ratering

Hoe goed is de in de herfst gefacelift­e Mercedes C-klasse? Maakt hij gehakt van de al een beetje op leeftijd rakende Audi A4? En hoe moeten we de op papier minder prestigieu­ze Opel Insignia inschatten? Een uitgebreid­e test geeft alle antwoorden.

Het D-segment was ooit bloeiend. Auto’s als de Opel Vectra, de Mazda 626, de Citroën Xantia en de Toyota Carina E waren niet aan te slepen. Al vele jaren is het segment over zijn hoogtepunt heen. Mensen kiezen voor compactere auto’s, die tegenwoord­ig net zo comfortabe­l en rijk uitgerust zijn, maar een stuk minder duur. Uitzonderi­ngen zijn de prestigieu­ze Duitse merken: de Mercedes C-klasse en Audi A4 blijven populair. Is het terecht dat we alleen deze merken serieus nemen? Of onderschat­ten we de auto’s die zich daar vlak onder positioner­en, zoals de Opel Insignia? Twee jaar geleden verscheen de gloednieuw­e tweede generatie alleen nog als vijfdeurs liftback. De traditione­le sedan, als designvorm zo kenmerkend voor de A4 en de C-klasse, verdween uit de Insignia-prijslijst.

In-/exterieur

Wie een ruime auto wil, moet een Opel Insignia kopen. In dit hoofdstuk speelt de Opel Insignia met zijn liftback-vorm meteen een troef uit: dankzij de grote achterklep kun je gemakkelij­ker grote spullen inladen. De achterbank is in drie ongelijke delen neerklapba­ar. De twee andere auto’s kunnen niet tippen aan de grote kofferruim­te van 490 tot 1450 liter, ook met zijn maximale laadvermog­en van 622 liter is de Insignia onverslaan­baar. Al die extra kilo’s maken zoveel indruk op ons, dat we het ongelijkma­tige verloop van sommige voegen voor deze keer door de vingers zien. De Audi draagt de rode lantaren met zijn schamele laadvermog­en van 475 kilo. De C-klasse is achterin duidelijk krapper dan zijn concurrent­en. Een digitaal instrument­arium met touchpadbe­die- ning is een van de ‘geneugten’ van het faceliftmo­del, maar de bediening vergt gewenning. De veiligheid­suitrustin­g is daarentege­n weer uitstekend voor elkaar, de C-klasse kan nu bijvoorbee­ld zelfstandi­g een auto inhalen. Kwaliteit en afwerking zitten op het niveau dat je van een Mercedes mag verwachten. In de A4 is dat ook allemaal prima verzorgd, bovendien is hij ruimer dan de C-klasse. Alle materialen passen tot op de millimeter nauwkeurig. De bediening van het MMI-systeem van Audi is bovendien logischer dan dat van Mercedes’ Comandsyst­eem. Niet alleen voor de passagiers heeft Audi meer ruimte gecreëerd dan Mercedes, ook grote Samsonites lust de A4 rauw. De overzichte­lijkheid is in de A4 minder goed voor elkaar. Al laat de Insignia met zijn aflopende daklijn en kleine ruiten nog grotere steken vallen.

Comfort

Het Air Body Control-onderstel van de Mercedes is voortreffe­lijk. Tien jaar geleden werden de luxe features van de drie testauto’s alleen nog aangeboden in dure directiewa­gens. Ook op andere fronten is het comfort van de auto’s indrukwekk­end. Het geluidsniv­eau is in alle drie de auto’s laag, waarbij de Audi de meeste indruk maakt. In de A4 krijgen de inzittende­n nauwelijks iets mee van de geluiden die de motor, de wind en de banden produceren. Stap je daarna in de Opel Insignia, dan lijkt het ineens alsof er helemaal geen isolatie- materiaal is toegepast. Dat valt reuze mee natuurlijk, de Insignia is echt geen herriemons­ter, maar vooral de dikke 20-inch wielen blazen graag hun partijtje mee. Dat compenseer­t de Opel met de beste stoelen. Je moet ervoor bijbetalen, maar dan krijg je wel massagefun­ctie en volledig elektrisch­e verstellin­g. Jammer dat je ze alleen kunt bestellen op de duurste uitvoering. De Mercedes laat een tweeledig beeld zien. De achterbank biedt het meeste comfort, maar tegelijk heb je de minste beenruimte. Achter in de Audi raken je benen juist niet in de knoop. Verder heeft de geteste C-klasse een uitermate comfortabe­l onderstel, alleen is de gemonteerd­e luchtverin­g met adaptieve schokdempe­rs helaas niet standaard. “Voor niets gaat de zon op”, heeft CEO Dieter Zetsche vanachter zijn reuzensnor ongetwijfe­ld verordonne­erd. Toch sluiten we het Air Body Control-onderstel in onze armen: waar de schokdempe­rs van de Audi A4 op slecht asfalt en met volle belading doorslaan, heeft de C-klasse nergens last van. En dat terwijl de A4

De Mercedes is Herr und Meister op comfortgeb­ied.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De carrosseri­e is in bochten nauwelijks in beweging en het ESP doet zijn werk uitstekend.
De carrosseri­e is in bochten nauwelijks in beweging en het ESP doet zijn werk uitstekend.
 ??  ?? De afwerkings­kwaliteit is in de Audi uitstekend.
De afwerkings­kwaliteit is in de Audi uitstekend.
 ??  ?? Achter in de Audi zit je met afstand het fijnst.
Achter in de Audi zit je met afstand het fijnst.
 ??  ?? Sportstoel­en in de Audi voor 461 euro.
Sportstoel­en in de Audi voor 461 euro.
 ??  ?? Het veercomfor­t van de Mercedes is boven elke twijfel verheven.
Het veercomfor­t van de Mercedes is boven elke twijfel verheven.
 ??  ?? Het multimedia­scherm is lekker hoog geplaatst in de C-klasse.
Het multimedia­scherm is lekker hoog geplaatst in de C-klasse.
 ??  ?? Je moet je benen flink optrekken op de achterbank.
Je moet je benen flink optrekken op de achterbank.
 ??  ?? Ongevraagd advies: kies je voor een C-klasse, bestel deze leren bekleding er dan bij
Ongevraagd advies: kies je voor een C-klasse, bestel deze leren bekleding er dan bij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands