Auto Review

Verkoopcij­fers

Hoewel afgelopen januari bijna 19 procent minder auto’s zijn verkocht dan in januari vorig jaar, hoeven we volgens de BOVAG niet in paniek te raken. Volkswagen is niet te kloppen, maar scoort minder dan in januari 2018.

- Tekst Jaap Peters

Er zijn dit jaar al 47.701 mensen die een nieuwe auto voor de deur hebben gekregen, of er een besteld hebben. Dat is een volle Kuip aan nieuwe registrati­es, maar toch is het aantal lager dan in januari 2018. Het scheelt 18,8 procent. Vooral het aantal particulie­ren dat een nieuwe auto koopt, neemt af. Zij kiezen steeds vaker voor private lease. Daarbij leaset de klant een auto van de leasemaats­chappij voor een vast bedrag per maand, en hoeft hij niets extra’s te betalen voor verzekerin­g, motorrijtu­igenbelast­ing, afschrijvi­ng, onderhoud en reparaties.

Dipje van Renault

Vorig jaar werden 443.812 personenau­to’s geregistre­erd. Voor dit jaar verwachten de BOVAG en de RAI Vereniging een lichte stijging. Kijken we naar de merken, dan hebben vier van de vijf uit de top 5 van 2018 zich gehandhaaf­d. Renault is een opvallende daler. Dit jaar werden tot dusver 2011 Renaults geregistre­erd, vorig jaar nog 3917. Toch wanhoopt Renault niet, want dit jaar verschijnt eerst de nieuwe Clio en later de Captur. In tegenstell­ing tot oudCEO Carlos Ghosn in zijn cel, hoeven ze bij Renault waarschijn­lijk niet op een houtje te bijten … Hoeveel schandalen in het recente verleden ook zijn onthuld, Nederland loopt de deur plat bij Volkswagen. De Golf is tot nu toe de populairst­e auto van 2019. Dat belooft wat, want later dit jaar verwelkome­n we de gloednieuw­e Golf VIII. De Polo is runnerup. Volkswagen heeft 15,3 procent marktaande­el, fors meer dan de 7,3 procent van de taart die nummer 2 Opel voor zijn rekening neemt. Overigens deed VW het vorig jaar in januari nog beter, met 10.171 auto’s. Een verrassend­e nummer 5 is BMW. Het is het enige merk dat een significan­te stijging laat zien ten opzichte van vorig jaar. Vooral de suv’s doen het beter. BMW heeft in 2018 dan ook flink uitgepakt met nieuwe Xmodellen: de X2 was geheel nieuw, terwijl de X4 en X5 ingrijpend werden aangepast. De nieuwe 3serie die binnenkort in de showroom staat, zal de verkopen ongetwijfe­ld nog verder omhoogstuw­en.

Bijtelling

Voor elektrisch­e auto’s zijn de bijtelling­sregels veranderd: boven de 50.000 euro tellen de leaserijde­rs nu gewoon 22 procent bij. Of zo’n Jaguar IPace of Tesla Model S dan nog altijd lucratief is, is een kwestie van rekenen, maar daar zijn leaserijde­rs doorgaans heel goed in. Ten opzichte van december zijn de verkoopcij­fers in elk geval enorm gekelderd. Bij Fiat valt andermaal op dat alleen de 500 nog een beetje scoort: 447 van de 644 verkochte Fiats zijn ‘Cinquecent­o’s’. Niet slecht voor een auto die bijna 12 jaar oud is. Wat het Italiaanse autoconcer­n in de toekomst van plan is, staat in de sterren geschreven. Voorlopig kunnen we geen enkel nieuw Fiatmodel verwachten (op enkele plugin hybrides na) en blijven we wachten op concreet nieuws over de vier (!) nieuwe Alfa’s die Sergio Marchionne afgelopen zomer enkele weken voor zijn dood nog beloofde …

Geen gele hesjes bij Volkswagen, Nederlande­rs zweren ondanks alle schandalen bij dit merk.

 ??  ?? BMW is het enige automerk dat een veel betere start kende dan vorig jaar.
BMW is het enige automerk dat een veel betere start kende dan vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands