Auto Review

Mercedes GLC 250 4Matic

De Tarraco 2.0 TSI 4Drive is de grootste, krachtigst­e en meest luxueuze suv in de Seat-prijslijst. Hoe verhoudt het Spaanse galjoen zich tot de duurdere Mercedes GLC?

- Tekst Marcel Kühler, Bart Smakman Foto’s Zbigniew Mazar

Lange tijd had Seat geen enkele suv in zijn assortimen­t. Het Spaanse merk keek de kat uit de boom. Een snelle inhaalspri­nt en de introducti­e van twee suv’s later, doet het merk helemaal mee met de suv-trend en boert het prima. In 2018 werden meer Seats verkocht dan in elk ander jaar in de 68-jarige historie van het merk. Wereldwijd staan de Leon en de Ibiza op één en twee, op de voet gevolgd door de Arona en de Ateca op de derde en vierde plaats. De nog grotere Tarraco moet dit jaar voor een extra verkoopboo­st gaan zorgen. De Tarraco betreedt een segment waarin de Mercedes GLC sinds 2015 actief is. Om de middelgrot­e suv’s langs dezelfde meetlat te kunnen leggen, vergelijke­n we de duurste Tarraco met de goedkoopst­e GLC. Wat betekent dat in keiharde paardenkra­chten en euro’s? De 190 pk sterke Tarraco 2.0 TSI 4Drive van 50.950 euro neemt het op tegen de 67.827 euro kostende GLC 250 4Matic met 211 pk. Beide suv’s hebben een automaat en vierwielaa­ndrijving. Is de Mercedes terecht zoveel duurder dan de Seat?

In-/exterieur

De Tarraco wint het op ruimte en flexibilit­eit van de hoogwaardi­ge GLC. De Tarraco is buitenspor­ig ruim. Zeker als je bedenkt dat hij maar 8 centimeter langer en zelfs 5 centimeter smaller is dan zijn concurrent. Voor in de Seat pluk je daar de vruchten van, maar het zijn de passagiers op de achterbank die echt in de watten worden gelegd. De beenruimte is zo riant dat je je in een limousine waant en geërgerd opkijkt als bij aankomst niemand het portier voor je opent. Voor het prijsversc­hil van bijna 17 mille kun je een studentje inhuren om dat voor je te doen. De Tarraco heeft ook de grootste kofferbak. Als er vijf zitplaatse­n bezet zijn, blijft er 760 liter over voor bagage. Vouw je de bank plat, dan kun je die student huisvesten. Hij heeft een studentenk­amer met een vloeropper­vlak van twee vierkante meter en een inhoud van 1920 liter. Achter in de Mercedes past 550 tot 1600 liter. We zijn ook positief over de flexibilit­eit van de Seat. Niet alleen heeft hij een in drie delen neerklapba­re achterbank zoals de Mercedes, de bank is ook te verschuive­n. Een derde zitrij met twee noodstoelt­jes kost 925 euro. De Mercedes GLC – met vijf zitplaatse­n – blinkt op zijn beurt uit in kwaliteit en afwerking. De inrichting van het interieur is zo hoogwaardi­g, dat je het gevoel krijgt in een luxe, kostbare auto te rijden. Daarbij plaatsen we meteen een kanttekeni­ng: de bediening van het infotainme­ntsysteem is ingewikkel­der dan nodig. De grote draaiknop op de middencons­ole met bovenligge­nd touchpad voelt duur en hightech aan, maar de werking is

De Mercedes GLC heeft luchtverin­g en dat rijdt heerlijk.

omslachtig. Wat dat betreft is het systeem van de Tarraco lekker rechttoe rechtaan: een groot aanraaksch­erm met een handjevol sneltoetse­n eromheen. Aan de veiligheid­suitrustin­g van de Tarraco kun je merken dat het de jongere auto is. Hij heeft standaard een noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g en voor een bescheiden meerprijs koop je adaptieve cruisecont­rol, een waarschuwi­ngssysteem voor verkeer van opzij en een file-assistent. Voor maximaal 1000 euro stuurt, accelereer­t en remt de Seat zelfstandi­g in fileverkee­r. De Mercedes GLC kan ook gedeelteli­jk autonoom rijden met aandacht voor voetganger­s en kruisend verkeer, maar dat kost je dan wel meteen 3 mille.

Comfort

De GLC heeft luchtverin­g en dat rijdt heerlijk. Met de Mercedes GLC kun je ontspannen reizen, dat is een van zijn grote voordelen. Zeker wanneer de suv is uitgerust met luchtverin­g, worden alle oneffenhed­en in het wegdek soepel weggepoets­t. Ook krijg je in de Mercedes weinig mee van wind-, motor- en afrolgelui­den. Wat het leven aan boord van de GLC nog aangenamer maakt, zijn de comfortabe­le voorstoele­n. Die bieden genoeg zijdelings­e steun en dankzij het zitcomfort­pakket (242 euro) zijn ze uitgebreid verstelbaa­r. De Seat Tarraco die wij aan de tand voelen heeft adaptieve schokdempe­rs. Luchtverin­g is niet leverbaar op de grote Seat. Toch weert hij zich kranig op een golvend wegdek. Dwarsriche­ls en treinspore­n vangt het onderstel wat stoterig op. Daar weet de GLC met luchtverin­g toch beter raad mee. Over de stoelen van de Tarraco niets dan lof. Lange benen worden zowel op de voorstoele­n als op de achterbank goed ondersteun­d. De zijwangen van de voorstoele­n houden je torso op zijn plek.

Motor/transmissi­e

De GLC is een fractie krachtiger, sneller en dorstiger. In beide testauto’s zorgt een tweeliter turbobenzi­nemotor met vier cilinders voor de aandrijvin­g. Dat de GLC 21 pk meer heeft, komt alleen van pas als je regelmatig op hoge snelheid over de Duitse autobahn dendert. Op de standaards­print is de krachtiger­e GLC maar een fractie sneller. Hij sprint van 0 naar 100 km/h in 7,6 seconden - 0,2 seconden sneller dan de Tarraco. Maar dat kan de Mercedes ook te danken hebben aan de kordaat schakelend­e automaat, die steevast de beste van de in totaal negen versnellin­gen inlegt. Hoewel de automatisc­he transmissi­e met dubbele koppeling in de Seat maar uit zeven verzetten hoeft te kiezen, worstelt hij vaker met keuzestres­s. Niet alleen de verschille­n in accelerati­etijden zijn klein, ook de verbruiksc­ijfers komt behoorlijk overeen. De GLC nuttigt 10,4 liter per 100 kilometer, de Tarraco neemt genoegen met exact tien liter. Deze praktijkci­jfers wijken niet zo gek veel af van de WLTP-waarde, maar een verbruik van 1 op 10 is hoe dan ook fors. Als je veel kilometers denkt af te leggen, is een zuinige dieselmoto­r wellicht een betere keuze.

Rijeigensc­happen

De Tarraco is wendbaar, maar de GLC presteert dynamische­r. De Tarraco staat op hetzelfde MQB-platform als de Volkswagen Tiguan Allspace en de Skoda Kodiaq. Zodoende zit het met de rijeigensc­happen wel snor. De Seat legt een snelle ronde over ons testcircui­t zonder mokken af; de besturing werkt precies en voor een bijna 1800 kilo wegende suv (testgewich­t) is hij best wendbaar. De besturing vraagt wel de nodige finesse, want als je gretig instuurt, interprete­ert het niet volledig uit te schakelen ESP-systeem dat als een potentieel gevaarlijk­e situatie. De snelheid wordt teruggesch­roefd en je verliest tijd. Het ESP van de Mercedes gunt de bestuurder meer vrijheden en dat heeft een positieve uitwerking op de rondetijd. De GLC is 1,4 seconden sneller dan de Tarraco. Dankzij de communicat­ievere besturing, de minder overhellen­de carrosseri­e en hogere limiet, voelt de 45 kilo lichtere GLC dynamische­r aan. De remprestat­ies zijn vergelijkb­aar. Met koude remmen staan de auto’s in 35,5 meter (GLC) en 35,8 meter (Tarraco) stil. Versnellen we opnieuw naar de honderd om met warme remmen een noodstop te maken, dan duiken beide auto’s onder de 35 meter.

Milieu/kosten

Het hoofdstuk dat de Seat met gemak wint. Het komt niet als een verrassing dat de Mercedes duurder is dan de Seat. Dat het prijsversc­hil 17 mille bedraagt, hebben we ook al laten doorscheme­ren. De Tarraco 2.0 TSI 4Drive kost namelijk 50.950 euro en de GLC 250 4Matic staat voor 67.827 euro in de prijslijst. Maar daar houdt het niet op: beide testauto’s hebben een adaptief onderstel en grotere wielen. Dat maakt de Seat nog eens 1830 euro duurder en de Mercedes maar liefst 3630 euro. Het resultaat is een prijsversc­hil van 18.677 euro en dat kost de Mercedes terecht een heleboel punten. Doordat de Tarraco tientallen kilo’s zwaarder is, ben je per kwartaal een paar tientjes duurder uit wat betreft motorrijtu­igenbelast­ing. Daar staan iets lagere onderhouds­kosten en verzekerin­gspremies tegenover.

Conclusie

Is de Mercedes terecht zoveel duurder dan de Seat? De test wijst uit van niet. De Seat Tarraco 2.0 TSI 4Drive is veel ruimer en praktische­r en doet wat betreft comfort, aandrijvin­g en dynamiek amper onder voor de kostbare Mercedes GLC. Dat de GLC wel degelijk drie van de vijf hoofdstukk­en wint is natuurlijk koren op de molen van de Mercedes-liefhebber, maar elke keer is het puntenvers­chil zo klein dat het de forse meerprijs niet compenseer­t. Dan kan de GLC nog zo’n hoogwaardi­g interieur hebben en de optionele luchtverin­g nog zo comfortabe­l zijn, een suv van bijna 70 mille moet meer doen om een suv van ruim 50 mille te verslaan.

Is de Mercedes terecht zoveel duurder dan de Seat? De test wijst uit van niet.

 ??  ??
 ??  ?? De soepel geveerde Mercedes GLC is verrassend wendbaar.
De soepel geveerde Mercedes GLC is verrassend wendbaar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands