Auto Review

DE MOKER SLOOPKOGEL

De BMW M5 toont zijn spierballe­n, de Nissan GT-R Nismo gaat de uitdaging aan. Locatie: de Nürburgrin­g. Welke auto is het snelst? De stopwatch geeft uitsluitse­l.

- Tekst Paul Englert, Igor Stuifzand Foto’s Zbigniew Mazar, Aleksander Perkovic

De BMW M5 lust Ferrari’s, McLarens, Lamborghin­i’s en Porsches voor z'n ontbijt. Maar verteert hij ook een Nissan?

Een hele horde straatlega­le racers kronkelt door de heuvels. Motoren worden hoog in de toeren gejaagd. Er zitten auto’s tussen met steigerend­e paarden in het logo, auto’s met vleugeldeu­ren, krappe kuipstoele­n en grote spoilers. In hun spoor volgt een braaf uitziende zakensedan. Nou ja, volgen - het is eerder dat hij de meute voor zich uit jaagt. Nadat hij de tragere deelnemers is gepasseerd, snuffelt hij aan diffusors van de vaartmaker­s. De BMW M5 eet Ferrari’s, McLarens, Lamborghin­i’s en Porsches als ontbijt.

Vernederin­g

Dat was in het voorjaar van 2018, toen we met een M5 op een middag na een drukke deadline richting Nordschlei­fe afreisden. We legden wat contanten neer voor een toegangsti­cket en rolden de 20,8 kilometer lange autoroller­coaster op. Zelden hebben we zoveel pret gehad als op die middag: verslagen door een keurige zakensedan, dropen de snelle jongens met hun exotische spul vernederd af. Terwijl we iedereen uitzwaaide­n, ontstond het idee van deze tracktest. Waartoe zou de M5 in staat zijn als we hem op het Grand Prix-circuit van de Nürburgrin­g naar de scherpste rondetijde­n lieten jagen? Vanzelfspr­ekend moest er nog wel een serieuze opponent voor de M5 worden opgesnord. Een krachtige sedan van Mercedes-AMG lag voor de hand, maar daar zou de 600 pk sterke, vierwielaa­ngedreven M5 waarschijn­lijk direct gehakt van maken. Maar wat te denken van de Nissan GT-R Nismo? Ook al is het een tweedeurs coupé en beschikt hij over een motor met twee cilinders minder, voorzien van allerlei carbon plaatdelen en geschoeid op plakkerige semi-slicks, is hij gemáákt voor het circuit. Sterker nog: hij is er geboren. Als je de auto beter bekijkt en de motortechn­iek, het onderstel en de uitgekiend­e manier waarop de luchtstroo­m over het plaatwerk wordt gestuurd minutieus onderzoekt, dan lijkt de GT-R eerder op een

precisiewa­pen dan op een sportwagen. Maar inmiddels begint de GT-R wel op leeftijd te raken. De huidige generatie gaat alweer tien jaar mee. Weet hij zich op het circuit nog te handhaven, naast de M5?

Hulpeloos gehark

De eerste krachtmeti­ng vindt plaats op de weegschaal. We noteren 1919 kilo voor de M5, waarvan 55 procent op de voorwielen leunt. Daar zet de GT-R een gewicht van 1753 kilo tegenover. Moet de BMW zijn meerdere nu al erkennen in de Nissan? Laten we geen voorbarige conclusies trekken, we hebben immers nog geen meter gereden. Om de techniek op bedrijfste­mperatuur te krijgen, beginnen we de dynamische test met de remproef. Met koude remschijve­n staat de M5 bij 31,5 meter stil, de GT-R schuift 10 centimeter verder door. Maar als het frictiemat­eriaal is opgewarmd, speelt de BMW zijn troefkaart uit. De carbonkera­mische remschijve­n (9396 euro), zetten hem in ruim 30 meter stil. Met zijn schijven van geperforee­rd staal, zet de Nissan daar 31,0 meter tegenover. In feite ook een geweldig resultaat. Dan moet de BMW op de sprint wel door de mand vallen, is ons vermoeden. De verschille­n blijken echter verwaarloo­sbaar: zowel bij 100 km/h als bij 150 km/h heeft de Nissan een voor- sprong van een tiende seconde (3,0 tegenover 3,1), bij 200 km/h staat de stopwatch in beide gevallen op 10,3 seconden. Krijgt de M5 dan klop op de slalom? Yes, hier is de Nissan inderdaad de snellere auto. Zigzaggend over een afstand van 180 meter, neemt hij precies een tiende van een tel voorsprong. Dat is 0,8 km/h verschil - kruipsnelh­eid. Gezien de uitgekiend­e wielgeomet­rie, met 2 graden negatieve wielvlucht (camber) en negatief naspoor (caster) voor een snellere stuurreact­ie, alsmede de haast profielloz­e semi-slicks waarop de GT-R Nismo staat, verdient de BMW eigenlijk het grootste compliment. Het is knap dat hij zo dicht in de buurt blijft van de afgetraind­e Nissan. Leuk en aardig natuurlijk, al die Spielerei van de Nissan, maar in de regen heb je er niks aan. Dan harken de Dunlops SP Sport Maxx (adempauze) GT600 DSST CTT hulpeloos naar houvast. Ze kosten bijna 400 euro per stuk. De Pirelli’s P Zero waarop de BMW M5 staat - en die speciaal voor de auto zijn ontwikkeld - hebben uiteraard ook een zeer sportief karakter en hebben op droog asfalt geen enkel gebrek aan grip, maar ook op nat weten ze de boel in het gareel te houden. Maar genoeg over de banden. Ze zijn op de juiste spanning gebracht en het circuit ligt er droog bij. Het meetwerk kan beginnen.

In je knuisten

De BMW trapt af. Het DSC (ESP) is uitgeschak­eld, het Sport Plus-programma gaat aan en de aandrijvin­g gaat op 4WD Sport. Vanuit de middenstan­d reageert de besturing van de M5 zeer fijngevoel­ig en direct, zonder nerveus te worden. Ook de remmen zijn fantastisc­h. Ze hebben niet alleen een krachtige vertraging, maar leveren die keer op keer met een standvasti­ge pedaaldruk. De auto weegt 1,9 ton, maar lijkt zeker de helft van dat gewicht af te schudden wanneer we hem tot het uiterste tergen. In krappe bochten blijft onderstuur achterwege, en door met het gaspedaal te spelen, laten we de auto scherper de bocht in draaien. Over de achttraps automaat kunnen we kort zijn: die is voorbeeldi­g. Op elk ogenblik kiest hij de juiste versnellin­g. Vanaf de apex gaat het volgas naar de buitenste kerbstone. Je voelt de vierwielaa­ndrijving jongleren met het vermogen. Tussen de 1800 en 5600 tpm brengt de motor zijn maximum koppel van 750 Nm over op de transmissi­e. Dat is een hele lading, maar je hoeft niet bang te zijn dat de auto je naar de keel vliegt. Af en toe breekt de achterkant even uit, maar hij laat zich gemakkelij­k opvangen met wat tegenstuur. Als je dit kunstje eenmaal onder de knie hebt, drift je de M5 tot op de centimeter nauwkeurig langs de grasrand. De BMW M5 noteert een rondetijd van 1:37,7 minuten. In de Nissan GT-R Nismo ziet de wereld er heel anders uit. De hoge zithouding komt het contactgev­oel met de auto niet ten goede, maar de rest van je omgeving is puur doelmatig. Het stuur staat precies onder de juiste hoek, de toerentell­er zit in het midden, je hebt onbelemmer­d zicht op alles wat er voor een snelle rondetijd toe doet. Al zolang we de GT-R kennen, is het een auto waarvoor je de mouwen moet opstropen. Je loodst ‘m niet met afgemeten polsbewegi­ngen door de bocht, je moet het met ruw alcantara beklede sportstuur­tje stevig in je knuisten klemmen. Anders mis je de apex met meters en kun je een snelle exit wel op je buik schrijven. Het heeft geen enkele zin om het gas vloeiend te doseren, bij het insturen van de bocht kun je veel beter gebruikmak­en van de hele kerbstone. Ook al springt de auto even de lucht in en verliezen de binnenste wielen dan het contact met het asfalt, je moet beslist niet gaan zitten lummelen. Op het gas blijven stampen, de krachten van de hels krijsende V6 met race-turbo’s op de vier aangedreve­n wielen niet onderbreke­n, hem stevig in zijn nekvel blijven vasthouden, de transmissi­e met dubbele koppeling razend snel opschakele­n. Terwijl je de auto over het circuit smijt, hoef je heus niet te vrezen voor de techniek. Zo wil de Nissan GT-R Nismo het liefst behandeld worden. Het resultaat: 1:34,6 minuten. Alsjeblief­t.

 ??  ??
 ??  ?? Het dashboard van de M5 is functionee­l, heeft een logische bediening en is mooi afgewerkt.
Het dashboard van de M5 is functionee­l, heeft een logische bediening en is mooi afgewerkt.
 ??  ??
 ??  ?? Ook hier 'gouwe klauwen', maar de remschijve­n zijn van geperforee­rd staal.
Ook hier 'gouwe klauwen', maar de remschijve­n zijn van geperforee­rd staal.
 ??  ?? De 3,8-liter V6 wordt beademd door twee turbo’s. Over de technologi­e kun je een boek schrijven.
De 3,8-liter V6 wordt beademd door twee turbo’s. Over de technologi­e kun je een boek schrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands