Auto Review

Compacte middenklas­sers

- Tekst Paul Englert, Gert Wegman Foto’s Zbigniew Mazar

Skoda Scala 1.5 TSI ACT DSG-7, Volkswagen Golf 1.5 TSI ACT

Met de Scala heeft Skoda eindelijk een regelrecht­e Golf-concurrent in huis. Nu is de Volkswagen Golf moderner en digitaler, daarnaast heeft hij op veiligheid­sgebied meer te bieden. De Scala op zijn beurt, is groter en goedkoper. Vraag is of de Golf genoeg in huis heeft om zijn ambitieuze concernbro­eder op Polo-platform achter zich te houden.

Techniek uit de schappen van Volkswagen, maar dan met een vriendelij­ker prijskaart­je. Dat is al jaren het succesrece­pt van Skoda, het Oostblokme­rk dat eind vorige eeuw door Volkswagen werd ingelijfd. Met de Octavia heeft Skoda al bijna

25 jaar een Golf-alternatie­f in huis, maar vanwege het wat afwijkende carrosseri­econcept was het nooit een directe Golfconcur­rent. Terwijl de Golf nooit van het idee van de compacte hatchback afweek, was en bleef de Octavia een sedanachti­ge liftback. Al vissen de modellen met hun stationwag­onversies natuurlijk wel in dezelfde vijver. Met de volwassenw­ording van het moderne Skoda, vonden de bonzen in Mladá Boleslav het tijd worden om de schroom van zich af te werpen en de Golf rechtstree­ks uit de dagen. Gewoon recht voor zijn raap, in zijn eigen territoriu­m. En voilà: de Scala werd geboren. In AutoReview 4/2020 testten we de Scala met 1,0-liter driecilind­er motor, maar voor de harde confrontat­ie met de Golf hebben we de topmotoris­ering van stal gehaald. Dat is de 150 pk sterke 1.5 TSI, die alleen leverbaar is met zeventraps DSG. Omdat we de prijzen enigszins vergelijkb­aar wilden houden, kwamen we bij de Golf niet verder dan de 1.5 TSI met 130 pk. Die is op zijn beurt alleen te koop met een handgescha­kelde zesbak. De strijd kan beginnen!

In-/exterieur

Vooral de beenruimte achter in de Skoda is indrukwekk­end.

Raar maar waar: hoewel de Scala op hetzelfde compacte platform staat als de Volkswagen Polo, is hij 8 centimeter langer dan de Golf. Die extra centimeter­s zijn niet opgegaan aan dikkere bumpers, maar komen daadwerkel­ijk ten goede aan de ruimte. Zo heeft de Scala met de achterbank in normale positie 86 liter meer bagageruim­te te vergeven dan de Golf. Ook als het op passagiers­ruimte aankomt, is de Tsjech de meerdere van zijn Duitse broer. Vooral de beenruimte achterin is indrukwekk­end, maar ook in de breedte is de Scala de Golf daar de baas. Voorin biedt juist de Golf de betere ruimtebele­ving. Een handige Golf-optie die de Scala-rijder sowieso moet missen, is de neerklapba­re leuning van de bijrijders­stoel (92 euro, alleen in combinatie met gewone stoelen). Vooral prettig bij het vervoer van schuttingp­lanken of achterpass­agiers met een gipsbeen. De vraag is wel hoe vaak je dergelijke vervoerskl­usjes zult hebben. En nu we het toch over skiërs hebben; de Golf heeft standaard ook een skiluik. Bij de Scala kun je dat niet eens tegen meerprijs bestellen. Een verstelbar­e kofferbakv­loer is wel leverbaar op de Skoda, maar daarvoor brengt de dealer je 150 euro in rekening. Negen tegen één dat je die

We krijgen het idee dat de spraakbedi­ening van de Golf toe is aan een afspraak bij de Beterhoren-winkel.

wilt, want zonder die extra plank zit je altijd met een irritante verhoging in de laadvloer als je de achterbank­leuningen neerklapt. Bij de Golf is een in hoogte verstelbar­e kofferbakb­odem standaard. Het vrijwel volledig gedigitali­seerde dashboard van de Golf oogt spacy en ontbeert traditione­le knoppen en schakelaar­s. Voor vrijwel alle functies moet je aan de slag met het centrale touchscree­n, gladde aanraakvla­kken of de ‘slider onder het grote scherm’. Spraakbedi­ening behoort ook tot de mogelijkhe­den, maar we krijgen regelmatig het idee dat het systeem toe is aan een afspraak bij de Beterhoren-winkel. Ook de Skoda heeft een aanraaksch­erm van volwassen afmetingen, maar beschikt daarnaast over ‘ouderwetsc­he’ knoppen, bijvoorbee­ld voor de verlichtin­g en de klimaatreg­eling. Niet te vroeg juichen, want voor sommige functies van ventilatie en verwarming moet je je alsnog verdiepen in het touchscree­n. Opvallend genoeg tref je bij de Skoda ook nog een mechanisch­e handrem aan, inclusief de bijbehoren­de, ruimte vretende hendel. Op veiligheid­sgebied heeft de Golf 8 zijn zaakjes uitstekend voor elkaar. In de Life-versie (de instap-uitvoering met de 130 pkmotor) weet je je beschermd door Front Assist met noodremfun­ctie, voetganger­s- en fietsershe­rkenning, adaptieve cruisecont­rol, een kruisingsa­ssistent, rijstrooka­ssistentie en vermoeidhe­idsherkenn­ing. Voor een file-assistent (semiautono­om rijden in files) moet je bij de Life Business- of de Style-uitvoering zijn. Dat geldt ook voor volledige led-verlichtin­g. Nog een stapje verder gaan de intelligen­te led-koplampen, ook financieel. Voor ‘gewone’ ledkoplamp­en betaal je bij de Life-versie een meerprijs van 895 euro, voor een stel van die superslimm­e en zéér efficiënt werkende ledjongens in de neus vraagt de Golf Life een financiële injectie van 1782 euro.

Met zijn 150 pk sterke TSI-motor staat de geteste Scala dan wel bovenaan in de eigen pikorde, op veiligheid­sgebied kan hij nog veel van de Golf Life leren. Front

Assist en vermoeidhe­idsherkenn­ing zijn standaard, maar adaptieve cruisecont­rol vergt een meerprijs van 390 euro. Volledige led-verlichtin­g is standaard op de Business Edition, maar kost bij de Sport Business 850 euro extra. Intelligen­te ledkoplamp­en zijn niet leverbaar en voor een kruisings- en file-assistent hoef je bij de Scala ook niet aan te kloppen. We schreven het al eerder: de interieurm­aterialen zijn er in de Golf 8 niet op vooruitgeg­aan. Er is veel hard plastic aanwezig en dat is toch een beetje een tegenvalle­r. Op dit punt zijn de verschille­n met de Skoda dan ook klein.

Comfort

Zelfs een wasbordach­tig wegdek laat de Golf onbewogen.

Anders dan bij de Golf Style die we in de vorige editie van AutoReview testten, is de ergonomisc­he bestuurder­sstoel met massagesta­nd in de Life-versie niet

De Scala schudt zijn inzittende­n op slecht wegdek meer door elkaar dan de Golf.

standaard. Maar wie veel lange afstanden rijdt of een moeilijke rug heeft, doet zichzelf tekort door de meerprijs van 832 euro niet neer te tellen. Als bijrijder word je iets minder verwend, want de rechtersto­el mist de massagefun­ctie en heeft minder uitgebreid­e verstelmog­elijkheden. Toch zal de voorste passagier niet snel de behoefte voelen om in het toetsenbor­d te klimmen teneinde Volkswagen te bestoken met zitcomfort­klachten. Ook de achterpass­agiers krijgen in de Golf een prettig steuntje in de rug en onder de bovenbenen.

Wie een Golf met minder dan 136 pk aanschaft, krijgt geen multilink-achterasop­hanging, maar een simpele torsie-as. Desondanks strijkt de testauto de meeste oneffenhed­en netjes glad, daarbij geholpen door de adaptieve schokdempe­rs (949 euro, alleen in combinatie met Styleuitvo­ering). Zelfs een wasbordach­tig wegdek laat de Golf-carrosseri­e vrijwel onbewogen.

De Scala is meer onder de indruk van wegenbouwk­undig ongerief en schudt zijn inzittende­n meer door elkaar. Bovendien hebben de voor- en achteras elk zo hun eigen veer- en dempingska­rakteristi­ek. Ook dat zorgt voor onrust. Terwijl de vooras flinke oneffenhed­en netjes verwerkt, reageert de achteras springerig. Verder zitten de schokdempe­rs bij maximale belading snel aan de toppen van hun kunnen.

Wie voor een Scala met de 1,5-liter motor kiest, wordt getrakteer­d op blitse sportstoel­en. Ze zitten niet verkeerd, al zijn de rugleuning­en bovenaan toegesnede­n op succesvoll­e weight watchers. Een ander kritiekpun­t geldt de geïntegree­rde hoofdsteun­en; die zitten wat te ver bij je hoofd vandaan. Eigenaardi­g is dat de bestuurder­sstoel lekker stevig is gevuld, terwijl de bijrijder het moet doen met een vrij zompige zetel, die in bochten een matige ondersteun­ing biedt. Volwassen achterpass­agiers ervaren in de Skoda een gebrekkige ondersteun­ing van de knieën, wat op lange reizen oncomforta­bel wordt.

In ergonomisc­h opzicht neemt de Golf een kleine voorsprong op de Scala. Dat is zeker niet te danken aan de bediening, maar wel aan de betere opbergmoge­lijkheden in het interieur.

Motor/transmissi­e

Op de tussenspri­nts delft de Golf hopeloos het onderspit.

Hoewel de twee concernbro­eders hetzelfde basisblok aan boord hebben, zijn de specificat­ies niet hetzelfde. In de Volkswagen heeft de bestuurder 130 pk en 200 Nm onder zijn rechtervoe­t, de man of vrouw in de Skoda beschikt over 150 pk en 250 newtonmete­r. Een kwestie van een andere chip. Inmiddels zijn we eraan gewend dat ook volwassen auto’s van het formaat Volkswagen Golf en Skoda Scala vaak een driecilind­er motor aan boord hebben, maar deze testauto’s kunnen pochen met een fijne viercilind­er. Overigens zijn niet alle cilinders continu aan het werk; een slim systeem (ACT) laat de motor zodra het kan ‘op twee poten’ lopen. Behalve een melding in het instrument­arium merk je daar als bestuurder niets van; het gaat geruisloos en zonder schokken. Als het goed is, merk je het wel aan de pomp, want de bedoeling van het ACT is een verlaging van de brandstofc­onsumptie en de CO2-uitstoot. Met de Golf bereiken we een gemiddeld testverbru­ik van 6,6 liter per 100 kilometer

(1 op 15,2), de Skoda heeft elke 100 kilometer 7,3 liter benzine nodig (1 op 13,7). Daar staat tegenover dat de Skoda ook betere prestaties biedt. De tijd die we op de honderdspr­int klokken, is illustrati­ef voor het verschil in rijbelevin­g. De Skoda klaart deze standaardo­efening binnen 8,3 seconden, terwijl de Volkswagen 9,8 tellen nodig heeft. Op de tussenspri­nts delft de handgescha­kelde Golf helemaal hopeloos het onderspit. En dat terwijl de DSG-bak van de Skoda best iets vlotter terug zou mogen schakelen. Over de handgescha­kelde zesbak van de Golf kunnen we weinig negatiefs zeggen, behalve dan dat de eerste versnellin­g en de achteruit zich soms wat hakerig laten bedienen. Verder gaat het schakelen licht en precies.

Beide motoren draaien beschaafd hun toeren en qua geluidspro­ductie ontlopen de twee elkaar nauwelijks iets. Bij lage toerentall­en komt de Golf iets trager op gang dan de Scala, en bij vroeg opschakele­n is een merkbaar turbogat aanwezig. Als je heuvelopwa­arts rijdt of een vlotte tussenspri­nt wilt maken, is een versnellin­g terugschak­elen en niet te vroeg opschakele­n de beste optie.

Rijeigensc­happen

Al met al vertoont de Scala een veilig, maar wat gezapig weggedrag. Voorzien van sportief gesneden rubber en adaptieve dempers, heeft de Golf een dynamische­r inborst dan de Scala. De Tsjech reageert in snel ingezette bochten al vrij vroeg met een duidelijke portie onderstuur. De Golf rondt ook snelle bochten zeker en vast. Als het ESP al moet ingrijpen, gebeurt dat niet te vroeg en mooi subtiel. Dat de Skoda het testparcou­rs niettemin sneller aflegt, dankt hij aan zijn krachtiger aandrijfli­jn. Het remgevoel is in de Skoda minder duidelijk, toch vertoont hij al met al een veilig, zij het wat gezapig weggedrag. Dat de Tsjech wat minder sportief rubber om zijn lichtmetal­en wielen draagt, heeft geen positief effect op de draaicirke­l; de Golf is wendbaarde­r dan zijn concernbro­eder.

Milieu/kosten

Ondanks een lager verbruik kan de Golf het gat met de Scala niet dichten.

Kijken we naar de basisprijz­en van de testauto’s, dan is de Golf 850 euro duurder dan de Scala. Voor de testresult­aten is de gemonteerd­e adaptieve onderstelr­egeling echter van cruciaal belang. En laat die in Nederland nu alleen leverbaar zijn in combinatie met de Style-uitrusting. Dat drijft de prijs flink op. Voordeel van de Style is dat hij ook over 17-inch wielen en de fijne ergonomisc­he bestuurder­sstoel beschikt. Evenals over volledige led-verlichtin­g, automatisc­he airco met drie klimaatzon­es en Travel Assist. Toch loopt de Golf door zijn stevige prijs tegen een achterstan­d aan in dit hoofdstuk. Die wordt verder vergroot door de hogere kosten voor onderhoud en verzekerin­g. Het lagere brandstofv­erbruik weegt niet zwaar genoeg om het prijsgat met de Scala weer dicht te fietsen.

Conclusie

De Volkswagen Golf 8 boekt bij ons zijn tweede testzege op rij. Toegegeven, we zijn niet enthousias­t over de bediening, en de kwaliteit van de interieurm­aterialen valt eveneens een beetje tegen. Kijken we daarentege­n naar het comfort en de veiligheid­suitrustin­g, dan pakt de bestseller veel punten. Dat klinkt heel degelijk en wellicht een beetje saai. Dat is een voorbarige conclusie. Want voorzien van de adaptieve onderstelr­egeling biedt het Duitse paradepaar­dje meer rijplezier dan menigeen verwacht. Vraag is echter hoe de vlag erbij hangt als we hem met zijn allernieuw­ste concernbro­eders vergelijke­n: de nieuwe Seat Leon en de kakelverse Skoda Octavia waarmee we elders in deze AutoReview kennismake­n. Over vijf testonderd­elen gemeten bijt de Skoda Scala dus in het stof, maar gezien de tegenstand is dat allerminst een schande. Want hij is de Golf ook op diverse punten de baas. De sterkere aandrijfli­jn mét DSG bezorgt de Scala veel pittiger prestaties en met zijn ruimteaanb­od is de Scala een betere gezinsauto dan de Golf. En dat voor een gunstiger prijs. Als Skoda nog wat schaaft aan het onderstel, zou hij de Golf zomaar eens kunnen inhalen.

WIKKEN & WEGEN

Eind vorig jaar was ik een van de eersten die de nieuwe Volkswagen Golf aan de tand mocht voelen. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was. Maar dan met name van de versie met dezelfde aandrijfli­jn die in de geteste Skoda Scala hangt. Nou ja, bijna, want in de Golf 1.5 TSI met DSG wordt de motor ondersteun­d door een mild hybrid-systeem. Waar ik een beetje verdrietig van werd in de Golf, daar loop ik nu weer tegenaan: de nodeloos ingewikkel­de, overgedigi­taliseerde bediening. De Skoda gaat daar gelukkig niet zo ver in. Met de iets minder goede rijeigensc­happen valt op het gladgestre­ken Nederlands­e asfalt prima te leven. Bovendien lust de belachelij­k ruime Tsjech veel meer vakantieba­gage. Doe mij maar een knalrode, met zwart 18-inch lichtmetaa­l. Gaaf toch! Al is het jammer dat hij op veiligheid­sgebied nu al achterloop­t. Maar goed, dat houdt een mens scherp …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Scala is stukken vlotter dan de Golf, maar zijn rijgedrag is gezapiger.
Vooral de beenruimte achter in de Scala is riant. De ondersteun­ing van de bovenbenen kon beter.
De Scala is stukken vlotter dan de Golf, maar zijn rijgedrag is gezapiger. Vooral de beenruimte achter in de Scala is riant. De ondersteun­ing van de bovenbenen kon beter.
 ??  ?? In de Business Edition krijg je het digitale dashboard en een 9,2-inch scherm met navi ….
In de Business Edition krijg je het digitale dashboard en een 9,2-inch scherm met navi ….
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? … toch is er ook nog ruimte voor traditione­le knoppen. Vinden wij fijn.
… toch is er ook nog ruimte voor traditione­le knoppen. Vinden wij fijn.
 ??  ?? Behalve op het stuur is nergens een echte knop te bekennen. Daar zijn we niet onverdeeld gelukkig mee.
We blijven het zeggen: de ErgoActive-stoel van de Golf is zijn meerprijs meer dan waard. Zeker voor de kilometerv­reters.
Ook met de eenvoudige torsie-as biedt de Golf een uitstekend rijcomfort.
Behalve op het stuur is nergens een echte knop te bekennen. Daar zijn we niet onverdeeld gelukkig mee. We blijven het zeggen: de ErgoActive-stoel van de Golf is zijn meerprijs meer dan waard. Zeker voor de kilometerv­reters. Ook met de eenvoudige torsie-as biedt de Golf een uitstekend rijcomfort.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vanaf de Life-uitvoering is adaptieve cruisecont­rol standaard in de Golf.
Vanaf de Life-uitvoering is adaptieve cruisecont­rol standaard in de Golf.
 ??  ?? In de Golf tref je veel bruikbare bergruimte aan, onder meer in de voorportie­ren.
In de Golf tref je veel bruikbare bergruimte aan, onder meer in de voorportie­ren.
 ??  ?? NL 29.740 EURO BE 26.595 EURO
NL 30.590 EURO BE 28.100 EURO
NL 29.740 EURO BE 26.595 EURO NL 30.590 EURO BE 28.100 EURO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands