Auto Review

VRIENDENDI­ENST

Citroën bestaat 100 jaar en viert dat met twee concept cars die laten zie hoe mobiliteit gaat veranderen in de vólgende 100 jaar. Dit is het eerste studiemode­l: de Ami One.

- Tekst en foto‘s Bart Smakman

De Ami One is een grappige tweezitter voor in de stad. Steeds vaker ben je daar niet welkom met een auto met een verbrandin­gsmotor, dus is zijn aandrijfli­jn elektrisch en daarmee uitstootvr­ij. Opladen duurt maximaal twee uur. Hoeveel de Ami One gaat kosten, is niet zo relevant. De kruip-door-sluip-door concept car is bedoeld als deelauto en daarvoor betaal je in de regel per minuut. Nou is deel-’auto’ misschien niet het juiste woord, want Citroën beweert dat een rijbewijs niet verplicht is. Iedereen kan simpelweg instappen en wegrijden. Nou heb je in Nederland voor een brommobiel al een bromfietsr­ijbewijs nodig, maar in Frankrijk zijn de regels soepeler. Volgens de ontwerpers van Citroën hoef je bij hen alleen een theorie-examen te halen en mag je vervolgens het centrum van Parijs doorkruise­n.

Vriend

De naam Ami One betekent vriend en is een verwijzing naar de Ami6. Deze olijke gezinsauto uit de jaren zestig en zeventig had een dak dat te ver naar achteren doorliep, waardoor de auto eruitzag alsof hij net 200 km/h had gereden. Dat was onmogelijk, want achter koplampen zo dik als jampotglaz­en lag een tweecilind­ermotortje met 22 pk. De maximum snelheid van de Ami One bedraagt een luttele 45 km/h. Dat schrijft de Franse wetgeving voor dit type voertuig voor en in de stad is 45 km/h hard zat. Een bijkomend voordeel van de lage snelheden is dat de elektromot­or en het accupakket niet zo hard hoeven te werken. De Ami One heeft een actieradiu­s van grofweg 100 kilometer, verdeeld over een heleboel korte ritten.

Setjes van twee

In het autootje zitten ideeën verwerkt die net zo nuchter en praktisch zijn als de 2CV van weleer. Zo ontdek je veel onderdelen in sets van twee. Het oranje paneel op de voorkant zit ook op de achterkant. De portieren zijn eveneens identiek en dus een fractie goedkoper om te produceren. Beide scharniere­n rechts, waardoor ze verschille­nd openslaan: de bestuurder heeft een ‘zelfmoordd­eur’. Je smartphone vormt het ‘brein’ van de Ami One. Dat werkt als volgt: je stapt in, legt je smartphone in het bakje op het instrument­arium en via een spiegelend schermpje ontstaat een head-up display. Met een knop op het stuur bedien je de Ami One-app op je telefoon. Daarin zit het navigaties­ysteem, je muziek en de boordcompu­ter. De cilinder rechts naast het stuur is een bluetooth-luidspreke­r. Als Citroën dit morgen in de C1 toepast, zijn wij content.

Hogedruksp­uit

Bij een deelauto is een schoon interieur niet vanzelfspr­ekend. Daarom heeft de Ami One expres geen afsluitbar­e opbergvakk­en waarin iemand zijn boterham met kaas kan vergeten. Voor de bijrijder zit wel een grote nis waarin je tassen en kleine huisdieren neerzet. De cabine is te kuisen met een hogedruksp­uit. Het ontwerp van de zitting en rugleuning van de stoelen is afgekeken van tuinmeubel­s. Maar in plaats van riet, wordt kunststof gebruikt. Een printer tekent het patroon met vloeibaar kunststof, waarna er een suède-achtige laag overheen wordt gesprenkel­d. Hierdoor voelt de rugleuning zacht aan. De zitting wordt op dezelfde manier gemaakt, met grote openingen waar broodkruim­els doorheen vallen. Op de foto’s zie je echter een normaal stoelkusse­n en dat brengt ons bij het laatste aspect: personalis­atie. Als je een Ami One zou kopen, dan wil je vast niet dat hij lijkt op een deelauto. Daarom kun je de auto in andere kleuren bestellen en het interieur upgraden met dunne en dikke stoelkusse­ns. Maar nu lopen we wel heel erg op de zaken vooruit. De Ami One moet eerst maar eens werkelijkh­eid worden. En wat gaat concept car nummer 2 brengen?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands