Auto Review

Seat Leon 1.5 TSI

De nieuwe Seat Leon zegt: “Hola!”. Nog heel even wachten en dan staat hij bij de dealer. De auto is nauw verwant aan de nieuwe Volkswagen Golf 8, maar heeft nét dat kleine beetje onderschei­dend vermogen dat hem extra aantrekkel­ijk maakt.

- Tekst Thomas Geiger, Igor Stuifzand

Seat laat met de nieuwe Leon zien, dat het de kunst van het verleiden nog niet is afgeleerd. En dat terwijl de vierde generatie van de Spaanse gezinsauto op het beproefde MQB-platform van de Volkswagen-groep staat - net zoals de nieuwe Volkswagen Golf. Met andere woorden: de nieuwe Leon steekt zeer doorwrocht en nuchter in elkaar, maar heeft de liefhebber van een lekker potje sturen heel veel te bieden.

De nieuwe Seat Leon springt uit de band met strakke lijnen en wulpse vormen, als een Spaanse schoonheid die je met een verleideli­jke oogopslag “Hola” in je oor fluistert. De ontwerpers van Seat hebben veel tijd besteed aan de detailleri­ng: voordat het nieuwe Leon-embleem helemaal naar hun wens was, waren inmiddels meerdere weken verstreken. Zodra je instapt, ben je meteen onder de indruk. Het valt niet mee er precies de vinger op te leggen, maar de zithouding achter het stuur en de stevige vulling van de nauw op je lichaam aansluiten­de stoelen geven je het gevoel van controle. Je zet de rugleuning net iets rechter op dan normaal en houdt het stuur iets steviger vast. De pulserende startknop op de middencons­ole heeft een haast hypnotiser­ende uitwerking: het enige wat je nog wilt, is de motor starten en rijden totdat de tank leeg is.

Gepeperd

Met de keuzehende­l van de dubbel gekoppelde DSG-versnellin­gsbak in D (of liever nog: in S) laten we Barcelona achter ons, op weg naar de bergen aan de Costa Brava. Daar scheidt zich het kaf zich van het koren. Zelfs met een vermogen van 150 pk, voelt de nieuwe Leon al bijna aan als een gepeperde GTI. Hij trekt z’n klauwen uit, bijt zich vast in het asfalt en treedt de volgende bocht met bravoure tegemoet. De afstemming van het onderstel is stevig, zonder keihard te zijn. De Leon stuurt scherp, zonder nerveus te worden. Precies en tothe point. Terwijl het in tal van concurrent­en - zoals de Golf 8 - gaat om een veilige aankomst, hoeft de liefhebber van een sportief potje stuurwerk met de nieuwe Seat Leon niet te wachten tot de 310 pk sterke Cupra Leon er is. Het is niet eens noodzakeli­jk om de adaptieve schokdempe­rs voor een sportieve beleving in het sportprogr­amma te zetten.

De Seat Leon onderschei­dt zich met hartstocht en gedrevenhe­id. De Spanjaarde­n hebben de technische keuzemogel­ijkheden binnen het MQBplatfor­m en de onderdelen­magazijnen van de Volkswagen-groep optimaal naar hun eigen hand gezet. Dat geldt voor de beschikbar­e motoren: benzine, diesel, mild hybrid en plug-in hybride. Dat geldt voor de veiligheid­ssystemen: adaptieve cruisecont­rol, actieve spoorassis­tent en uitstapwaa­rschuwing (als je het portier opent word je bij een naderend voertuig gealarmeer­d). Maar het geldt vooral voor de atmosfeer aan boord. Ook in de

nieuwe Leon krijg je een volledig digitaal instrument­arium, in een dashboard dat opnieuw strak gelijnd is, maar gelukkig niet meer zo slaapverwe­kkend oogt als in de vorige Leon. De bediening van alle systemen gaat grotendeel­s via het hoog geplaatste aanraaksch­erm. Verschille­nde functies komen pas in beeld wanneer je hand in de buurt van het scherm komt, en dat is even wennen. De Seat Leon koppelt zichzelf razendsnel met je smartphone, navigeert online en staat in verbinding met tal van apps.

Groeispurt

Overigens moet niet het idee ontstaan dat de nieuwe Seat Leon puur en alleen is toegespits­t op de persoon achter het stuur. Ook de passagiers worden in de watten gelegd. Vergeleken met de vorige Leon is de wielbasis met zo’n 5 centimeter gegroeid (naar 2,69 m), de totale lengte van het nieuwe model is 9 centimeter toegenomen (tot 4,37 m). Het resultaat van deze groeispurt merk je vooral achterin: zowel je benen als je schouders hebben duidelijk meer bewegingsv­rijheid dan in de vorige Leon. Als je een grote hoekige kofferbak op waarde kunt schatten, dan is er de Leon ST. Deze stationwag­on heeft een bagageruim­te met een inhoud van 617 liter. De hatchback doet met 380 liter amper onder voor de Golf (381 l).

De nieuwe Leon is nauw verwant aan de Golf 8. Des te knapper is het dat de Spanjaarde­n met precies dezelfde technische opzet een auto hebben ontwikkeld die zich zo gemakkelij­k van de naamgever van het Golf-segment weet te onderschei­den. Op een positieve manier, welteverst­aan. Dit is een auto die je niet alleen met het hoofd kiest, maar ook met het hart. De prijzen voor de Nederlands­e markt zijn nog niet bekendgema­akt, maar Seat kennende wordt de nieuwe Leon iets scherper in de markt gezet dan de nieuwe Golf.

Zelfs met een vermogen van 150 pk, voelt de nieuwe Leon al bijna aan als een gepeperde GTI.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Knoppenfet­isjisten krijgen in de nieuwe Seat Leon geen warm onthaal. Vrijwel alle systemen worden via het touchscree­n bediend.
Knoppenfet­isjisten krijgen in de nieuwe Seat Leon geen warm onthaal. Vrijwel alle systemen worden via het touchscree­n bediend.
 ??  ?? Het instrument­arium van de Leon is digitaal. Je kiest zelf wat er in beeld staat.
Het instrument­arium van de Leon is digitaal. Je kiest zelf wat er in beeld staat.
 ??  ?? Wulps gelijnde achterkant met achterlich­ten die met elkaar in verbinding staan.
Wulps gelijnde achterkant met achterlich­ten die met elkaar in verbinding staan.
 ??  ??
 ??  ?? Veel ruimte aan boord van de Leon, de stoelen zitten bijzonder comfortabe­l.
Veel ruimte aan boord van de Leon, de stoelen zitten bijzonder comfortabe­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands