Auto Review

Uitzwaaier: Infiniti Q70 en QX70

Er gaan dagen voorbij dat we niet aan Infiniti denken. Dat de Q70 en de QX70 met stille trom uit de prijslijst verdwenen, was dan ook geen breakingne­ws.

- Tekst Jaap Peters

Alleen al voor het uiterlijk van deze twee auto’s moesten we flink in ons geheugen graven. Google hielp ons uit de brand: de Q70 was een luxe sedan die de strijd moest aangaan met de Audi A6 en de BMW 5-serie, de QX70 was de suv-versie van de modelserie. Nog verwarrend­er is dat de QX70 vroeger FX heette, terwijl de Q70 in een vorig leven Infiniti M heette. De verkoopcij­fers van Infiniti zijn in Nederland nooit hoog geweest. 2016 was het topjaar, toen 199 mensen voor het luxemerk van Nissan kozen. Afgelopen jaar was dat aantal al geslonken tot 40. Enig bescheiden hoofdreken­werk leert dat er dus niet eens één Infiniti per week werd verkocht in Nederland. Wat ons nog meer intrigeert, is dat van de QX70 in alle jaren waarin hij leverbaar was maar één exemplaar aan de man is gebracht. Deze koper rijdt met recht in een unieke auto en zou tot erelid van het Infiniti-genootscha­p benoemd moeten worden. Eén exemplaar. We stellen ons voor dat de Infinitive­rkoper zich in zijn koffie verslikte toen de koper zich bij hem meldde. Waarschijn­lijker is dat deze verkoper zélf de enige bezitter van een QX70 in Nederland is. De verkoopove­reenkomst dateert overigens alweer van 2016. Het CO2-beleid van de Nederlands­e overheid was deze Infiniti niet gunstig gezind. De QX70 werd alleen aangeboden met een 3,7-liter V6 (320 pk) en een vijfliter V8 (390 pk). Geen motoren waarmee je zuinigheid­sprijzen wint. In België kostte de achtcilind­er 72.850 euro, bij ons was dat 136.100 euro. Een verschil van 63.250 euro. Overigens betekent dit niet dat onze zuiderbure­n massaal grote Infiniti-suv’s kochten. De QX70 is nergens meer leverbaar. De Q70 wordt in sommige landen nog wel te koop aangeboden, maar net als in Nederland verdween hij in België uit de prijslijst.

Chique Nissan

Het verhaal van de Q70 is bijna net zo treurig. In topjaar 2015 wist hij veertien mensen te verleiden, het jaar erna vier en in 2016 waren er nog twee Q70-klanten. Vorig jaar werd de auto volledig genegeerd door het Nederlands­e koperspubl­iek. Bij de Q70 waren de basisprijz­en niet exorbitant. Zo kostte de 2.2d (170 pk) 57.500 euro en dat was vergelijkb­aar met een BMW 5-serie. Alleen kiezen de meeste mensen dan toch voor prestigieu­s Duits en niet voor een vrijwel onbekend merk dat gelieerd is aan het brave Nissan. We hebben al vaker onze verbazing uitgesprok­en over het voortbesta­an van Infiniti in ons land. Het merk komt niet van de grond en heeft een modellenaa­nbod dat niet spoort met de wensen van de Nederlands­e koper. Compacte auto’s ontbreken en ook naar elektrisch­e modellen zoek je tevergeefs. Anderzijds zal het hoofdkanto­or van Infiniti er niet wakker van liggen. In de Verenigde Staten is het merk wél populair. En die afzetmarkt is vanuit financieel oogpunt een stuk aantrekkel­ijker.

 ??  ??
 ??  ?? Zeg eens eerlijk: wist jij nog hoe de Q70 en QX70 eruitzagen?
Zeg eens eerlijk: wist jij nog hoe de Q70 en QX70 eruitzagen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands