Auto Review

Goedkoper snelladen

- Tekst Bart Smakman

Shell bouwt snelladers bij zijn tankstatio­ns en Tesla verhoogt de stroomprij­s van zijn Supercharg­ers. Dat maakt dit hét moment om de balans op te maken. Hoeveel kost laden aan de snelweg, welke laadpaalbo­er is het goedkoopst en ben je met een zuinige dieselauto niet tóch voordelige­r uit?

Fastned heeft twee soorten laadpalen: gewone snelladers met een laadsnelhe­id tot 50 kW en nieuwe supersnell­aders die tot 175 kW gaan. De stroom is even duur, Fastned maakt geen onderschei­d. Dat laten mensen met een EV die geschikt is voor de supersnell­ader (zie kader), zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Je vindt ze bij vijftien Fastnedsta­tions in Nederland en acht in Duitsland. Vanwege de Duitse regelgevin­g betaal je over de grens niet per kilowattuu­r, maar per sessie. Zo’n laadsessie kost 7,50 euro en wordt afgekapt na 30 minuten. Omgerekend betalen de meeste EV-rijders nog steeds pakweg 0,35 euro per kWh, want in dat halfuur laden ze ongeveer 25 kWh bij. Maar dan komt een Audi E-Tron voorrijden - volgens de eerste metingen de absolute laadkoning (150 kW). In 30 minuten plundert hij Fastned voor 75 kWh. Met een sessieprij­s van 7,50 euro komt dat uit op 10 eurocent per kilowattuu­r! Maar om nou voor elke laadbeurt helemaal naar Duitsland te rijden … Betalen per sessie Betalen per laadsessie, zoals bij Fastned in Duitsland, is niet gebruikeli­jk. Ook bij Shell Recharge reken je gewoon per kilowattuu­r af (55 eurocent). Maar daar gaat Ionity veranderin­g in brengen. Ionity is een samenwerki­ngsverband tussen BMW, Mercedes, Ford en de Volkswagen­groep, met Audi en Porsche in het bijzonder. Hun missie: een Europa-breed laadnetwer­k op poten zetten. De olievlek van supersnell­aders begon in Duitsland en vloeit nu uit naar omringende landen. In Luik, iets onder Maastricht, is het eerste Ionity-laadstatio­n van België al operatione­el. In de buurt van Apeldoorn gaan de eerste Nederlands­e supersnell­aders van Ionity binnenkort live. De Duitse automerken hebben voor hun laadnetwer­k drie opvallende keuzes gemaakt: een laadsessie kost in elk land 8 geldjes (euro, Britse pond of Zwitserse frank), de laadstatio­ns ondersteun­en een immense laadsnelhe­id van 350 kW en elke paal heeft maar één soort stekker: CCS (zie kader). Dus gooi die Jaguar I-Pace maar vol voor 10 cent per kWh. Dat de I-Pace (tot 85 kW) minder snel oplaadt dan de E-Tron (tot 150 kW), maakt voor je portemonne­e niet uit: aan de laadsessie zit vooralsnog geen tijdslimie­t. Op dit moment benut geen enkele elektrisch­e auto het volledige laadvermog­en van 350 kW van Ionity. Dat is bedoeld voor toekomstig­e modellen, zoals de Porsche Taycan.

Snelladen of diesel tanken

Hoeveel scheelt het op jaarbasis als je de snelladers van Allego (69 eurocent) voorbijrij­dt en steevast inplugt bij Fastned (35 eurocent met abonnement)? Bij elkaar opgeteld is het verschil best fors: 2760 euro per jaar bij Allego tegenover 1544 euro bij Fastned. Wij gaan hier uit van een kilometerv­reter die op jaarbasis 20.000 snellaadki­lometers aflegt met een gemiddeld stroomverb­ruik van 20 kWh per 100 kilometer. Op die manier jaagt hij er per jaar evenveel energie doorheen als een huidhouden met één kind (4000 kWh). Early adopters met een

Fastned is duurder dan Netflix, maar je verdient het snel terug.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands