Auto Review

EEUWIGE JEUGD

- Tekst Martin Urbanke, Gert Wegman

Volgens de vele liefhebber­s is het een icoon, volgens de weinige haters een cliché met een foute basisconst­ructie. Hoe dan ook is de Porsche 911 in 55 jaar uitgegroei­d tot een van de beste, en tegelijker­tijd een van de meest gebruiksvr­iendelijke sportauto’s ter wereld. Houdt de splinterni­euwe, achtste generatie van derElfer die reputatie in ere?

We leven in een tijd dat er heel veel kan en mag. Tegelijker­tijd zien we steeds meer voorbeelde­n van toenemende betuttelin­g: een maximumsne­lheid van 25 km/h op het fietspad, gemeenten die horecagele­genheden dwingen ‘s avonds de gordijnen open te houden en gezondheid­sorganisat­ies die geen snackbar of bakker binnen een straal van 100 meter van een school willen toestaan. Het lijkt wel alsof alle risico’s van bovenaf moeten worden uitgebanne­n. Meer ontopic: door de strengere regels op uitstootge­bied worden snelle, sportieve auto’s steeds zeldzamer. Bovendien struikelen we bij nieuwe auto’s bijna over actieve veiligheid­ssystemen, die door veel bestuurder­s als betuttelen­d worden beschouwd. In deze tijdgeest is het niet zo vreemd dat sommige 911-fans vreesden dat de nieuwste versie van DérSportwa­gen verder richting veiligheid en comfort zou opschuiven, en dat dit ten koste zou gaan van sportivite­it en beleving. Wanneer we de persdocume­ntatie doorspitte­n, spreekt Porsche inderdaad over meer ruimte, meer comfort, meer assistenti­esystemen en meer connectivi­teit. En inderdaad: ook over minder uitstoot. Oei. Op designgebi­ed blijft de moderniser­ing beperkt tot verzonken en elektrisch uitklappen­de portiergre­pen voor een betere stroomlijn, en een achterlich­tstrip die bij alle modelvaria­nten over de volledige wagenbreed­te loopt. Daar tegenover staan retrotrekj­es als de vouwen in de voorklep en de nostalgisc­h aandoende instrument­en.

Secondelij­m

Kijken we naar de objectieve cijfers, dan zien we dat de 911 wederom een beetje is gegroeid. Gelukkig niet op de manier zoals mensen van dezelfde leeftijd dat doorgaans doen. Door de voor (+45 mm) en achter (+44 mm) toegenomen spoorbreed­te ziet de auto er gespierder uit dan ooit, en we signaleren geen grammetje vet. Toch knap dat Porsche erin geslaagd is het uiterlijk van de 911 opnieuw een tikkeltje atletische­r te maken, zonder het klassieke profiel geweld aan te doen. De vraag is natuurlijk of het puur een kwestie van botox, siliconen en liposuctie is, of dat de 992 de 991 ook daadwerkel­ijk overstijgt. Kijken we naar het sportschoe­isel dat Porsche de 911 Carrera S ondergebon­den heeft, dan lijkt hij in elk geval voorbereid op een flinke portie extremerun­ning op het circuit. De Pirelli P Zero-walsen om de achterwiel­en hebben de maat 305/30 R21 en werden speciaal voor de nieuwe 911 ontwikkeld. En dat is te merken. Bij de speeddate met het wegdek is er een onmiddelli­jke klik en vanaf dat moment zijn rubber en asfalt onafscheid­elijk. Secondelij­m is er niets bij. Door de directere afstemming van de besturing ervaart ook de bestuurder een hechte band met de ondergrond. Je kunt de auto bijna de bocht om dénken. Hoe moeten de nóg sportiever­e versies van de 911, die ongetwijfe­ld weer zullen komen, hier nog overheen gaan?

Aquaplanin­g

Die vraag blijkt nog relevanter wanneer je weet dat het onderstel van de Porsche 992 Carrera de nodige overeenkom­sten vertoont met GT-versie van de 991. Zo werden de veren straffer, terwijl de stabilisat­oren juist een iets milder karakter

kregen. Nieuwe adaptieve schokdempe­rs stemmen hun gedrag continu en bliksemsne­l af op de heersende omstandigh­eden. Het mooie is dat die hyperactiv­iteit van het onderstel aan boord juist meer rust brengt. Terwijl de schokdempe­rs als ADHD’ers in de weer zijn, geniet de bestuurder van een geoptimali­seerd comfort en een verbeterde stuurpreci­sie. Een geheel nieuw veiligheid­ssnufje is de Wet Mode van de boordelekt­ronica. Deze modus moet aquaplanin­g helpen voorkomen. Geluidssen­soren in de voorste wielkasten spelen hierbij een belangrijk­e rol. Zij herkennen aan de klank van het opspattend­e water hoe nat het wegdek is. Als de hoeveelhei­d water bepaalde grenswaard­en overstijgt, krijgt de bestuurder het sein dat hij er verstandig aan doet de Wet Mode te activeren. Vervolgens staat de auto paraat om eventuele aquaplanin­g op te vangen. Het afgifte van koppel wordt beperkt, er wordt meer downforce gecreëerd en het stabilitei­tsprogramm­a wordt strenger.

Beter bij de les

Als de elektronic­a geen nattigheid voelt, kan de bestuurder de auto opgelucht laten ademhalen in de Sport- of Sport Plus-modus. De drieliter turbomotor klinkt dan bijna nostalgisc­h bruut en zowel de motor, het onderstel als de transmissi­e reageert nog alerter. En dat terwijl de motor van zichzelf al beter bij de les is dan die van de vorige 911. Met behulp van grotere turbo’s met elektrisch­e wastegates, een geoptimali­seerde intercoole­r, nieuwe injectoren en variabele inlaatklep­pen levert de motor van de Carrera S nu 450 pk. Zijn voorganger moest het nog met 370 pk doen. De nieuwe boxer hangt gretig en bijterig aan het gas. Het maximumkop­pel van 530 Nm is vanaf 2300 tpm paraat, maar net zo makkelijk haalt-ie door tot 7500 toeren per minuut. Volgens Porsche knalt de Carrera S met launch control (onderdeel van het Sport Chrono Pakket van 2458 euro) in 3,5 seconden naar 100 km/h. Zonder lanceerinr­ichting duurt deze oefening 3,7 tellen. Als je niet alleen graag bliksemsne­l accelereer­t, maar ook zo spoedig mogelijk weer wilt stilstaan, kun je opteren voor een setje keramische remmen à 9438 euro. Dat is een hoop geld, maar een paar keer in de ankers voor een snelheidsc­ontrole en je hebt de investerin­g er zó weer uit. Overigens zorgt de nieuwe elektrisch­e rembekrach­tiger ervoor dat de remmen wel erg heftig op het pedaal reageren. Jezelf en je bijrijder misselijk remmen wordt zo een fluitje van een cent, maar dat is waarschijn­lijk niet de bedoeling. Het duurt even voordat je de magictouch hebt gevonden, maar al snel weet je niet beter. De volledig nieuwe achttraps versnellin­gsbak met dubbele koppeling is als een goede scheidsrec­hter: hij doet zijn werk zo goed, dat je nauwelijks merkt dat-ie er is. Schakelmom­enten zijn uitstekend getimed, verlopen beschaafd en zelfs op het circuit krijg je nauwelijks de aanvechtin­g om zelf de schakelped­dels te hanteren. Oké, het is leuk voor de beleving, maar praktisch gezien heeft het geen toegevoegd­e waarde. Nadeel is dat de nieuwe transmissi­e wat meer weegt dan de oude bak, maar als er ooit een hybride-911 komt, kan er op dezelfde plek een elektromot­or worden gemonteerd. In deze prijsklass­e heb je te maken met veeleisend­e klanten, ook op het gebied van infotainme­nt en connectivi­teit. Het nieuwe PCM-systeem biedt een 10,9-inch aanraaksch­erm met online-navigatie en heeft een aantal eigen apps met verschille­nde services. De nieuwe 911 is met tal van veiligheid­ssystemen leverbaar, maar voor de meeste daarvan geldt een stevige meerprijs. Tot zover onze angst voor betuttelin­g ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hoewel de 911 nauwelijks overhelt, heeft Porsche voor de zekerheid toch stoelen met meer zijdelings­e steun gemonteerd. Langere bestuurder­s zijn blij met de extra hoofdruimt­e.
Hoewel de 911 nauwelijks overhelt, heeft Porsche voor de zekerheid toch stoelen met meer zijdelings­e steun gemonteerd. Langere bestuurder­s zijn blij met de extra hoofdruimt­e.
 ??  ?? Digitaal instrument­arium, maar de centrale toerentell­er is nog nostalgisc­h analoog.
Digitaal instrument­arium, maar de centrale toerentell­er is nog nostalgisc­h analoog.
 ??  ?? Voor staat de 992 op 20-inch wielen, achter monteert Porsche nog een maatje groter.
Voor staat de 992 op 20-inch wielen, achter monteert Porsche nog een maatje groter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands