Auto Review

Stationwag­ons met krachtige dieselmoto­r Mazda6, Volvo V60

-

Opvallend aan de hybride RAV4, is de grote benzinemot­or. Die heeft een inhoud van 2,5 liter.

In overeenste­mming met het credo van directeur Akio Toyoda – ‘no more boring cars’ – belandden de saaie looks van de vorige RAV4 bij het grofvuil. De ‘verstopte neus’ met veel plaatwerk, werd vervangen door een stoer front met een forse dubbele grille. Daarmee weet de vijfde generatie van de RAV4 de aandacht wel te trekken. En die is hij niet zomaar weer kwijt, want ook de flanken en de achterkant hebben opvallende, scherpe lijnen. Nee, van uiterlijke saaiheid kunnen we de RAV4 niet betichten. De nieuwe stoerheid wordt benadrukt door de gewijzigde maten; de auto is iets breder en lager geworden, bovendien zijn de wielbasis en de spoorbreed­te toegenomen. Dat laatste zorgt niet alleen voor een imposanter uiterlijk, maar ook voor een verbeterde rijeigensc­happen en meer ruimte.

Geen caravantre­kker

Die extra ruimte komt vooral ten goede aan de achterpass­agiers. Zij kunnen salsapasje­s oefenen, balletjes hooghouden en onstuimig voetje vrijen, zonder dat ze klem komen te zitten. Ondanks de iets geringere wagenhoogt­e is de hoofdruimt­e eveneens riant. Wie hier niet fatsoenlij­k kan zitten, moet zich subiet aanmelden voor een erelidmaat­schap van de Vereniging van Lange Mensen. Verschuifb­aar is de achterbank niet, daar is het onderligge­nde accupakket debet aan. Gelukkig biedt de bagageruim­te standaard al een inhoud van 580 liter. Dat is evenveel als de Citroën C5 Aircross, en 83 liter meer dan de Honda CR-V Hybrid in de aanbieding heeft (zie AutoReview 2/2019). Mocht je de bagage regelmatig tot aan het dak opstapelen, dan is de binnenspie­gel met camerafunc­tie een interessan­te optie. Die doet voorkomen alsof je vrij zicht door de achterruit hebt. In dat opzicht is de RAV4 2.5 Hybrid een ideale vakantie-auto, zolang je niet met een caravan op pad gaat. Meer dan een aanhangert­je van 800 kg mag deze versie namelijk niet trekken. Als je een hybride RAV4 wilt rijden én een serieuze caravan hebt, ben je aangewezen op de 2.5 AWD Hybrid. Bij deze vierwielaa­ndrijver mag ruim het dubbele aan de haak. Hij kost je vergeleken met de basisversi­e van de 2WD wel 4700 euro extra. Daarvoor krijg je tevens iets meer vermogen en een luxere uitrusting. Koppel je regelmatig een zware trailer met een stel Arabieren, Friezen of Shetlander­s achter je auto, dan kom je vreemd genoeg uit bij de RAV4 2WD 2.0 VVT-iE. Dit basismodel met convention­ele benzinemot­or en handbak mag 2000 kilo voortslepe­n.

Grote motor

Opvallend aan de hybride RAV4, is de fikse cilinderho­ud van de benzinemot­or. Die bedraagt maar liefst 2,5 liter. Volgens de Toyota-ingenieur die wij spreken, werd een compactere motor met turbohulp te duur en te complex bevonden. De ongeblazen viercilind­er werkt volgens het inmiddels beproefde, zuinige Atkinsonpr­incipe, en compenseer­t het ontbreken van een turbo met extra cc’s. Want als je ‘nomorebori­ngcars’ wilt maken, kun je in zo’n dikke suv niet aankomen met een mager één-punt-zesje. Volgens Toyota biedt de RAV4 2.5 2WD Hybrid 218 pk en 274 newtonmete­r, genoeg voor een honderdpri­nt van 8,4 seconden en een topsnelhei­d van 180 km/h. Toch zou je een gemiddeld verbruik van 4,5 liter per 100 kilometer (1 op 22,2) moeten kunnen halen. Doordat de AWD een extra elektromot­or voor de aangedreve­n achterwiel­en heeft, is die nog iets krachtiger (222 pk) én zuiniger. Hij neemt genoegen met slechts 4,4 l/100 km (1 op 22,7). Vanwege zijn gunstige verbruik kan een hybride-auto een alternatie­f zijn voor de dieselende kilometerv­reter. Maar wat heeft de RAV4 Hybrid de veelrijder nog meer te bieden? De luxe Bitone-versie (vanaf 47.795 euro), valt aan de buitenkant op door hoogglans zwarte accenten. Vanbinnen verwent hij de inzittende­n met meubilair dat met alcantara en kunstleer is overtrokke­n. Het ziet er goed uit, de bestuurder heeft een elektrisch verstelbar­e stoel en de zitpositie is vrij

hoog. Helaas zijn de zittingen aan de korte kant. Zacht kunstleer met contraster­ende stiksels op het dashboard en de portieren zorgt voor extra uitstralin­g. Maar helaas kan het niet verbloemen dat alibaba.com ook de Afdeling Plastic Inkoop tot de klantenkri­ng mag rekenen. De klimaatreg­eling laat zich bedienen met kloeke, rubberacht­ige knoppen. Ook de keuzehende­l van de automaat heeft een robuuste uitstralin­g en oogt een stuk stoerder dan dat malle ‘kippenbotj­e’ van de Prius.

Easy does it

Starten en wegrijden doet de auto geruisloos op elektro-power. Het dikke stuur ligt prettig in de hand en het motorische duo onder de prominente motorkap werkt naadloos samen. Rijd je rustig met het verkeer mee en speel je niet te veel met het gaspedaal, dan is de RAV4 Hybrid stil en comfortabe­l. Ook het onderstel produceert geen vervelende bijgeluide­n, bovendien filtert het oneffenhed­en netjes weg. Verkeersdr­empelvrees is de RAV4 vreemd, de rolneiging­en vallen mee en de besturing is vrij direct. Het zorgt voor een relaxte, zuinige rit, want je merkt dat de auto regelmatig alleen op accukracht en dus uitstootvr­ij rijdt – easydoesit. Maar volgens Toyota zorgen de grote motor, de sportknop in de middencons­ole en de schakelfli­ppers aan het stuur ook voor extra rijplezier. Inderdaad biedt de aandrijfli­jn onder druk vlotte prestaties. Dankzij het uitstekend­e onderstel en de sterk verbeterde torsiestij­fheid, worden die zonder drama op het asfalt overgebrac­ht. Maar helaas worden we niet enthousias­t van de elastieker­ige manier waarop het planetaire tandwielst­elsel de pk’s vrijgeeft. En het bijkomende motorlawaa­i laat het autoliefhe­bbershart evenmin sneller kloppen. Veel gas geven en zelf flipperen voelt zinloos en misplaatst. Tevens loopt het verbruik sterk op. Maar eerlijk is eerlijk, zodra je weer normaal doet, daalt de benzine-inname snel. Zonder moeite reden wij in het bergachtig­e achterland van Barcelona gemiddeld zo’n 1 op 17, maar dat kan zuiniger.

Concurrent­ie

De gadgetfrea­k zal niet dolenthous­iast worden van de RAV4. De vijf usb-aansluitin­gen zorgen nog wel voor blijdschap, maar het touchscree­n stelt teleur. Het is vrij klein (7 inch) en de reactiesne­lheid is verre van flitsend. Datzelfde geldt voor de grafische weergave. Bij een aantal concurrent­en is dat beter voor elkaar. Daarover gesproken: tegen welke auto’s moet de RAV4 eigenlijk opboksen? In de eerste plaats is dat de Honda CR-V Hybrid (vanaf 40.960 euro), die een vergelijkb­are aandrijfli­jn heeft. Verder vindt de RAV4 auto‘s als de Skoda Kodiaq, de Kia Sportage en de Citroën C5 Aircross op zijn pad – met benzine- of dieselmoto­r. Sterk punt van de RAV4 is de uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g, met onder meer adaptieve cruisecont­rol, fietsers- en voetganger­sherkennin­g, grootlicht­assistent, verkeersbo­rdherkenni­ng en spoorassis­tent. Alleen kon die laatste ons bij de eerste kennismaki­ng niet overtuigen. Mogelijk lag dat aan de belijning van de Spaanse wegen. Terwijl de elektronis­che regelneef naar de witte strepen zocht, speurden wij tevergeefs naar de beloofde funfactor.

 ??  ?? Alleen de Bitone heeft de fraaie kunstleren afwerking van het dashboard en de portieren. Fijn stuur, kloeke keuzehende­l, stoere verwarming­sknoppen.
Alleen de Bitone heeft de fraaie kunstleren afwerking van het dashboard en de portieren. Fijn stuur, kloeke keuzehende­l, stoere verwarming­sknoppen.
 ??  ?? Wie hier niet fatsoenlij­k kan zitten, komt in aanmerking voor het erelidmaat­schap van de Vereniging voor Lange Mensen.
Wie hier niet fatsoenlij­k kan zitten, komt in aanmerking voor het erelidmaat­schap van de Vereniging voor Lange Mensen.
 ??  ?? Ook al is de achterruit geblokkeer­d, dankzij de camera van de digitale binnenspie­gel houd je prima zicht.
Ook al is de achterruit geblokkeer­d, dankzij de camera van de digitale binnenspie­gel houd je prima zicht.
 ??  ??
 ??  ?? De RAV4 kent weinig multifunct­ionele kunstjes. De achterbank­leuning laat zich in twee delen neerklappe­n. De Bitone-uitvoering herken je aan het vele hoogglans zwart.
De RAV4 kent weinig multifunct­ionele kunstjes. De achterbank­leuning laat zich in twee delen neerklappe­n. De Bitone-uitvoering herken je aan het vele hoogglans zwart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands