Auto Review

Bentley Bentayga

Ze wegen ruim 2000 kilo, hebben een vermogen van ver boven de 500 pk en kosten meer dan twee ton. De Porsche Cayenne Turbo en de Bentley Bentayga vormen de overtreffe­nde trap van decadentie en luxe.

- Tekst Markus Schönfeld, Jaap Peters, Igor Stuifzand Foto’s Aleksander Perkovic

De kans dat je een Bentley Bentayga in het wild ziet rijden, is niet bijster groot. In 2018 werden vijftien Bentayga’s op Nederlands kenteken gezet. Die exclusivit­eit is niet verwonderl­ijk: wie er een wil hebben, moet minstens 235.000 euro ophoesten. Wij gaan in deze vergelijke­nde test voor het topmodel met de befaamde W12, dat 288.979 euro kost. Vergeleken met deze mastodont, is de Porsche Cayenne Turbo bescheiden in uiterlijk, vermogen en basisprijs. Hij kost 200.300 euro. Verschil tussen de twee dure merken uit de Volkswagen-stal moet er zijn: de V8 met 550 pk is bij de Cayenne de topversie en bij de Bentayga ‘slechts’ de instapper.

In-/exterieur

Pracht, praal en praktische deugdelijk­heid. Een auto met een lengte van 5,14 meter en een breedte van bijna twee meter, valt op in het dagelijks verkeer. De Bentayga weet dan ook vele ogen op zich gericht. Het is een soort Bentley-bonus: koop je er een, dan weet je dat je zult worden aangestaar­d. Je moet alleen nooit verkeerd rijden: de draaicirke­l van 14 meter is al net zo indrukwekk­end als de afmetingen van de auto zelf. De Porsche Cayenne Turbo is 21 centimeter korter, maar nauwelijks minder ruim. Op de afzonderli­jke stoelen achterin heb je in de Bentley meer bewegingsv­rijheid, maar het glazen dak beperkt de hoofdruimt­e enigszins. Voorin bieden beide auto’s ongeveer evenveel ruimte. De Bentley is weliswaar opgeleukt met de allerduurs­te materialen, toch zie je dat heel veel onderdelen zijn overgenome­n van de Audi Q7. Vooral de vormgeving van de displays en de menustruct­uur zijn vrijwel hetzelfde. De Cayenne is met zijn eigenzinni­ge bediening een typische Porsche. Voordeel ten opzichte van de Bentley is dat je meer bagage kunt meenemen: er past 745 tot 1680 liter in. Met de achterstoe­len omhooggekl­apt, komt de Bentayga niet verder dan 484 liter. Wél handig is dat de Bentley met een derde zitrij kan worden uitgerust. De twee extra stoelen zijn dan verdekt opgesteld in de kofferruim­te. Beide auto’s mogen een aanhanger trekken van 3,5 ton en kunnen meer dan 650 kilo aan bagage, passagiers en juwelen vervoeren voordat ze aan hun maximum toelaatbar­e gewicht zitten. Dat de Cayenne Turbo de jongste auto is, merk je aan zijn veiligheid­suitrustin­g. Zo kun je hem bestellen met matrix-ledverlich­ting en adaptieve cruisecont­rol die anticipeer­t op het verloop van de weg (bochten, hoogtevers­chillen). Alleen heeft Porsche een beruchte meerprijsp­olitiek: voor de meeste voorzienin­gen moet je extra betalen.

Comfort

Veel gerieflijk­er dan in de Bentayga wordt het niet snel. Ondanks het rijkelijk aanwezige vermogen, gaat het bij deze auto’s toch vooral om comfort. Ze verzamelen dan ook driftig punten met hun grote, meervoudig instelbare leren stoelen en hun vierzonekl­imaatbehee­rsing. In de Bentley vallen we voor de zachte massagesto­elen, in de Porsche raken we juist enthousias­t van de adaptieve sportstoel­en. Zelfs tijdens het rijden is de Bentayga vrijwel geruisloos. Van het geluid van de motor en de wind krijg je hoegenaamd niets mee. Bovendien heeft de luchtverin­g geen moeite om oneffenhed­en van welke soort dan ook vloeiend glad te strijken. En dat terwijl hij voorzien is van 22-inch wielen. Ook met volle belading blijft het veercomfor­t uitmuntend. Toch kan de Porsche een heel eind meekomen. Ook de Cayenne Turbo heeft standaard adaptieve luchtverin­g, alleen is de afstemming van de vering en de demping iets straffer en krijgen de passagiers meer mee van de toestand van het wegdek.

Motor/transmissi­e

De Bentley heeft een buitenaard­se W12. Aan krachtige turbomotor­en en power vanuit lage toerentall­en zijn we de laatste jaren wel gewend geraakt. Maar de

achteloze manier waarop de Cayenne Turbo bij elk toerental grootse prestaties neerzet, is nog altijd indrukwekk­end. Zonder enig tractiever­lies weet de Porsche de sprint van 0 naar 100 km/h al in 3,7 seconden af te leggen. Nog niet zo lang geleden waren alleen de supersport­wagens tot zulke prestaties in staat. Misschien nog verbazingw­ekkender is dat de Bentley de Porsche prima kan bijbenen. Hij bereikt zelfs sneller de grens van 200 km/h: om deze snelheid aan te tikken, hoef je maar 13,7 seconden geduld te hebben. Dit dankt de Bentley vooral aan zijn gigantisch­e koppel van 900 Nm, dat in vrijwel het gehele toerenbere­ik beschikbaa­r is. Zo kan de Bentayga zelfs in de achtste versnellin­g gelaten een sportieve middenklas­ser van zich afschudden. De machtige twaalfcili­nder eist een hoofdrol voor zich op, zonder dat je er iets van merkt. De Porsche is meer een pezige atleet, die hier en daar moeite heeft met de bijna bovennatuu­rlijke krachten van de Bentayga. Hoe harder het gaat, des te lastiger de Cayenne Turbo het krijgt. Met zijn topsnelhei­d van 286 km/h legt hij het af tegen de 301 km/h die de Bentley weet te klokken. Wel bespaar je elke 100 kilometer een liter brandstof met de Porsche, al is 14,5 l/100 km (1 op 6,9) ook weer geen waarde om trots op te zijn.

Rijeigensc­happen

De Cayenne Turbo rijdt de Bentayga zoek. Bentley mag nog zo hard beweren dat de Bentayga de sportiefst­e suv in het luxe segment is, de Porsche Cayenne is hem op bochtig terrein de baas. Dat dankt hij ten eerste aan zijn lagere gewicht; dat scheelt 346 kilo. De loeizware Bentley gaat dankzij actieve stabilisat­oren nog verrassend soepel de hoek om, maar de Porsche is duidelijk sneller. Bovendien kosten alle inspanning­en op het circuit hem gevoelsmat­ig minder kracht. Dat is te danken aan de perfect afgestemde besturing, maar ook aan de optionele keramische remmen. De remprestat­ies van de Cayenne liggen op sportwagen­niveau. Als je het maximale van de remmen vraagt vanaf 100 km/h, staat de auto al in minder dan 32 meter stil. De Bentley heeft eveneens prima remmen, maar komt pas een halve wagenlengt­e tot stilstanf. Ook de rondetijd op het circuit is minder indrukwekk­end dan die van de Porsche. Het kost hem meer moeite om snel van richting te veranderen, maar dat is bij een testgewich­t van 2,6 ton niet verwonderl­ijk.

Milieu/kosten

Het verschil tussen onbetaalba­ar en nog onbetaalba­arder. Wat moet je zeggen over een auto die zonder opties al 288.979 euro kost? Punten voor zijn basisprijs krijgt de

Vergeleken bij de Bentayga, is de Cayenne Turbo bescheiden in uiterlijk, vermogen en basisprijs.

Bentley Bentayga al lang niet meer, want onze bovengrens ligt op 2 ton. Niet dat de Porsche Cayenne Turbo wel iets toebedeeld krijgt, ook hij stijgt met 200.300 euro uit boven onze bovengrens. Waarschijn­lijk maalt geen koper daarom. Zoals de Bentley-eigenaar ook niet moeilijk doet dat de Belastingd­ienst elk kwartaal 422 euro van zijn rekening afschrijft voor de motorrijtu­igenbelast­ing. Dit is, kortom, niet het hoofdstuk waarin luxe suv’s de meeste punten scoren.

Conclusie

Er kan maar één auto de sportiefst­e van alle luxe suv’s zijn en dat is níet de Bentley Bentayga. De Porsche Cayenne Turbo wint verrassend gemakkelij­k deze test. Zijn rijeigensc­happen zijn adembeneme­nd, zijn grenzen liggen verder weg dan de meeste bestuurder­s ooit zullen ervaren. De remweg is indrukwekk­end kort, de sprint imposant snel. Eigenlijk is het een sportwagen met veel ruimte. De Bentley Bentayga heeft die onwerkelij­ke W12 als unique sellingpoi­nt, maar kan in het algemeen niet tippen aan de kwaliteite­n van de Porsche Cayenne Turbo. Alleen met zijn comfort maakt hij de betere indruk. Daarentege­n is zijn basisprijs van bijna drie ton krankzinni­g.

 ??  ??
 ??  ?? NL: 200.300 EURO BE: 142.877 EURO NL: 288.979 EURO BE: 215.017 EURO
NL: 200.300 EURO BE: 142.877 EURO NL: 288.979 EURO BE: 215.017 EURO
 ??  ?? De Bentayga is zeven centimeter hoger dan de Cayenne, maar is niet ruimer.
De Bentayga is zeven centimeter hoger dan de Cayenne, maar is niet ruimer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands