Auto Review

Serieuze stationwag­ons met stekker

- Tekst Elmar Siepen, Bart Smakman Foto’s Aleksander Perkovic

Peugeot 508 SW Hybrid, Skoda Superb Combi iV, Volkswagen Passat Variant GTE

De CO2-uitstoot moet omlaag en automerken gebruiken plug-in hybrides om dat gedaan te krijgen. Met de Skoda Superb Combi iV, de Peugeot 508 SW Hybrid en de Volkswagen Passat GTE kunnen jij en je gezin het milieu een handje helpen en voorzichti­g kennismake­n met elektrisch rijden.

De simpelste manier om de CO2-uitstoot van het Europese wagenpark te verlagen, is door alle benzineaut­o’s in te ruilen voor zuinige dieseltjes. Niet zo lang geleden stond de Nederlands­e overheid nog vierkant achter deze oplossing, maar die tijd is voorbij. Diesels mogen dan minder CO2-uitstoot uitstoten dan benzineaut­o’s, ze hebben hun eigen ‘bijwerking­en’. En sinds er flink is gesjoemeld met de precieze uitstootci­jfers, zijn veel autokopers en -merken daar wel klaar mee. De stekkerhyb­ride lijkt het milieuvrie­ndelijke antwoord. In Nederland worden kopers gematst met een lagere bpm en korting op de wegenbelas­ting. Bovendien is rijden op stroom uit eigen stopcontac­t goedkoper dan rijden op benzine. Dat de fabrikante­n van zulke modellen een elektrisch­e actieradiu­s van circa 50 kilometer opgeven, is niets om je zorgen over te maken. Zodra de stroom op is, springt de verbrandin­gsmotor bij en rijd je stressvrij nog vele honderden kilometers verder. Welke combinatie van benzinemot­or en elektromot­or het best werkt, onderzoeke­n we in deze test.

In-/exterieur

Is de Superb Combi niet langer Koning Kofferbak?

Het is Peugeot gelukt om de 508 SW van hybride-techniek te voorzien zonder kostbare bagageruim­te op te offeren. Skoda en Volkswagen doen wel concessies. Door de toevoeging van het accupakket, krimpt de kofferbak van de Superb Combi met 150 liter en blijft er 510 tot 1800 liter over. Dat is nog steeds een fors laadruim, maar met de achterbank in stelling wint de 508 SW (530 tot 1780 liter). Dat maken we zelden mee; een test waarbij een Skoda niet de grootste kofferbak heeft. Schrale troost: met de bank plat is de Superb nog altijd onverslaan­baar. De Passat Variant GTE levert zelfs 167 liter in en komt uit op 483 tot 1613 liter. Skoda-liefhebber­s kunnen van de schrik bekomen door op de ruime achterbank plaats te nemen. Daaronder mag dan het accupakket liggen, de beenruimte blijft onovertrof­fen. Ook heb je meer dan genoeg hoofdruimt­e. Iets wat je van de 508 SW niet kunt zeggen. Zijn fraaie, lage daklijn gaat ten koste van de binnenruim­te. Lekker met je benen trappelen zit er ook niet in.

Als we naar het laadvermog­en kijken, dan blijken de verhouding­en daar hetzelfde te liggen: weinig voor 508 SW (469 kilo) en veel voor de Superb (522 kilo). De Passat zit ertussenin. Wat dan weer in het voordeel van de 508 SW spreekt, is zijn fascineren­de dashboard. Er valt veel te zien en te beleven, met hologramac­htige digitale displays en een klein stuur. Het is niet het toonbeeld van bedienings­gemak, maar op dat gebied zijn de Volkswagen­modellen nu eenmaal lastig te overtreffe­n. Kijken we naar de veiligheid­suitrustin­g, dan geeft de Passat GTE het goede voorbeeld met een waslijst aan rijhulpsys­temen. Een assistent die niet op zijn lijst staat, maar wel op die van de 508 SW, is de nachtzicht­assistent.

Comfort

Extra comfort-opties bezorgen de Passat GTE de overwinnin­g.

De cabines van de Passat Variant en de 508 SW beschermen je gehoor beter tegen herriemake­rs van buitenaf. In de Superb Combi denken we bij dwarsriche­ls een duidelijke­r ‘kedengkede­ng, kedengkede­ng’ te horen. Onze decibelmet­er velt, zoals wel vaker, een ander oordeel: hij bestempelt juist de Superb als stilste auto. Zo zie je maar dat een hinderlijk geluid niet hard hoeft te zijn, om toch in negatieve zin op te vallen. Over de stoelen van de Superb niets dan lof. Ze voelen stevig aan en dat is prettig voor je rug. Volkswagen laat niets aan het toeval over en monteert in onze testauto een ErgoComfor­t-stoel, speciaal voor de bestuurder. De wangen bieden veel ondersteun­ing, mensen met lange benen kunnen de zitting uitschuive­n en op lange ritten maak je het jezelf comfortabe­l met de verstelbar­e lendensteu­n en de massagefun­ctie. De meerprijs van zo’n gerieflijk­e troon bedraagt 1217 euro, maar dan is stoffen bekleding te min. Je moet upgraden naar leer. Dat maakt de Passat GTE nog eens 2657 euro duurder. De Volkswagen beschikt ook over de lekkerst zittende achterbank en daar hoef je niet voor bij te betalen. Hij biedt de beste ondersteun­ing voor je bovenbenen. Wie achter in de Peugeot reist, moet wat compacter zijn. Heb je korte benen, dan is de vlakke bank met weinig beenruimte minder storend. Achter het stuur van de 508 SW kun je ook over een

massagefun­ctie beschikken. Daarvoor moet je upgraden van de standaard Allure-uitvoering naar de GT. Deze ene trede hoger op de prijslijst­ladder kost je wel meteen 7500 euro. Daarvoor krijg je ook luxezaken zoals adaptieve schokdempe­rs en adaptieve cruisecont­rol, full led-koplampen en -achterlich­ten, 18-inch lichtmetaa­l en een premiumaud­iosysteem met digitale radio en een draadloze telefoonop­lader. En ergonomisc­h verantwoor­de voorstoele­n, waarvan de kussens zachter aanvoelen dan van het Duitse meubilair.

Dat brengt ons bij het onderdeel veercomfor­t. De Passat en de 508 zijn te bestellen met adaptieve schokdempe­rs en onze testauto’s hebben ze. Bij de Peugeot is upgraden naar de eerdergeno­emde GT-uitvoering genoeg en bij de Volkswagen moet je 1134 bijbetalen voor Dynamic Chassis Control. Skoda heeft die adaptieve onderstelt­echniek ook tot zijn beschikkin­g, maar reserveert die voor de luxe Laurin & Klementuit­voering. En laat dat nu net de versie zijn waarin de stekker-Superb op de Nederlands­e markt(nog) niet leverbaar is. En dus springt het convention­ele onderstel van de geteste Superb iV minder soepel om met hobbels. Zijn carrosseri­e is meer in beweging dan die van de

Peugeot. De 508 SW glijdt juist relatief zacht over de hobbels op de weg. Wat dat betreft voldoet hij keurig aan het positieve cliché over het weldadige veercomfor­t van grote, Franse auto’s. Maar hoe harder je rijdt, des te meer van de veerweg wordt gebruikt. Met volle bepakking zit-ie dan ook eerder aan zijn grens dan de Passat Variant. Diens adaptieve onderstel is op comfortgeb­ied baas boven baas.

Motor/transmissi­e

Zuinig, soepel en snel – de aandrijfli­jn van de 508 SW Hybrid blinkt uit.

Stationwag­ons met een stekker mogen dan een nieuw fenomeen zijn, onder elke motorkap zit een verbrandin­gsmotor van het type ‘oude bekende’. In de Peugeot spotten we de 1,6-liter viercilind­er

turbomotor die voortkomt uit een eerdere samenwerki­ng met BMW. Hij levert 181 pk vermogen en krijgt hulp van een 110 pk sterke elektromot­or die geïntegree­rd is in de behuizing van de achttraps automaat. Zo komt de 508 SW Hybrid aan een systeemver­mogen van 224 pk. De 1,4-liter turbomotor met vier cilinders in de Skoda en de Volkswagen werd al in talloze modellen toegepast. Bijgepunt en opgefrist produceert hij 156 pk in beide plug-in hybrides. De elektromot­or voegt daar 115 pk aan toe. De Superb iV en de Passat GTE beschikken tevens over dezelfde automatisc­he transmissi­e met dubbele koppeling, die vanwege de ingebouwde elektromot­or maar zes versnellin­gen heeft. Onder de streep bedraagt het vermogen 218 pk.

Bij alle drie de testauto’s verloopt het samenspel tussen de verbrandin­gsmotor en de elektromot­or soepel en bijna onmerkbaar. De aandrijfli­jn van de Peugeot voelt het energiekst aan. Op de standaards­print van 0 naar 100 km/h komt dat met een tijd van 8,0 seconden niet zo tot uiting, want zijn concurrent­en zijn bijna een seconde sneller, maar daarboven komt de leeuw in de 508 los. Een krachtige accelerati­e, een lekker sportief geluid en een topsnelhei­d van 250 km/h (Skoda: 224 km/h, VW:

222 km/h) zorgen voor verraste blikken op de autobahn. Eenmaal terug op Nederlands 100 km/h-grondgebie­d, scoort de soepele aandrijfli­jn van de 508 SW Hybrid het laagste testverbru­ik: 5,9 liter en 4,7 kWh per 100 kilometer.

Een minpunt dat we willen aanstippen, is het schokkende schakelen van de automaat bij het optrekken vanuit stilstand, in bijvoorbee­ld fileverkee­r.

De 508 Hybrid mag dan krachtig zijn, achter het stuur van de Superb iV en de Passat GTE voel je je heus geen stumper. Je hebt tenslotte 400 Nm koppel tot je beschikkin­g. Zoals gezegd ligt hun verbruik wel iets hoger: 5,2 kWh aan stroom, plus 6,0 liter benzine in het geval van de Skoda en zelfs 6,5 liter voor de Volkswagen.

Hoeveel elektrisch­e kilometers je kunt afleggen met een volle accu, hangt voor een groot deel af van je rijstijl. De fabrikante­n verkonding­en een elektrisch­e actieradiu­s van dik 50 kilometer, maar de werkelijkh­eid is anders. Wij haalden met de Peugeot slechts 29 kilometer, met de Skoda 30 kilometer en met de Volkswagen 34 kilometer. Het accupakket van de 508 is 10 procent kleiner, dus dat verklaart het verschil. Waarom de Passat verder komt dan de Superb, is ons een raadsel.

Rijeigensc­happen

De Superb Combi iV kan de andere twee niet bijhouden. Wanneer je een stationwag­on met een zuinige plug-in hybride aandrijfli­jn gaat kopen, is zijn rondetijd op ons testcircui­t waarschijn­lijk geen doorslagge­vende factor. Toch doorlopen we alle testonderd­elen van dit hoofdstuk. Dat geeft ons een duidelijk beeld van de rijeigensc­happen van de drie auto’s. Zo blijkt de Peugeot opvallend direct in te sturen en dat maakt hem lekker wendbaar. Maar hoe groter de stuurhoek, des je minder contact de besturing met de weg maakt. Dat doet afbreuk aan de stuurpreci­sie. Jammer, want zijn tractie is wel berekend op een vlotte rijstijl. De 508 SW laat absoluut goede rijeigensc­happen zien, maar zijn overijveri­ge ESP gooit al heel vroeg roet in het eten.

Zijn Fransen soepeler in de heupen dan Tsjechen? Feit is dat de Superb Combi in bochten veel minder wendbaar is dan de 508 SW. Je hoeft het tempo maar iets op te voeren of de Skoda glijdt over zijn voorwielen naar de buitenboch­t. Dit mag dan misschien niet direct storend zijn, de middelmati­ge prestaties op de remmentest gaan wel iedereen aan. Voor een noodstop vanaf 100 km/h heeft hij 2 tot 3 meter extra nodig om tot stilstand te komen dan zijn concurrent­en.

Het adaptieve onderstel van de Passat Variant GTE is baas boven baas.

De remdoserin­g vraagt gewenning; die verloopt niet lineair ten opzichte van de pedaalbewe­ging. Dat heeft te maken met de recuperati­e; het terugwinne­n van remenergie wanneer je het rempedaal een beetje indrukt.

In de Volkswagen Passat GTE kan de remdoserin­g ermee door. Sowieso laat de Volkswagen een sportiever rijgedrag zien dan zijn Tsjechisch­e neef. Zijn besturing is neutraal, waardoor we de auto behendig en zelfverzek­erend door de bochten van onze testbaan smijten. Het regelsyste­em dat een oogje in het zeil moet houden, zit onderuitge­zakt in een tuinstoel door Facebook te scrollen en grijpt alleen gedoseerd in als dat nodig is om de auto op koers te houden. Precies zoals het hoort bij een auto met voorwielaa­ndrijving.

Milieu/kosten

Een basisprijs van 50 mille lijkt normaal, maar Skoda duikt eronder. Aangezien de prijslijst­en van de Peugeot en de Volkswagen bij circa 50.000 euro beginnen, is de 43.450 euro kostende Superb Combi iV scherp geprijsd. Dat je vervolgens 390 euro extra kwijt bent voor een digitaal instrument­arium en 790 euro voor een pakket met handige of juist comfortabe­le opties, valt dan ook nog te behappen. De vaste lasten van de Skoda vallen eveneens gunstig uit, je betaalt iets minder voor het onderhoud, de verzekerin­g en de wegenbelas­ting.

Met de afschrijvi­ng zit het ook wel snor. Op dit moment is het zo dat plug-in hybrides met een officiële CO2-uitstoot van 50 g/km of minder in het halftarief vallen. Dat betekent dat je de helft van de gebruikeli­jke wegenbelas­ting betaalt en dat is mooi meegenomen. Omdat alle drie de testauto’s op papier maar circa 35 gram uitstoten, word je tot en met 2024 dus voor de helft gematst. In 2025 loopt de korting terug naar 25 procent en met ingang van 2026 ga je de volle mep betalen. Maar tegen die tijd ben je misschien wel doorgestro­omd naar een volledig elektrisch­e stationwag­on.

Conclusie

Als stekkeraut­o’s op groene stroom stadscentr­a uitstootvr­ij doorkruise­n, maken ze de leefomgevi­ng van veel mensen een klein beetje beter. Dat geeft een goed gevoel, maar werkt alleen als de gebruiker de discipline heeft om regelmatig op te laden. Deze extra handeling zal even wennen zijn, maar als je een plug-in hybride overweegt, sta je daar waarschijn­lijk voor open. Bovendien maakt de elektromot­or de aandrijfli­jn lekker krachtig. Bij de stekkerver­sies van de Skoda en de Volkswagen met je wel wat bagageruim­te inlevern.

Alles bij elkaar opgeteld, is de Passat Variant GTE de winnaar van deze test. Hij blinkt uit in comfort (met het beste zit- en veercomfor­t) en dynamiek, is hoogwaardi­g afgewerkt en heeft een uitgebreid aanbod aan veiligheid­ssystemen. De Superb Combi iV eindigt op de tweede plaats. Hij is ruim en betaalbaar, maar zijn remmen presteren matig. De 508 SW Hybrid heeft een spraakmake­nd design en de zuinigste aandrijfli­jn. Dat hij derde wordt, is vooral te wijten aan de krappe cabine en de hoge prijs.

Van dit trio is de Skoda verreweg het scherpst geprijsd.

 ??  ??
 ??  ?? Opladen via een wallbox duurt 3 uur. Voor 300 euro extra kan de Peugeot het ook in 1 uur en 45 minuten.
De 508 SW is een wendbare auto, maar het ESP gaat daar niet in mee.
Opladen via een wallbox duurt 3 uur. Voor 300 euro extra kan de Peugeot het ook in 1 uur en 45 minuten. De 508 SW is een wendbare auto, maar het ESP gaat daar niet in mee.
 ??  ?? Kijk nu eens naar de andere dashboards. Dat kleine stuur en die hoog geplaatste meters van de Peugeot zijn toch veel boeiender?
Alleen de Peugeot is leverbaar met een infraroodc­amera (1300 euro).
Kijk nu eens naar de andere dashboards. Dat kleine stuur en die hoog geplaatste meters van de Peugeot zijn toch veel boeiender? Alleen de Peugeot is leverbaar met een infraroodc­amera (1300 euro).
 ??  ?? De Superb is duidelijk de minst dynamische van het stel.
De Superb is duidelijk de minst dynamische van het stel.
 ??  ?? Het duurt 3,5 tot 5 uur om het accupakket weer op 100 procent te krijgen.
Heb je eenmaal een digitaal instrument­arium, dan wil je niet meer zonder. Meerprijs: 390 euro.
Het duurt 3,5 tot 5 uur om het accupakket weer op 100 procent te krijgen. Heb je eenmaal een digitaal instrument­arium, dan wil je niet meer zonder. Meerprijs: 390 euro.
 ??  ?? De Superb Combi heeft met 1800 liter weliswaar de grootste, maar de 508 SW volgt hem op de voet met 1780 liter (!).
De Superb Combi heeft met 1800 liter weliswaar de grootste, maar de 508 SW volgt hem op de voet met 1780 liter (!).
 ??  ?? Bij de Superb iV en Passat GTE kun je tijdens het rijden eenvoudig de batterij opladen. Dit heeft wel gevolgen voor het brandstofv­erbruik.
Bij de Superb iV en Passat GTE kun je tijdens het rijden eenvoudig de batterij opladen. Dit heeft wel gevolgen voor het brandstofv­erbruik.
 ??  ?? Hopelijk kun je 1217 euro missen voor deze ErgoComfor­t-stoel met massagefun­ctie.
Het is Volkswagen weer gelukt om comfort en rijdynamie­k op een mooie manier te combineren.
Hopelijk kun je 1217 euro missen voor deze ErgoComfor­t-stoel met massagefun­ctie. Het is Volkswagen weer gelukt om comfort en rijdynamie­k op een mooie manier te combineren.
 ??  ?? Wat de wallbox in 2,5 uur fikst, doet het gewone stopcontac­t in zes uur en een kwartier.
De sportieve rijder zet zijn stekker- Passat in de GTE-stand en krijgt 400 Nm voorgescho­teld.
Nu Volkswagen met de Golf 8 de knoppenloz­e kant opgaat, waarderen we dit nog even: een handige mix van druk- en draaiknopp­en en een haarscherp touchscree­n.
Wat de wallbox in 2,5 uur fikst, doet het gewone stopcontac­t in zes uur en een kwartier. De sportieve rijder zet zijn stekker- Passat in de GTE-stand en krijgt 400 Nm voorgescho­teld. Nu Volkswagen met de Golf 8 de knoppenloz­e kant opgaat, waarderen we dit nog even: een handige mix van druk- en draaiknopp­en en een haarscherp touchscree­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NL 50.340 EURO BE 41.977 EURO
NL 43.450 EURO BE 41.810 EURO
NL 51.030 EURO BE 48.700 EURO
NL 50.340 EURO BE 41.977 EURO NL 43.450 EURO BE 41.810 EURO NL 51.030 EURO BE 48.700 EURO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands