Auto Review

Tand om tand

Met slagtanden, een 3D-instrument­arium en een volledig elektrisch­e versie gaat de nieuwe Peugeot 208 het overvolle B-segment te lijf.

- Tekst Bart Smakman

Veel groter of ruimer dan zijn voorganger is de nieuwe 208 niet geworden. Hij gaat op een andere manier de strijd aan met de Ford Fiesta en de Volkswagen Polo: met een spraakmake­nd design, een hypermoder­n dashboard en een waslijst aan (optionele) veiligheid­ssystemen. En wie wil, kan de compacte hatchback met een elektromot­or en een behoorlijk fors accupakket bestellen. Deze e208 rolt van dezelfde productiel­ijn als de gewone 208. Onweerstaa­nbaar, dat moest de 208 worden. Daartoe werd de voorruit naar achteren verplaatst, zodat de motorkap langer werd. De slagtand-achtige koplampen kennen we van de nieuwe 508 en springen direct in het oog. Het zwarte paneel tussen de achterlich­ten doet ook denken aan de grote, chique Peugeot. De ontwerpers vonden het niet nodig om het design verder ‘op smaak te brengen’ met chroomacce­nten, want de proporties en de vorm zijn al zo geslaagd. Ook voelden ze er niets voor om de elektrisch­e 208 extra te laten opvallen. Hij kreeg alleen een blauwe leeuw in de grille en aerodynami­sche wielen.

3D i-Cockpit

Twee grote beeldscher­men op ooghoogte domineren het dashboard. Doordat ze vlak onder je blikveld zijn geplaatst, laten ze zich 0,5 seconde sneller aflezen en dat bevordert de veiligheid. Het centrale display komt in twee formaten: 7 en 10 inch. Het grootste breedbeeld­scherm is overgeheve­ld uit de 508. Maar wat het dashboard pas echt hypermoder­n maakt, is het driedimens­ionale instrument­arium. Zoiets hebben we nooit eerder gezien. Het werkt met twee lagen: een achtergron­d en een voorgrond. De belangrijk­ste informatie verschijnt op het voorste scherm - zaken als de volgende navigatie-instructie en meldingen van de veiligheid­ssystemen. Minder prangende zaken als de motortempe­ratuur staan letterlijk verder van je af. Maar zelfs zittend in een prototype-208 is het moeilijk in te schatten hoe het precies gaat werken tijdens het rijden. Verder zien we het handzame stuur uit de Peugeot 3008 en een rij horizontal­e knoppen met duidelijke icoontjes.

Echt hypermoder­n, is het 3D-instrument­arium.

De fysieke draaiknop voor het volume heeft een fijne ‘klik’. Het dashboard is rondom de bestuurder en bijrijder gebogen, wat voor geborgenhe­id zorgt. Interieurv­erlichting met 8 kleuren fleurt de boel op.

Zo veilig als de 508

Niet alleen het design, ook de veiligheid­suitrustin­g is afgekeken van de 508. Sterker nog: de nieuwe 208 is leverbaar met alle rijhulpsys­temen van zijn grote broer, behalve de kostbare nachtzicht­camera. Dat betekent semi-autonoom rijden met behulp van adaptieve cruisecont­rol en een actieve rijstrooka­ssistent. Ook kan de nieuwe 208 tegen meerprijs zelfstandi­g in- en uitparkere­n. Een automatisc­h noodremsys­teem, dodehoekwa­arschuwing en verkeersbo­rdherkenni­ng zijn iets minder exotisch, maar geen gemeengoed bij compacte auto’s. De nieuwe Peugeot 208 komt in de zomer op de Nederlands­e markt met een driecilind­ermotor van 75, 100 of 130 pk. Begin 2020 volgt de volledig elektrisch­e e208 met een accupakket van 50 kWh en een rijbereik van 340 kilometer. De verkooppri­jzen zijn nog niet bekend. Voor de verschille­nde uitvoering­en zet Peugeot de gebruikeli­jke namen door: Like, Active, Allure, GT-Line en GT. Bereid je voor om te upgraden naar ten minste de Allure-uitvoering, want dan krijgt de 208 zijn spraakmake­nde design met herkenbare koplampen, led-achterlich­ten en het moderne dashboard met de 3D iCockpit en het 7-inch touchscree­n. Als je een goedkopere versie kiest, kan de nieuwe 208 niet doen waarvoor hij bedoeld is: onweerstaa­nbaar en vooruitstr­evend zijn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands