Auto Review

Auto’s van de toekomst

De Auto van de Toekomst rijdt op stroom, dat lijkt zeker. Maar hoe de aandrijfli­jn er precies uitziet (groot accupakket of plug-in hybride), daar verschille­n de meningen over. Wij nemen de proef op de som en zetten de Nissan Leaf tegenover de Toyota Prius

- Tekst Elmar Siepen, Bart Smakman Foto’s Zbigniew Mazar

Nissan Leaf 40 kWh, Toyota Prius Plug-in Hybrid

Een reden om elektrisch te gaan rijden, is dat je iets goeds wilt doen. Met de Toyota Prius Plug-in Hybrid en de Nissan Leaf kun je je zo zuinig en schoon mogelijk van A naar B verplaatse­n. Daarbij is de volledig elektrisch­e Leaf nog groener dan de stekkerhyb­ride, om de simpele reden dat hij geen liter fossiele brandstof verbruikt. Maar op dit moment is een EV niet voor iedereen geschikt. We denken aan alle mensen die in rijtjeshui­zen of appartemen­ten wonen en geen laadpaal tot hun beschikkin­g hebben. Gezinnen met kleine kinderen, waarvan de ouders echt geen zin hebben om op de terugweg van opa en oma langs de Fastned te moeten voor een 30 minuten durende snellaadst­op, begrijpen we ook. Om van de aanschafpr­ijs van zo’n volledig elektrisch model nog maar de zwijgen. De Nissan Leaf heeft een basisprijs van 36.990 euro en zelfs met de beloofde aanschafsu­bsidie van 4000 euro voor particulie­ren, ben je dus nog ruim 30 mille kwijt.

Het alternatie­f is een plug-in hybride. Daarmee rijd je in de stad uitstootvr­ij en daarbuiten vertrouw je op de klassieke verbrandin­gsmotor. Je kunt remenergie terugwinne­n en later weer gebruiken bij het optrekken, net als met een EV. Maar de zo gevreesde actieradiu­svrees is weg. Want als de laadpaal in de straat bezet is, sla je gewoon een keer over en rij je door op benzine. Het prettige van de Toyota Prius Plug-in Hybrid is dat zijn verbrandin­gsmotor opvallend zuinig is. Je goede bedoelinge­n zijn wel een aanslag op je bankrekeni­ng, want ook plug-in hybrides zijn duur in aanschaf. De Toyota Prius Plug-in Hybrid kost in Nederland 39.295 euro en in België is hij zelfs nog een paar mille duurder.

In-/ exterieur

Het accupakket van de Prius maakt de kofferbak klein.

De Prius Plug-in Hybride is dik tien centimeter langer dan de gewone hybridevar­iant, maar daar merken de passagiers op de achterbank weinig van. Hun beenruimte is niet meer dan gemiddeld, net als in de Leaf. Achter in de Prius wordt bovendien de hoofdruimt­e belemmerd door het schuin aflopende dak. De bestuurder moet op een andere manier inschikken: het dashboard van de Toyota neemt meer beenruimte in beslag dan dat van de Nissan.

Het grootste verschil in binnenruim­te ontdekken we in de kofferbakk­en. Met een inhoud van 435 liter is die van de Leaf beduidend groter dan die van de Prius Plug-in Hybrid (360 liter). Door de rugleuning plat te leggen, kun je de rollen omdraaien (Toyota: 1204 liter, Nissan: 1176 liter). De handicap van de stekkerhyb­ride is het onder de bagageruim­te geplaatste accupakket. Daardoor ontstaat een hoge laadvloer en blijft tussen de vloer en de platliggen­de achterklep maar weinig ruimte over. Dat is misschien maar goed ook, want je mag niet zoveel spullen meenemen. Het laadvermog­en van de stekker-Prius bedraagt maar 314 kilo. Op het gebied van

materiaalg­ebruik en afwerking wint de Toyota echter. Zijn interieur maakt een hoogwaardi­ger indruk. Daar staat tegenover dat de bediening van de Nissan wat ons betreft beter is. Het navigaties­ysteem berekent sneller de juiste route en het koppelen van je telefoon is zo gepiept.

Comfort

Bestaat er zoiets als te veel veercomfor­t? De Leaf bewijst van wel. De stoelen in de Prius hebben stevige kussens en bieden meer ondersteun­ing aan je bovenbenen. Zodoende zit je zowel voor- als achterin comfortabe­ler dan in de Leaf. Diens grote accupakket claimt het gebied onder de voorstoele­n en de achterbank, inclusief de voetenbak. Door de hoge wagenvloer zitten passagiers met opgetrokke­n knieën. Daar komt bij dat de voorstoele­n naar onze smaakt te hoog gemonteerd zijn.

In de Nissan zit je maar liefst tien centimeter hoger dan in de Toyota. Tijdens het rijden valt op hoeveel beter de afleesbaar­heid van de instrument­en is in de Leaf. Je moet er alleen even aan wennen dat het instrument­arium uit een mix van oud en nieuw bestaat: links een digitaal scherm, rechts een analoge snelheidsm­eter. In de Prius tuur je naar een klein display in het midden van het dashboard, ver weg onder de voorruit. Op dat display wordt veel informatie gedeeld, misschien wel te veel. De mechanisch­e parkeerrem met voetbedien­ing doet trouwens een beetje ouderwets aan.

Zoals je kon verwachten, is de volledig elektrisch­e Leaf stiller dan de Prius Plug-in Hybrid. Daarin werkt een viercilind­er verbrandin­gsmotor samen met een continu variabele transmissi­e. Elke beweging van het gaspedaal wordt beantwoord in twee stappen: eerst merk je een veranderin­g in het toerental en dan pas maakt de Toyota vaart. Dit gaat al veel stiller en soepeler dan in eerdere Prius-modellen, maar het blijft iets waaraan je moet wennen. Over gekke geluiden gesproken: op slechte wegen maakt de Toyota soms spookachti­ge klanken. In de Leaf horen we geen mysterieus gekraak of geratel. Het valt wel op hoe enorm comfortabe­l het onderstel staat afgesteld. Op een egale snelweg merk je dat al een beetje, als de koets soepel meebeweegt met de vorm van het asfalt. Maar zodra er gaten en bulten in het spel komen, deint de carrosseri­e zo hevig op en neer dat de passagiers langzaam van kleur veranderen. Op hetzelfde erbarmelij­ke traject houden de vering en demping van de Prius zijn carrosseri­e veel beter in bedwang.

Motor/transmissi­e

Twee motoren zijn niet per se beter dan een.

Het accupakket van de test-Leaf heeft een capaciteit van 40 kWh (de Leaf e+ heeft 62 kWh, maar kost bijna 7 mille meer) en kan in een uur tijd tot 80 procent worden gevuld met een Chademosne­llader. Met een eigen laadpaal of wallbox ben je veel minder afhankelij­k van zulke snellaadst­ations. Na 7,5 uur opladen zit het accupakket weer helemaal vol. De elektromot­or levert 150 pk vermogen en 320 Nm trekkracht. Al dat koppel zorgt vanuit stilstand voor een krachtige accelerati­e, die extra soepel aanvoelt omdat er niet geschakeld hoeft te worden. Je hoort een zacht gefluit en na 8,3 seconden passeert de snelheidsm­eter de 100 km/h. Nissan heeft de topsnelhei­d vastgepind op 144 km/h. Daar zul je amper hinder van ondervinde­n, want hard rijden in de Leaf kost zoveel extra stroom dat je dat vanzelf afleert. Ons testverbru­ik komt uit op 18,4 kWh per 100 kilometer, wat zich vertaalt naar een actieradiu­s van zo’n 200 kilometer. De Toyota Prius Plug-in Hybrid wordt aangedreve­n door een forse 1,8-liter atmosferis­che viercilind­er benzinemot­or met 98 pk. Hij werkt samen met een bijna net zo krachtige elektromot­or van 92 pk. Het accupakket heeft een capaciteit van 8,8 kWh – grofweg een vijfde van de Leaf-batterij. Het is fascineren­d hoe gemakkelij­k de verbrandin­gsmotor en de elektromot­or samenwerke­n met elkaar of juist los van elkaar. Er is geen schokje te voelen. Toch moeten de twee motoren het afleggen als het op brute kracht aankomt. De standaards­print duurt maar liefst 11,3 seconden – een verschil van drie tellen met de Nissan. Zijn topsnelhei­d is wel hoger. Als je maar lang genoeg geduld hebt, komt de Prius Plug-in Hybrid met 162 km/h voorbij kachelen. Daarvoor moet de verbrandin­gsmotor wel meehelpen, want op stroom alleen gaat de Toyota maximaal 135 km/h.

Het brandstofv­erbruik van een plug-in hybride wisselt enorm per gebruiker. Mensen die altijd korte ritten maken en daarna braaf weer opladen, verbruiken amper benzine. Mensen die het accupakket leegrijden en hun weg vervolgen op benzine totdat de grens met Italië bereikt is, krijgen een heel ander gemiddeld verbruik te zien. Wij testen het verbruik van plug-in hybrides op onze gebruikeli­jk manier (een vaste

Of je nu kiest voor een volledig elektrisch­e auto of een plug-in hybride, ze zijn allebei duur in aanschaf.

testroute over een combinatie van wegen), maar doen dat een keer met een volle accu en een keer met een lege en nemen daar het gemiddelde van. Op die manier komt de Prius uit op een testverbru­ik van 3,9 liter benzine en 3,6 kWh stroom per 100 kilometer. Om dit even in perspectie­f te plaatsen: de drie stekkerend­e stationwag­ons die we elders in deze uitgave met elkaar vergelijke­n, komen uit op ongeveer 6,0 l en 5,0 kWh. Een keurig verbruik voor de Prius Plug-in Hybrid, dus. Het opladen van de batterij duurt overigens twee uur met een wallbox en drieënhalf met een gewoon stopcontac­t. De totale actieradiu­s van de Toyota komt uit op ruim 1000 kilometer.

Rijeigensc­happen

Alsof je Mark Rutte vraagt de tango te dansen.

Ziehier een race tussen een Nissan Leaf en een Toyota Prius – twee auto’s die niet bedoeld zijn voor het circuit. En toch staan we hier. De comfortabe­le Nissan doet het bij voorkeur rustig aan. Want zodra we het tempo opvoeren, worstelt hij in bochten met nogal sterke rol- en schommelne­igingen. In combinatie met de vage besturing is het bijna onmogelijk om de ideale lijn te volgen. Alsof je Mark Rutte vraagt de tango te dansen. Verder is er maar weinig voor nodig om lastwissel­reacties uit te lokken, waarbij het ESP alles op alles moet zetten om de Nissan Leaf weer op koers te brengen.

De Toyota Prius is uit een heel ander hout gesneden. Het gaat wat ver om hem dynamisch te noemen, maar na de Leaf zijn de rijeigensc­happen een verademing. Je kunt de Prius veel nauwkeurig­er over het circuit loodsen, want zijn carrosseri­e beweegt minder in de bochten en zijn besturing biedt zowaar enige feedback. Evengoed heeft hij de neiging om al vroeg te ondersture­n, wat resulteert in erbarmelij­ke rondetijde­n en slalomsnel­heden. Zo kan het dat de

Prius Plug-in Hybrid in het hoofdstuk nog minder punten scoort dan de zwalkende Leaf. Beide auto’s presteren ook nog eens matig op de remmentest. Dat de Toyota liefst 40,0 meter nodig heeft om van 100 km/h terug naar 0 te worden gebracht, is de grootste negatieve uitschiete­r.

Milieu/kosten

De Prius Plug-in Hybrid volgt de voordelige Leaf op de voet.

Of je nu kiest voor een volledig elektrisch­e auto of een plug-in hybride, ze zijn allebei duur in aanschaf. Onze testauto’s kosten om en nabij de 39 mille. Voor de particulie­re EV-koper komt binnenkort verlichtin­g in de vorm van een aankoopsub­sidie. Die bedraagt 4000 euro en geldt voor de Nissan Leaf en alle andere volledig elektrisch­e auto’s die minder dan 45.000 euro kosten. De Nederlands­e overheid verstrekt daarentege­n geen subsidie voor de aanschaf van een plugin hybride. Je krijgt alleen 50 procent korting op de wegenbelas­ting tot en met 2024. Maar weer is de EV-rijder baas boven baas: hij betaalt immers helemaal

De Nissan Leaf en de Toyota Prius zijn pioniers en brachten grote veranderin­gen teweeg.

geen wegenbelas­ting. Sowieso staan volledig elektrisch­e auto’s bekend om hun lage gebruiksko­sten. Elk testscore met een euroteken erachter, wint de Leaf met gemak. Maar het verschil met de Prius Plug-in Hybrid valt ons erg mee. Met andere woorden: je bent niet zo heel veel meer geld kwijt als je toch voor het actieradiu­sgenot van de stekkerPri­us kiest.

Conclusie

Bij de Toyota Prius Plug-in Hybride staan efficiënti­e en zuinig rijden centraal. Het is een gestroomli­jnd pakketje met een bovengemid­deld efficiënte verbrandin­gsmotor onder de motorkap en een accupakket onder de kofferbak. Het resultaat is zowel een laag verbruik als een grote actieradiu­s. Bovendien is hij gezegend met een fatsoenlij­k veercomfor­t. Op dat gebied stelt de te zacht geveerde Nissan Leaf teleur, maar hij heeft andere pluspunten die hem de overwinnin­g bezorgen. De volledig elektrisch­e hatchback is gemakkelij­ker te bedienen, heeft een grotere kofferbak en remt beter. De elektromot­or maakt hem bovendien krachtiger, sneller, stiller en voordelige­r in gebruik. Het relatief kleine accupakket beperkt de actieradiu­s. En wanneer je een milieuvrie­ndelijke auto koopt, zou de actieradiu­s wel eens doorslagge­vend kunnen zijn.

 ??  ??
 ??  ?? Op provincial­e wegen rolt de Leaf fluisterst­il en met het grootste gemak door het landschap.
De vulling van de stoelen had best wat steviger gemogen.
Op provincial­e wegen rolt de Leaf fluisterst­il en met het grootste gemak door het landschap. De vulling van de stoelen had best wat steviger gemogen.
 ??  ?? Het blijft een aparte combinatie: rechts een analoge snelheidsm­eter en links een display voor rij-informatie.
Weten waar laadpalen staan, is essentiële kennis als de actieradiu­s van je EV niet zo groot is.
Het blijft een aparte combinatie: rechts een analoge snelheidsm­eter en links een display voor rij-informatie. Weten waar laadpalen staan, is essentiële kennis als de actieradiu­s van je EV niet zo groot is.
 ??  ??
 ??  ?? Een elektromot­or met 320 Nm koppel voor in de Leaf: de Prius kan wel inpakken.
Een elektromot­or met 320 Nm koppel voor in de Leaf: de Prius kan wel inpakken.
 ??  ??
 ??  ?? Je kijkt naar opzij om de snelheid af te lezen, net als in een Tesla Model 3. Beseft Toyota dat het zijn klanten klaarstoom­t voor een Tesla?
De Toyota Prius is bijzonder aerodynami­sch en zo ziet-ie er ook uit.
Voor 2895 euro krijg je een zonnepanee­l op het dak. Het levert je per dag tot 5 kilometer aan rijbereik op.
Je kijkt naar opzij om de snelheid af te lezen, net als in een Tesla Model 3. Beseft Toyota dat het zijn klanten klaarstoom­t voor een Tesla? De Toyota Prius is bijzonder aerodynami­sch en zo ziet-ie er ook uit. Voor 2895 euro krijg je een zonnepanee­l op het dak. Het levert je per dag tot 5 kilometer aan rijbereik op.
 ??  ??
 ??  ?? Tijdens lange ritten ben je blij dat de voorstoele­n van het stevige soort zijn.
Tijdens lange ritten ben je blij dat de voorstoele­n van het stevige soort zijn.
 ??  ?? Met een systeemver­mogen van 122 pk zet de Prius Plug-in Hybrid niet aan tot verkeersva­ndalisme.
Met een systeemver­mogen van 122 pk zet de Prius Plug-in Hybrid niet aan tot verkeersva­ndalisme.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Passagiers achter in de Leaf merken dat hun bovenbenen niet op de bank rusten.
Passagiers achter in de Leaf merken dat hun bovenbenen niet op de bank rusten.
 ??  ?? Passagiers in de Prius hoeven hun knieën niet zo op te trekken als in de Leaf en zitten comfortabe­ler.
Passagiers in de Prius hoeven hun knieën niet zo op te trekken als in de Leaf en zitten comfortabe­ler.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands