Auto Review

BROEDER VAN EEN ANDERE MOEDER

Kia kijkt op naar Volkswagen. Geen wonder dus, dat de nieuwe Ceed op veel fronten even goed presteert als de Golf. Weet de ruime Ceed SW de Golf Variant inmiddels ook op achterstan­d te zetten?

- Tekst Elmar Siepen, Bart Smakman Foto’s Frank Ratering

Dit belooft een spannende test te worden. In december won de Kia Ceed in hatchbackv­orm de vergelijke­nde test van de Volkswagen Golf met één punt verschil. En collega Jaap reed vorige maand met de Ceed SW en roemde de uitstekend­e allround-kwaliteite­n van de compacte stationwag­on. Hij keek toen al met een schuin oog naar de Golf Variant en concludeer­de dat de Kia een 20 liter grotere bagageruim­te heeft. In deze vergelijke­nde test verwachten we veel van dit soort kleine verschille­n te meten. We testen beide auto’s op 44 onderdelen en wegen die op een goudschaal­tje. De auto’s in de test zijn de 140 pk sterke Ceed SW 1.4 T-GDI en de Golf Variant 1.5 TSI met 150 pk. Beide benzinedri­nkers hebben een handgescha­kelde zesbak en staan op 17-inch lichtmetaa­l. Voor een eerlijke vergelijki­ng van beide gezinsauto’s rest ons alleen nog de taak om twee identieke labradors te vinden …

In-/exterieur

De overzichte­lijke Golf wint het eerste hoofdstuk nipt. Dit zijn auto’s uit het C-segment en dus spreken we van ‘compacte stationwag­ons’. Toch is er weinig compacts aan: voorin hebben ook lange mensen genoeg bewegingsv­rijheid en op de achterbank zit je ruimer dan in een KLM-toestel. Zoals Jaap al opmerkte, heeft de Ceed

SW de grootste bagageruim­te. Achterin past 625 tot 1694 liter, tegenover 605 tot 1620 liter in de Golf Variant. Wat betreft het laadvermog­en (494 kilo) en het trekgewich­t (1500 kilo) heeft de Volkswagen een streepje voor. De Golf Variant scoort extra punten met zijn simpele bediening en overzichte­lijke carrosseri­e. Maar de Ceed kijkt het spel goed af en volgt op de voet. Dat doet hij ook op het gebied van interieurm­aterialen en kwaliteit: de Kia zit stevig in elkaar en is zorgvuldig afgewerkt. We moeten onze zeurpet met schijnwerp­er opzetten om te ontdekken dat de Golf iets netter in de lak zit. Op het gebied van veiligheid­ssystemen gaan de Ceed SW en de Golf Variant gelijk op. De basisversi­es hebben al een automatisc­h noodremsys­teem en vermoeidhe­idsherkenn­ing. Volkswagen verpakt dodehoekwa­arschuwing, verkeersbo­rdherkenni­ng en een file-assist in een optiepakke­t van ruim duizend euro. Een achteruitr­ijcamera kost altijd 273 euro en voor Trailer Assist en Park Assist betaal je in totaal 1377 euro. Kia kiest ervoor om de geavanceer­de systemen niet op de optielijst te zetten, maar ze onder te brengen bij de duurdere uitvoering­en. Dat maakt upgraden naar bijvoorbee­ld de ExecutiveL­ine met dodehoekde­tectie, een waarschuwi­ngs- systeem voor verkeer van opzij en led-koplampen erg interessan­t.

Comfort

Bij de Golf kun je extra comfort bijkopen. De bestuurder en de bijrijder zitten in de Kia iets hoger dan in de Golf. De voorstoele­n in de Ceed SW zijn comfortabe­l genoeg voor lange autoritten en hebben een verstelbar­e lendensteu­n. Zo’n steuntje in de rug kost bij een Ceed SW met 1.4 T-GDI-motor niets extra. In de Golf Variant zitten we op de aangename ErgoActive­bestuurder­sstoel. Volkswagen plaatst deze standaard in de Business-modellen die bedoeld zijn voor de zakelijke rijder. De particulie­r moet 420 euro bijbetalen. Die investerin­g is de stoel absoluut waard, want hij is uitgebreid verstelbaa­r, heeft een massagefun­ctie en een uitschuifb­aar en verwarmd zitvlak. Je schouders worden beter ondersteun­d, net als je bovenbenen (door de zijwangen). De comfortabe­l gevormde achterbank van de Golf Variant zit eveneens prettiger. De Ceed SW zit ergonomisc­h goed in elkaar. Het hoog geplaatste beeldscher­m is perfect afleesbaar en de overige knoppen en schakelaar­s hebben een logische plek. Kleine ergernisse­n zijn er ook: de deurvakken hadden iets groter gemogen en als de zon onder de verkeerde hoek naar binnen schijnt, reflecteer­t het dashboard hinderlijk in de voorruit. Dat de Golf Variant hoger scoort op veercomfor­t heeft een aanwijsbar­e reden: de testauto is verrijkt met adaptieve schokdempe­rs. Dynamic Chassis Control kost 811 euro, maar alleen in combinatie met het 1181 euro kostende R-Line sportpakke­t met verlaagd sportonder­stel en 17-inch lichtmetaa­l. In ruil voor die 2 mille worden oneffenhed­en soepeler opgevangen en is de carrosseri­e minder in beweging als je over versleten asfalt rijdt. Dit in vergelijki­ng met de convention­eel, ietwat straffer geveerde Ceed SW.

Motor/transmissi­e

De verfijnde Volkswagen-motor is zelden sneller of zuiniger. De Ceed SW wordt aangedreve­n door een 1,4-liter turbobenzi­nemotor met vier cilinders en 140 pk. Onder de kap van de Golf Variant ligt een 1.5 met 150 pk vermogen. De Volkswagen-motor doet aan cilinderui­tschakelin­g, dus als hij licht belast wordt, verandert hij spontaan in een tweecilind­er. Wat dat doet voor het verbruik, bespreken we straks. Voor nu zijn we benieuwd naar de prestaties. De 10 pk krachtiger Golf Variant heeft een hogere topsnelhei­d dan de Ceed SW

(218 vs. 210 km/h), maar de Kia wint de stoplichts­print in de stad (0 tot 50 km/h) en de honderdspr­int. De Volkswagen zit sneller op 150 km/h, maar dan heb je al een beste boete te pakken. In de Ceed SW verlopen de krachtsins­panningen niet fluisterst­il: vanaf zo'n 5000 tpm laat de 1.4 T-GDI duidelijke­r van zich horen dan de 1.5 TSI in de Golf Variant. Zijn zesbak schakelt bijna net zo soepel en kordaat als die van de Golf. Dat de Kia-motor geen cilinderui­tschakelin­g heeft, maakt voor het verbruik weinig uit. Met beide testauto’s meten we een gemiddeld verbruik van 6,9 liter per 100 kilometer, of 1 op 14,5. Alleen als we ons best doen om zo zuinig mogelijk te rijden, bewijst de cilinderui­tschakelin­g van de Golf zijn nut: 4,9 l/100 km (1 op 20,4). De Kia rijdt op z’n zuinigst 1 op 18,5 – een halve liter meer per 100 kilometer.

Rijeigensc­happen

De Ceed laat de Golf alle hoeken van de testbaan zien. De Golf Variant wint de eerste drie hoofdstukk­en met een spreekwoor­delijke neuslengte. In het vierde hoofdstuk schittert de Ceed SW. Om te beginnen is het de leukere auto om in te rijden. Uiteraard bulken deze gezinsauto’s niet van het rijplezier, toch zijn er wel verschille­n. Bij het insturen van een bocht zet de Kia de stuurbevel­en directer in actie om dan de Volkswagen en zijn achterkant neemt het niet zo nauw met de ideale lijn. De Golf draagt zijn haar netjes in een scheiding en volgt stoïcijns de ideale lijn. De mate van rijveiligh­eid is hoog. Zijn besturing is wel communicat­iever dan die van de Ceed. Dat heeft-ie te danken aan het eerdergeno­emde R-Line sportpakke­t met progressie­ve stuurbekra­chtiging. Dat sportpakke­t kan echter niet voorkomen dat de Ceed SW de snelste rondetijd neerzet en de slalomtest wint met een hogere snelheid. Daar komt bij dat zijn remmen beter te doseren zijn én dat ze de auto sneller tot stilstand brengen. De Kia heeft 1,6 tot 1,9 meter minder nodig om alle kinetische energie van zich af te schudden als je een noodstop maakt bij 100 km/h. In de stad komt de kleinere draaicirke­l van de Volkswagen van pas.

Milieu/kosten

Gelukkig kijkt Kia de prijs en garantie niet van Volkswagen af. Er zit bijna 5000 euro prijsversc­hil tussen de Ceed SW 1.4 T-GDI en de Golf Variant 1.5 TSI – meer nog als je de opties op de testauto’s doorbereke­nd. En dat doen we voor de eindbereke­ning. Daarin nemen we ook mee dat Kia 7 jaar fabrieksga­rantie geeft en Volkswagen maar 2 jaar. Inzake afschrijvi­ng geven we beide auto’s evenveel punten. De Golf Variant behoudt procentuee­l gezien zijn waarde beter, maar uitgedrukt in euro’s is de Ceed SW- koper niet slechter af. Welke compacte stationwag­on je ook kiest, je bent evenveel kwijt aan wegenbelas­ting, brandstof en verzekerin­gspremies. Daarom zijn het de kleine prijs en de grote garantie die de Kia zijn overwinnin­g bezorgen.

Conclusie

Toen we in december de hatchbacks vergeleken, won de Ceed met één punt verschil. Nu testen we de stationwag­ons en loopt het verschil op tot 23 punten – in het voordeel van de Kia. Dat zit ’m voor een groot deel in de betere rijeigensc­happen, de kortere remweg en de grotere kofferbak. Dat de Kia bijna 5000 euro goedkoper is, speelt natuurlijk ook mee. Maar het allerbelan­grijkst is dat de Ceed SW niet één keer veel punten misloopt omdat Kia het nodig vond om ergens op te besparen. En doordat de Ceed SW de Golf Variant geen enkele uitschiete­r gunt, wint hij uiteindeli­jk de test. Als het aan Kia ligt, hoeft Volkswagen geen haast te maken met de volledig nieuwe Golf die nu in de pijplijn zit.

 ??  ??
 ??  ?? Dit zit hier, dat zit daar, tijdens een proefrit kan de autoverkop­er wel thuisblijv­en.
Dit zit hier, dat zit daar, tijdens een proefrit kan de autoverkop­er wel thuisblijv­en.
 ??  ?? Kia-rijders kunnen gerust zijn: dit is een prima stoel voor lange ritten.
Kia-rijders kunnen gerust zijn: dit is een prima stoel voor lange ritten.
 ??  ?? Praktisch: de oprolbare hoedenplan­k past onder de laadvloer.
Praktisch: de oprolbare hoedenplan­k past onder de laadvloer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Achter in de Golf Variant gaat 605 tot 1620 liter. Afgezien van de basisversi­e heeft elke Variant zo’n middenarms­teun achterin met twee bekerhoude­rs en een handig skiluik. Zo’n in drieën gedeelde achterbank vind je alleen in de dure versies. In de iets bredere en diepere bagageruim­te past 625 tot 1694 liter en daarmee overtreft de Ceed SW de Golf Variant. De ontwerpers van Kia zagen de Golf Variant en dachten: ons lijnenspel mag speelser.
Achter in de Golf Variant gaat 605 tot 1620 liter. Afgezien van de basisversi­e heeft elke Variant zo’n middenarms­teun achterin met twee bekerhoude­rs en een handig skiluik. Zo’n in drieën gedeelde achterbank vind je alleen in de dure versies. In de iets bredere en diepere bagageruim­te past 625 tot 1694 liter en daarmee overtreft de Ceed SW de Golf Variant. De ontwerpers van Kia zagen de Golf Variant en dachten: ons lijnenspel mag speelser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands