Auto Review

BMW 420dA Gran Coupé

Peugeot wringt zich met de nieuwe 508 in een wedloop die tot voor kort door Audi en BMW werd uitgevocht­en. Houdt hij zich staande tussen de Duitse elite, of leeft de avantgardi­stische berline uit Frankrijk boven zijn stand?

- Tekst Marcel Kühler, Igor Stuifzand Foto’s Zbigniew Mazar, Aleksander Perkovic

Peugeot verlangt terug naar de tijd van de 404 en 504, chique auto’s die werden gereden door huisartsen, directeure­n en ondernemer­s. Daarom wordt de nieuwe 508 niet aangepreze­n als concurrent van de Volkswagen Passat en Opel Insignia, maar heeft hij het gemunt op de Audi A5 Sportback, BMW 4-serie Gran Coupé en Volkswagen Arteon. Is Peugeot weer terug op het niveau van weleer, of is de 508 een auto die wel de ambities heeft, maar niet het talent? Er is maar één oplossing om daar achter te komen: een vergelijke­nde test. Omdat dit soort middenklas­sers voornameli­jk wordt gekozen door zakelijke veelrijder­s, hebben we gekozen voor de krachtigst­e dieseluitv­oering van de 508, met 180 pk sterke 2.0 BlueHDi-motor. Deze is in Nederland alleen leverbaar met achttraps automaat. Ook zit je automatisc­h vast aan de sportief georiëntee­rde, zeer complete GT-uitrusting. Dat stuwt de prijs van de auto wel hoog op: met een basisprijs van een niet-malse 55.670 euro wringt hij zich ook prijstechn­isch tussen de Audi A5 Sportback 2.0 TDI (54.950 euro) en de BMW 420d Gran Coupé (57.320 euro), in beide gevallen met 190 pk.

In-/exterieur

Peugeot weet Audi en BMW op veel vlakken te benaderen, maar de bediening vraagt gewenning. De Peugeot-ontwerpers hebben veel tijd besteed aan het exterieur en interieur. De 508 is dan ook een auto geworden met een duidelijk eigen gezicht. Of het ont- werp lang bestand is tegen verouderin­gsverschij­nselen moet de tijd leren, feit is dat de auto op dit moment een zeer moderne indruk achterlaat. Dat schoonheid het praktisch gebruiksge­mak niet in de weg hoeft te staan, tonen alle drie de auto’s aan. Met hun grote achterklep en riante kofferruim­te laten ze zich ondanks hun deftige voorkomen gedwee inzetten als pakezel. Met een maximum laadvolume van 1537 liter is de Peugeot 508 zelfs om te toveren tot kleine verhuiswag­en.

Peugeot verlangt terug naar de tijd van de 404 en 504.

Van de vloeiend aflopende daklijn ondervind je de gevolgen op de achterbank. Wie langer is, zit in alle drie de auto’s al gauw klem met het hoofd. In de Audi en de BMW heb je net wat meer beenruimte tot je beschikkin­g dan in de Peugeot, waardoor je gemakkelij­ker een comfortabe­le zithouding vindt. Voorin is in de 508 weer net wat meer bewegingsv­rijheid voorhanden. Om mee te doen met de ‘premium’ middenklas­sers, is het zaak dat je de veeleisend­e koper tevredenst­elt met de kwaliteit van de materialen en afwerking. Peugeot is daarin beslist geslaagd: vergeleken met de A5 Sportback en de 4-serie Gran Coupé laat de 508 Berline geen steken vallen. In de complete GTversie waarin de krachtigst­e dieselmoto­r wordt geleverd, beschikt de 508 over full- ledverlich­ting, een automatisc­h noodremsys­teem, adaptieve cruisecont­rol inclusief (goed werkende) actieve rijbaanpos­itionering, dodehoekwa­arschuwing, een vermoeidhe­idsassiste­nt en verkeersbo­rdherkenni­ng. Tegen meerprijs kan dit nog worden aangevuld met een nachtzicht­assistent en een 360-gradencame­ra. De Audi doet daar nog een schepje bovenop met (optionele) uitwijkass­istent en uitstapwaa­rschuwing, die je attendeert op naderende fietsers. Wat betreft het bedienings­gemak hebben de interieuro­ntwerpers van Peugeot meer aandacht gehad voor de vorm dan voor de functie. De pianotoets­en onder het centrale beeldscher­m zijn prachtig om te zien, maar laten zich onmogelijk op de tast bedienen. En in het donker wordt dat er beslist niet beter op. De klimaat- regeling is uitsluiten­d via het touchscree­n te regelen, wat evenmin het toonbeeld van duidelijkh­eid is. Misschien is het interieuro­ntwerp van de Audi en de BMW een stuk minder fantasievo­l, maar dit komt het bedienings­gemak beslist ten goede. Het iDrive-systeem van de BMW 4-serie laat zich op gevoel bedienen en is nog steeds de maatstaf op dit vlak.

Comfort

De BMW heeft het fijnst geveerde onderstel, de Audi is het stilst. BMW profileert zich steeds meer als een merk dat niet alleen sportivite­it hoog in het vaandel heeft staan, maar ook het veercomfor­t een warm hart toedraagt. Voorzien van adaptieve schokdempe­rs en 18-inch lichtmetaa­l (met bredere

achterband­en), scoort de geteste 420d Gran Coupé op beide onderdelen uitstekend. Ook een slecht onderhoude­n wegdek brengt het onderstel van de BMW niet uit balans, zijn beide concurrent­en vertonen dan duidelijk meer beweging. Dat is mede te wijten aan hun 19-inch wielen en banden met plattere wangen. Daar staat tegenover dat de rijgeluide­n prominent aanwezig zijn in de BMW. Al op lage snelheid dringen de rolgeluide­n en het windgeruis zich op aan de inzittende­n. Aan boord van de Peugeot gaat het er duidelijk stiller aan toe, alleen wanneer het gas wat dieper wordt ingetrapt en de automaat voor een lagere versnellin­g kiest, maakt de motor zijn aanwezighe­id duidelijk kenbaar. In tegenstell­ing tot de BMW en de Audi, beschikt de Peugeot standaard over adaptieve schokdempe­rs. Deze hebben meer moeite met scherpe dwarsriche­ls dan de dempers van de BMW, maar erg storend is dat niet. De Audi heeft de dikste isolatiema­tten en zoals gezegd is zijn carrosseri­e op een slecht wegdek net wat meer in beweging. Wat ons betreft zijn er momenteel weinig auto’s met zo’n mooi dashboard als de Peugeot 508. Gelukkig zitten het kleine stuur en het instrument­arium elkaar niet in de weg. In oudere Peugeots was het vaak kiezen of delen: óf een fijne zithouding, óf een goede afleesbaar­heid van de meters. Toch zullen de hoge plaatsing van het instrument­arium en de kleine diameter van het stuur niet ieders voorkeur hebben. De schakelaar­s van de cruisecont­rol en de afstandsre­geling gaan volledig schuil achter het stuur, wat het bedienings­gemak er niet beter op maakt.

Motor/transmissi­e

De Peugeot weet de aansluitin­g met het Duitse duo te behouden. Alle drie de testauto’s beschikken over een tweeliter viercilind­er turbodiese­l. Dankzij allerlei kunstgrepe­n voldoen ze aan de strengste emissie-eisen van dit moment. Ondanks hun krachtige prestaties houden ze de dieselcons­umptie binnen de perken en belasten ze het milieu minimaal. Met name de Audi A5 Sportback 2.0 TDI springt spaarzaam met brandstof om: gezien de prestaties die de 1640 kilo wegende Audi levert (naar de 100 in 7,6 seconden en 235 km/h op top),

Kan de veeleisend­e koper tevredenge­steld worden met de materialen en de afwerking?

is een testgemidd­elde van 6,4 liter op 100 kilometer (1 op 15,6) helemaal niet slecht. Op de sprint doet de BMW 420dA Gran Coupé amper voor de Audi onder, op de honderdspr­int is hij maar een tiende tel langzamer. Wel heeft hij een iets lagere topsnelhei­d en heeft hij met 7,0 l/100 km (1 op 14,3) een wat hoger verbruik. Maar dat is hem snel vergeven. De viercilind­er van de 1672 kilo wegende BMW wekt de indruk zijn werk zonder enige inspanning uit te voeren. Hij is ook nog eens gekoppeld aan een voorbeeldi­ge achttraps automaat. De launch control en schakelfli­ppers zijn geinige extraatjes (213 euro), maar voegen verder weinig toe. De tweeliter BlueHDi-motor van de Peugeot 508 moet het stellen met een vermogen van 180 pk. Dat is 10 pk minder dan de Audi en de BMW hebben. Gevoelsmat­ig doet de 508 niet voor zijn Duitse concurrent­en onder, maar het verhaal dat de meetappara­tuur vertelt, heeft toch een andere strekking. Op de honderdspr­int geeft hij een volle seconde toe op de BMW, tot de 150 km/h heeft hij een achterstan­d opgelopen van 1,3 tellen. Het zijn geen enorme verschille­n. Qua verbruik zit de 508 op dezelfde golflengte als de BMW.

Rijeigensc­happen

Op het testcircui­t is de Audi heer en meester. Op ons testcircui­t spreidt de Audi een onverstoor­bare stabilitei­t tentoon. Met zijn adaptieve onderstel en het grote lichtmetaa­l stuurt hij gewillig de bocht in, waarna je de snelheid hoog kunt opvoeren voordat de auto over zijn voorwielen naar buiten begint te glijden. En op een plotseling­e koersveran­dering reageert hij stoïcijns. Dat schept veel

Om met de Jeugd van Tegenwoord­ig te spreken: haute couture is o-zo duur.

vertrouwen. Misschien had de besturing rond de middenstan­d nét wat meer gevoel mogen bieden en heeft de auto in krappe bochten moeite om de tractie te behouden. Maar dat zijn dan ook de enige puntjes die we in ons aantekenin­genboekje hebben genoteerd. Een autojourna­list moet immers íéts te zeuren hebben. Met zijn achterwiel­aandrijvin­g heeft de BMW een tractievoo­rdeel in krappe bochten. Dankzij de optionele sportbestu­ring met een meer directe overbrengi­ng van de tandheugel, is het een gemakkelij­k te hanteren auto, die zich nauwkeurig en vol gevoel door de bocht laat leiden. Op de grens schuift de BMW wat eerder over zijn voorwielen weg dan de Audi. Dat levert hem op de geklokte ronde een achterstan­d op van 0,6 seconden. Veel kwalijker is dat de 420d GC op de noodstop vanaf 100 km/h ruim 2 meter later tot stilstand komt dan de Peugeot. Nu laat de Peugeot zich op de remmentest ook van zijn allerbeste kant zien. Een plotseling­e noodstop vanaf 100 km/h levert een remweg op van 33,2 meter, na herhaaldel­ijke pogingen komt daar niet meer dan 10 centimeter bij. Op het testcircui­t maakt de Peugeot een verrassend dynamische indruk. Hij stuurt scherp in en heeft een uitgebalan­ceerde wegligging. Doordat zijn ESP niet helemaal kan worden uitgeschak­eld en dit bij snelle koerswisse­lingen bruusk ingrijpt, verliest de 508 op het circuit onnodig veel tijd.

Milieu/kosten

Voor hetzelfde geld koop je een BMW 5-serie of Volvo S90. Om met de Jeugd van Tegenwoord­ig te spreken: haute couture is o-zo duur. Dat geldt ook in de autowereld. We hebben in de inleiding van deze test al even de basisprijz­en van de drie testauto’s genoemd. Voor 55.000 euro en een beetje meer stap je in een beeldschon­e auto. Maar voor hetzelfde geld koop je ook een uitgeklede BMW 5-serie, Mercedes E-klasse of Volvo S90. Hoe dan ook, in dit hoofdstuk verdient de Peugeot 508 de meeste punten. Het is de goedkoopst­e auto in aanschaf en wegenbelas­ting, hij heeft een gunstige restwaarde en op het onderdeel multimedia heeft Peugeot (met standaard DAB+, navigatie en Apple CarPlay/Android Auto) zijn zaakjes goed voor elkaar. De 508 had nóg beter gescoord als de mobiliteit­sgarantie, onge- acht de leeftijd van de auto, gratis verlengd zou worden bij elke door de dealer uitgevoerd­e onderhouds­beurt – net zoals bij de Audi.

Conclusie

Tussen de Audi A5 Sportback en de BMW 4-serie Gran Coupé, houdt de Peugeot 508 zich knap staande. Hij heeft fijne rijeigensc­happen en is zeer compleet uitgerust, en over het design en de afwerking zijn wij zeer te spreken. Goed, op sommige vlakken heeft vorm duidelijk de voorkeur gekregen boven functie, want de functional­iteit van het schitteren­de dashboard is niet overal even logisch. Op dynamisch vlak moet de comfortabe­le, scherp sturende en voortreffe­lijk remmende Peugeot zijn meerdere erkennen in de BMW en de Audi. Vooral de A5 Sportback zet op het testcircui­t opperbeste prestaties neer. En dat levert de Audi uiteindeli­jk de overwinnin­g op in deze test, op korte afstand gevolgd door de BMW en niet ver daarachter de Peugeot.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands